Svatý Václav – legendy, nebo skutečnost

Svatý Václav – legendy, nebo skutečnost

Tisk

Svaty Vaclav 200O životě Svatého Václava nemáme téměř žádné spolehlivé doklady. Není známé jeho přesné datum narození ani datum úmrtí. Legendy o svatém Václavovi zná snad každé malé dítě. Ale mnozí z nás také ví, že legendy si vždy něco přibarvily. Ale kdo si představuje Václava jako čtyřicátníka, který dokáže při pitce a bojových hrách se svou družinou s přehledem držet krok a nebojí se vyzvat na souboj konkurenčního knížete? Navíc umí číst ve třech jazycích a třech různých písmech. Také je ženatý a má syna. A co jeho bratr Boleslav? Je opravdu bratrovrah? Legendy se shodují v tom, že to možná nebyl on, kdo Václavovi zasadil smrtelnou ránu.

 


Svatý Václav (907 – 935) byl českým knížetem a světcem, který je považován za hlavního patrona české země. Byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry. Historici čerpají poznatky o knížeti Václavovi především z početných legend. Podle nich byl Václav na svou dobu neobvykle vzdělaný. Mezi knížetem Václavem a jeho mladším bratrem Boleslavem probíhaly četné názorové spory. Václav je jedním z nejoblíbenějších českých svatých, patron české země, postava, jejíž tradice sehrála velmi důležitou úlohu v emancipaci českého státu a přemyslovské dynastie v rámci křesťanské Evropy. Část ostatků svatého Václava je uložena na Pražském hradě v katedrále sv. Víta. Lebka bývá při slavnostních příležitostech vystavována.

Svaty Vaclav

Knihu Svatý Václav – vraždou to nekončí vydalo nakladatelství Grada Publishing v ediční řadě Kouzelný atlas – Putování časem. Autorka nenásilnou formou seznamuje dětské čtenáře se zajímavými historickými skutečnostmi. Kniha je určena čtenářům od 9 let. Kniha má více jak 160 strana a je doplněna ilustracemi Petra Kopla.


PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK, od roku 1993 přednáší tyto předměty na víceletém gymnáziu. Je autorkou řady učebnic dějepisu, metodických příruček, beletristických knih a populárně-naučných článků s historickou tematikou.  


Knihu vydalo nakladatelství Grada Publishing

HODNOCENÍ: 75 %

www.grada.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

tomas kympl200Je dobré si pustit tohle album v klidu, třeba se zavřenýma očima, protože díky tomu oceníte nejen jeho zvukovou bohatost i světové parametry stejně jako tvůrčí potenciál Tomáše Kympla. Barevně rockové jiskření, rámus ve světě ticha, promě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Láska a naděje jsou mocnější než nenávist a hněv. Jaké byly poslední dny v Berlíně?

Posledni dny v Berline perexJurij Santacruz se zúčastnil jmenování Adolfa Hitlera kancléřem. A poté se jeho život v Berlíně navždy změnil. Společně s částí své rodiny uprchl z Petrohradu a doufal, že v Německu ho čeká klidný život. J...


Literatura

Šaty z igelitu: variace na samotu, které vám padnou

altSoubor třinácti povídek Šaty z igelitu, jejichž společným leitmotivem je lidská osamělost a stesk v nejrůznějších variacích, je debutem studenta a žurnalisty Vratislava Maňáka. Píše o událostech zdánl...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Podzim života Vratných lahví

vratne perexFilm Vratné lahve (2006) je zatím posledním projektem scénáristy Zdeňka Svěráka, kde si rovnou zahrál také hlavní roli. Dlouhou uměleckou kariérou člověk dozraje, ale je legrační, jen když se dokáže zamíchat s nadhledem. A pr...