Marnia Robinson: Biologie lásky

Marnia Robinson: Biologie lásky

Tisk

biologie lásky

Jen několik desítek druhů ze čtyři tisíc druhů savců sází svůj život a budoucnost na jednu kartu, na jednoho partnera, na monogamii. A lidé mezi nimi jsou, nebo nejsou? Otázka, která nás trápí od nepaměti.

I tato část knihy o biologii lásky je velmi zajímavá a ukáže nám chytré triky přírody, které zajistí, že geny se šlechtí k těm nejlepším. Naše uspořádání dané nutností podpory a výchovy, vzájemné závislosti nás podle autorky předurčuje k vnitřním zmatkům.

A těm zmatkům trošku vystavíme díky této knize stopku.

Budiž, on někdo chce být dobrým milencem, druhý chce být dobrým pečlivým živitelem jedné rodiny a je to tak správně. Jen se musí najít dva stejně založení. Ale ještě hůře se pak v tomto přirozeném vnitřním zmatku a hrůzy z toho, že skončíme jen s jedním, a co když si zrovna vybereme špatně, to stigma se špatně sundává… jeví traumata, která jako děti utrpíme a zajistíme si, že nás to přirozeně táhne k násilným partnerům, sobcům a jinak vadným partiím. V tuhle chvíli jako čtenář ztrácím pozitivní romantické naladění a cítím se jako ve sklenici, kde klidnou vodu někdo rozvířil. A zklidnění v nedohlednu.

A další části knihy nás provedou procesem té neskutečné vnitřní bolesti a věčného zmatku, který nás doprovází ve chvíli, kdy jsme vůbec neměli stabilní rodinné prostředí. Kdy nevěříme lidem, nemáme víru v budoucnost a vnímáme ji jako těžkou.

Lahůdky našich životů a co s nimi, jsou-li zkažené

Najdete tu celou škálu drobností, které formují náš život často až násilně. Od nehlazení, nemazlení. Věděli jste, že tento návod na nerozmazlování byl šířen letáky v americké společnosti a matky opravdu trpěly pocitem viny, když své děti nenechaly vyplakat? Až po konzumaci porna, závislosti na něm, různých úlev od stresu, různé druhy manipulace rodičovské, partnerské…

Zdá se to bezvýchodné, ale je tady krok dvě, který se knihou správně prolíná. Uvědomění si, že mnoho z toho, co zažíváme, jak se chováme, jsou JEN REAKCE NA TOUHU PŘEŽÍT. Stresové pocity a naše reakce na ně, jsou jen touhou přežít.

„Spíme v oddělených pokojích, večeříme odděleně, jezdíme odděleně na dovolené. Děláme všechno pro to, abychom udrželi naše manželství spokojené. Rodney Dangerfield“

I tak může nakonec náš absurdní život vypadat. A nemyslím si, stejně jako autorka, že to je naše chtění. Je to jen nadměrná reakce na přílišný stres.

Krok další, který se též knihou prolíná, je postupné vymaňování se z toho všeho a náprava své biologie nejen lásky, ale i života jako takového.

Jsou malá něžná cvičení všímavosti pro partnery, pro jednotlivce, chcete-li znovu milovat život, napravte si BIOLOGII LÁSKY.

O autorovi: Marnia Robinson je bývalá firemní právnička, která začala zkoumat starobylá učení o posvátném sexu a vztazích, léčit nesoulad ve vztazích a zabývá se i společně se svým manželem tématy nežádoucích dopadů evoluce na vztahy. Žije v Oregonu.

biologie lásky

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, SE, www.synergiepublishing.com, 2023

Hodnocení: 99 %

Original: Cupid´s Poisoned Arrow


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tuomas Seppälä (Amberian Dawn): „Mám v hlavě soukromé rádio.“

altFinští melodic metalisté Amberian Dawn vydali své první album v roce 2008. Nyní po čtyřech letech na hudební metalové scéně vydali čtvrté album s názvem Circus Black, které obsahuje i duet se známým zpěvákem Timem Kotipe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Grilovaná zelenina co zahrada dá – ve sklenici i na zimu

Zásoby na zimu, Zaváraná zelenina.Kamarádka projevila zájem o recept na mou grilovanou zeleninu. Teď je čas, sezóna grilování. Kdo by odolal? Zelenina je opravdu skvělá a jednoduchá na ...


Literatura

Zítra je taky den!

Zítra je taky denNakladatelství Motto vydalo dobrodružný román známého českého režiséra Rudolfa Havlíka, který má na svědomí několik úspěšných českých filmů. Patří mezi ně například Bábovky podle bestselleru Radky Třeštíkové (2020), Po čem muži...

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Velký Gatsby - aktualizovaný, neaktualizovaný

velky gatsby plakat 200Dalo se předpokládat, že nejnovější adaptace proslulého díla velikána americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda neunikne zběsilým komparačním snahám odborné i laické veřejnosti. Zdá se, že věrnost př...