Kniha Psychologie komunikace představuje cenné informace

Kniha Psychologie komunikace představuje cenné informace

Tisk

Psychologie komunikacePokud máte chuť na odborné informace týkající se verbální i neverbální mezilidské komunikace, pak volte kvalitní psychologickou učebnici nazvanou Psychologie komunikace, kterou letos vydalo nakladatelství Grada. Kapitoly jsou věnované i mediální komunikaci a vlivu virtuální reality, což dnes můžeme považovat za opravdu stěžejní a alarmující.

Kniha předkládá základní odborné informace věnované tématu interpersonální komunikace, verbální i neverbální komunikace, mediální komunikace a nástrahám virtuálního světa a manipulace, což je velmi závažné a aktuální téma. Kromě toho je zde i prostor pro informace z lingvistiky. Nutno podotknout, že tato kniha je odborná, hodí se proto spíše pro vysokoškolské studenty psychologie, pedagogiky, sociologie, ale i lingvistiky, potažmo pro pedagogické a sociální pracovníky.

Dozvíte se, jaké typy komunikace známe a jak komunikaci rozdělujeme, jak pracovat s emocemi a odhadnout způsob komunikace člověka z jeho mimiky a gest, jaké jsou mediální praktiky, něco o interkulturní komunikaci a spoustu zajímavostí a příkladů z různých výzkumů. Skvělé je, že je prostor i pro řešení a rozkličování mezilidských konfliktů. Pro lepší pochopení uvedených pojmů bych snad jen uvítala více praktických příkladů ke každému vysvětlení teorie, ale jinak jsem s knihou spokojená. Níže ještě můžete mrknout na anotaci.

Kniha věnovaná oblasti psychologie komunikace podává přehled vybraných pojmů, konceptů a základního dělení oboru. Blíže se pak zabývá jednak neverbální komunikací a jejím významem pro interpersonální vztahy, jednak komunikací verbální, a to zejména z hlediska komunikačních dovedností či možností jejich praktického rozvoje, vždy včetně nejnovějších poznatků a trendů. Specifická pozornost je věnována komunikaci v rámci konfliktu.

Publikace také zařazuje některá méně frekventovaná témata, jakými je například intrapersonální komunikace, a věnuje se také oblasti mediální komunikace, která ve vztahu k virtuálnímu světu nabývá nových podob a značného významu. Opomenuty nejsou ani otázky interkulturních aspektů, které do komunikace vstupují.

Psychologie komunikace

Název: Psychologie komunikace
Autor: Hedvika Boukalová & kolektiv autorů
Počet stran: 224
Nakladatelství: Grada/ edice Psyché
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 90 %

https://www.grada.cz/psychologie-komunikace-11648/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Partnerská osudová čísla: Jak na vztahy?!

Partnerská osudová číslaRegresní terapeutka Ester Davidová vydala svou novou numerologickou příručku, která se zaměřuje na partnerské vztahy. Autorka vychází ze svých letitých zkušeností z praxe. Pokud vás zajímá, proč nejste kompatibilní se svým partnerem a...


Literatura

Příběhy Staré dámy – výprava za nejslavnějším cyklistickým závodem

Stara dama perexAutor Tomáš Macek napsal velmi poutavé dílo, které mapuje kompletní historii Tour de France, nebo-li Staré dámy. Tento závod, který je každé léto hojně sledován po celém světě se dočkal u nás vydání této knihy, která určitě nadchne každé...

Divadlo

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...

Film

Jak ideologie pronikaly do filmu

Film Europe PEREXDistribuční společnost Film Europe, ačkoli na takovém podnikání sotva může něco vydělat, už drahnou dobu zásobuje českou i slovenskou veřejnost legendárními, ještě v dobách předzvukových vzniklými filmy, od jejichž natočení mnohdy uplyn...