Transgenerační přenos je v psychologii uznáván čím dál tím více

Transgenerační přenos je v psychologii uznáván čím dál tím více

Tisk

transgeneracni prenos1Pokud jste se někdy zajímali o vliv rodových traumat na váš život, můžete být naprosto klidní. Téma transgeneračního přenosu není jen populární, ale dnes již plně uznáváno odbornou veřejností. A je jen dobře, že je této záležitosti věnována taková pozornost. Nově vydává knihu o této problematice nakladatelství Grada, jedná se o odbornou psychologickou publikaci nazvanou jednoduše Transgenerační přenos, autorem je psycholog Marek Preiss a jeho další kolegové z akademického prostředí.

Co od knihy můžete čekat? Předně mě potěšilo, že se psychologie čím dál tím více věnuje tomuto tématu a že je bráno naprosto vážně. Z knihy se tak dozvíte všechno o tom, co je transgenerační přenos u lidí i zvířat, psychické trauma, psychické obrany, epigenetika, transakční analýza, přenos a protipřenos, jaký může být vliv rodičů na potomky, jak silně celé následující generace ovlivnil holocaust, co je to krypta a mnoho dalšího. Jedna kapitola se věnuje holocaustu, jiná migraci a uprchlictví v souvislosti s přenosem generačního traumatu. Samozřejmě kniha nabízí i možnosti účinné psychoterapeutické pomoci a několik praktických příkladů transgeneračního přenosu včetně průběhu psychoterapie.

Kniha je na prvním místě vysoce odborná, kvalitní, bohatá na informace a osvětlování základních psychologických pojmů, navíc přínosem pro mnohé studenty psychologie mohou být kontrolní otázky na konci každé kapitoly. Je nutné zmínit, že tato publikace je především pojata jako vysokoškolská učebnice, a proto je třeba tak tuto knihu brát. Může být zajímavým obohacením odborníků pracujících v psychologické, medicínské či sociální praxi, velkým přínosem pro vysokoškolské studenty psychologie a dalších příbuzných oborů. S tímto nastavením jí nelze nic vytknout. I když mně osobně přílišná akademičnost psaní u tohoto tématu vadila, svůj zamýšlený účel kniha jistě plní dokonale. Mrzí mě ale, že v ní není ještě více praktických příkladů a není napsaná záživněji, aby se dostala k více čtenářům.

Posun od prvních psychologických poznatků braných zcela vážně v dobách, kdy potomci těch, kteří přežili holocaust začali masivně ztrácet smysl života, neustále se cítili v ohrožení, jejich životy nebyly zrovna šťastné a nezřídka končily sebevraždou, je patrný v tom, že se v současné době na toto téma vydávají knihy a o transgeneračním přenosu se mluví. Já se o toto téma zajímám už nějakou dobu a jsem ráda, že není házen do škatulky ezokraviny. Pokud vám pojem transgenerační přenos nic neříká a rádi byste se vzdělávali nejen v psychologii, ale potřebovali byste kvalitně osvětlit o co vlastně jde, kupte si tuto knihu. Grada vydává odborné psychologické publikace předních odborníků přinášející ty nejkvalitnější informace.

A kdo je Marek Preiss?

Doc. PhDr. Marek Preiss, PhD., je klinický psycholog, pracuje v Národním ústavu duševního zdraví a na University of New York in Prague. Publikuje na různá psychologická témata. Zájem o transgenerační přenos (především traumatu) získal v Rafael Institutu při práci s přeživšími holocaust a díky spolupráci s prof. Ivanem Rektorem na transgeneračním přenosu traumatu u tří generací po holocaustu.

transgeneracni prenos

Název: Transgenerační přenos: Trauma a odolnost
Autor: Marek Preiss, Daniela Vizinová, kol.
Počet stran: 264
Nakladatelství: Grada/edice: Psyché
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/transgeneracni-prenos-traumatu-12164/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jezte správně a vyhněte se tak únavě

zdravou stravou 200V nakladatelství Grada vyšla v lednu kniha Zdravou stravou proti únavě, která vás naučí změnit své stravovací návyky tak, abyste netrpěli únavou a vyladili si i mysl.

 

...

Literatura

Nechte se očarovat Zaklínačem ve Skleněném domě

zaklinac 200Kult zaklínače se od původní fantasy série Andrzeje Sapkowského dostal přes počítačové hry až ke komiksu, kterou má na svědomí scénárista Tobin a kreslíř Querio. Novou samostatnou sérii o zaklínači Geraltovi nám nepřináší nikdo jiný, než komikso...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...