Ohlédnutí za Plaveckou soutěží měst 2023

Ohlédnutí za Plaveckou soutěží měst 2023

Tisk

PSM2023 perex poVe středu 4. října 2023 se vodomilové všech věkových kategorií vydali do bazénů, aby podpořili svá města v rámci 32. ročníku Plavecké soutěže měst. Je sice pravda, že ne všichni pořadatelé letošního ročníku této republikové soutěže (zúčastnilo se 30 měst) si mohli večer spokojeně mnout ruce, ale díváme-li se na akci s patřičným nadhledem, i tentokrát přesvědčila, že nefunguje pouze ze setrvačnosti. Celkový počet 8 488 plavců to jen potvrzuje.

Letošní "plavecká inventura"

Porovnáme-li s minulým ročníkem, v kategorii měst do 20.000 obyvatel se 7 z 15 hodnocených bazénů mohlo pochlubit vyšším bodovým ziskem než v r. 2022. A co je neméně důležité, v osmi místech také přibylo účastníků. Jedničku s hvězdičkou nepochybně zaslouží Litomyšl. Tam mohlo pořadatele zahřívat nejen vítězství ozdobené maximálním možným počtem nasbíraných bodů, ale také fakt, že akce přilákala 701 (!) plavců.

PSM2023 1

Mezi městy do 50.000 obyvatel si zopakoval loňské prvenství Bohumín, kde také počet startujících dosáhl úctyhodné cifry – 818. Zopakujeme-li srovnání s loňským rokem, všechna zúčastněná města zaznamenala vyšší bodový zisk a ve třech případech (Orlová, Kopřivnice, Vsetín) bylo více zájemců ochotných prověřit svoje plavecké kvality a tak trošku i zabojovat za čest a slávu „svého“ města.

PSM2023 Petra

Petra Weber - patronka Plavecké soutěže měst

Ani kategorie měst nad 50.000 obyvatel nezůstala pozadu. Snad se dívky a ženy neurazí, když budeme konstatovat, že se zvláště „pochlapili“ pořadatelé soutěže v Liberci: 12.787 bodů a 701 startujících – to je hozená rukavice i pro další velká města, která zatím zůstávají stranou tohoto plaveckého klání. Spokojeni však mohli být i organizátoři v Pardubicích – a vlastně nejen tam. V pěti ze šesti bazénů oproti loňsku přibylo bodů a na čtyřech místech přibylo účastníků.

Celkové výsledky 32. ročníku Plavecké soutěže měst najdete ZDE

Nikdy není tak dobře, aby nemohlo být ještě líp

Není to v dnešní složité době nijak smutná plavecká inventura. Ale nikdy není tak dobře, aby nemohlo být ještě líp. Chtějme věřit, že v říjnu 2024 si Plavecká soutěž připíše na svůj účet další přihlášené bazény a další stovky těch, kteří bez ohledu na rok narození mají rádi vodu – přesněji kondiční plavání.

PSM2023 banner

Pořadatelem Plavecké soutěže měst je Česká asociace Sport pro všechny, akce se koná pod záštitou České unie sportu v rámci projektu Tipsport Sportuj s námi. Duchovním otcem soutěže je sportovní reportér pan Aleš Procházka.

Akci podpořili: CAR4WAY, iDNESPremium, Český rozhlas - Radiožurnál, Česká Unie sportu, Tipsport Sportuj s námi


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nastal konec takzvaných normálních časů? A je nějaká naděje na jejich návrat?

Hranicni doba perexPro každou dobu je charakteristická nějaká populární diagnóza. Bezesporu to souvisí se vztahem k tomu, co je ve společnosti důležité. Psychiatrickou diagnózou této doby je hraniční porucha osobnosti.

...

Literatura

Tajná večeře s „racčím masem“

tajna vecere 200Znáte takové ty knihy, o ktercýh někdo vypráví a vy si říkáte, jak něco tak šíleného může někdo číst? Tak Tajná večeře od Raphaeal Montese je přesně jedna z nich!

 

...

Divadlo

Pěna dní - devastující dopad lásky k idolu

Pena dni perexRelativně mladý divadelní počin režisérů Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, byl na prknech Klicperova divadla v Hradci Králové představen již po několikáté od jeho premiéry 12. března 2016. Toto velice nekonvenční a netradiční předsta...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...