Jak se neutopit v povinnostech a žít šťastnější život

Jak se neutopit v povinnostech a žít šťastnější život

Tisk

stastnejsi 200V současnosti stále víc lidí na celém světě žije v neustálém shonu, aby zvládli všechny požadavky, které na ně život klade, a mají pocit, že se jim nedostává času. Není to tím, že by času měli málo, ale tím, že nedovedou s časem hospodařit. Alespoň tak to vidí Cassie Holmes a ukazuje ve své knize „Šťastnější“. Jak dosáhnout toho, abychom vše podstatné zvládali s bravurou a žili život šťastný?

 

Nejprve se musíme zastavit a rozhodnout se: od této chvíle budu věnovat času všechnu svoji pozornost a budu ho investovat s rozmyslem, protože je to to nejcennější, co mám. Musím pečlivě zvážit, co mě činí šťastným, co mi přináší pocit naplnění, co dělat musím a co mně čas zbytečně užírá. A to si rozvrhnout v rámci dne i týdne, abych dělal jak to, co bezpodmínečně musím, tak i to, co mě činí šťastným.

Co všechno v životě má a nemá smysl dělat?

Cassie Holmes konstatuje, že pocit nenaplněnosti a nespokojenosti se životem nesouvisí pouze s nedostatkem času, ale i s přebytkem volného času. Máme-li k dispozici dvě až pět hodin volného času denně, býváme spokojení, ale méně i více nás frustruje. Jak tento problém řešit, nám Cassie Holmes předvádí ve své knize, která nás poučuje o tom, jak uvést do rovnováhy osobní a pracovní život, jak svůj čas správně uspořádat každodenně i v celoživotním rámci a být šťastnější.

Den má pouze 24 hodin – to nezměníme...

Zásadní je věnovat svůj čas jen důležitým věcem. Které to jsou? Je třeba se zamyslet, čemu má smysl čas věnovat a čemu už ne, a naučit se čas utrácet moudřeji. To, co udělat musíme, můžeme spojit s tím, co dělat chceme, a tak přestat plýtvat s časem. Je třeba dokázat vychutnat si šťastné chvíle a zabránit tomu, aby nám zevšedněly jako přehlížený zvyk. Nesmíme se nechat čímkoli rozptylovat a potenciálně šťastné okamžiky si užívat co nejplněji. Musíme být proaktivní, stanovit si priority v trávení času a navrhnout si vzhledem k nim ideální týden.

Jak mít smysluplnější a šťastnější život

V knize Cassie Holmes najdeme tyto i další návody, tipy, rady, které nám zprostředkovává řadou příběhů, shrnutí i úkolů. Čtenář tak má možnost pozastavit se, popřemýšlet, a případně i vyzkoušet techniky, které mu slibují šťastnější a naplněnější život.

stastnejsi 2D-200x300

Šťastnější
Autor: Cassie Holmes
Původní název: Happier Hour (2022)
Žánr: popularizující literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, měkká vazba
Počet stran: 280

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství
www.melvil.cz/kniha-stastnejsi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Zinnerová je nyní doma na jihu Čech

zinnerova zabrodska perexJana Semelková požádala o rozhovor se spisovatelkou Markétou Zinnerovou. Bude zřejmě trochu jiný, protože bydlíme ve stejném domě, navštěvujeme se a víme o sobě dost osobních věcí, které ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lunární kalendář Krásné paní na rok 2023 již v prodeji!

lunarni-kalendar-krasne-pani-s-publikaci-2023-9788075311160 (2)

Vánoce a nový rok se blíží mílovými kroky, proto nezapomeňte pomalu shánět kalendáře a diáře na rok 2023! L...


Literatura

Svatý Václav – legendy, nebo skutečnost

Svaty Vaclav 200O životě Svatého Václava nemáme téměř žádné spolehlivé doklady. Není známé jeho přesné datum narození ani datum úmrtí. Legendy o svatém Václavovi zná snad každé malé dítě. Ale mnozí z nás také ví, že legendy si vždy něco přibarvily. Ale k...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Každý věříme v nějakého strýčka z Ameriky

strycek z amerikyFilmovou tvorbu Alaina Resnaise, letos již devadesátiletého, odjakživa provází zájem o formální experiment a nejednoznačnost výkladu, v posledních letech prolnutý do průzkumu divadelního tvaru. Důležitým mezníkem se...