Radost duši hladí, Honzák s Vostrou radí

Radost duši hladí, Honzák s Vostrou radí

Tisk

Voda na radost perexV téhle knížce žije humor a její autoři se pokoušejí o jeho analýzu. Dokládají nezbytnost smíchu pro „přepínání“ organismu v rámci antistresové očisty a poskytují rady, jak krmit a dojit krávu radosti. Výhodou publikace je, že není nutné ji číst od začátku do konce – lze si vybrat nějakou tu stránku třeba jen namátkou a slupnout pouze pár nabízených jednohubek obložených humorem a okořeněných smíchem. 

Radkin Honzák a Denisa Vostrá zvou čtenáře prostřednictvím stránek na cestu k navození radosti. Přitom se snaží vyhnout způsobu „neříct nic a říct to pokud možno vesele“ a jejich hlavním cílem je dosáhnout jedné z nejvzácnějších a nejprospěšnějších emocí – radosti, a to pokud možno společně prožívané.

- Tak jsem založil kvarteto.
- Kolik vás je?
- Tři, brácha a já.
- Ty máš bratra?
- Ne, proč?

Voda na radost je kombinací populárně vědeckého výkladu o principech radosti s příhodnými citáty, vtipy, historkami a básničkami. Čtenář se dozví například o zdrojích emocí a vlivu smíchu, o důležitosti doteků a hlazení, prospěšnosti sportu či jiných aktivit a dostane šanci využít četných tipů na zlepšení nálady. Ne vše je takzvaně „k popukání“, ale vyloudit úsměv na tváři určité pasáže rozhodně dokáží, obzvlášť když autoři mysleli na to, že přístup k humoru může být u čtenářů různý. Někdo má raději vtipy židovské, jiný o lordech, další o doktorech anebo ty poněkud peprnější. To vše je zde obsaženo - a ještě mnohem víc.

Jednohubky radosti si můžeme připravovat sami

Důležitým přínosem této publikace oslavující radost ve všech jejích podobách je citlivé usměrňování úhlu pohledu na události, které nás obklopují a ne vždy jsou příjemné. Autoři se snaží ukázat, že nic není tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát – protože co je pro někoho dobré, může být pro jiného špatné, a naopak.

Když nám řidič tramvaje zavře dveře před nosem, nemusí to být nutně zlomyslnost. Snad jen neměl takový výhled, aby si nás všiml. A pokud to udělal schválně, tak nejspíš jen potřeboval vybít svou negativní energii, což bychom mu rozhodně měli dopřát. Holt nám to není příjemné, ale on se tím možná uklidnil a poveze teď ostatní cestující s větším klidem, což prospěje přinejmenším bezpečnosti provozu. Než se v takové situaci hned naštvat, je o dost lepší si vybavit, kolikrát na nás nějaký tramvaják počkal, když jsme v poslední chvíli dobíhali na refýž. Určitě to bylo víckrát, než kolikrát nám ujel – to máme jen tendenci tyhle milé zážitky rychle zapomenout, protože je považujeme za samozřejmé. Ony ale samozřejmé nejsou!

Než jsem se do knihy začetla, chvíli mi to trvalo. Bylo to asi hlavně tím, že se nejedná o kompaktní celek, ale spíš o takové puzzle z mnoha různobarevných dílků, ke kterému se člověk musí posadit, uklidnit se, a teprve potom se systematicky pustí do skládání kompletního obrazu. Při troše dobré vůle potom může najít radost v každém kousku.

Voda na radost

Voda na radost
Autoři: Radkin Honzák, Denisa Vostrá
Žánr: humor
Nakladatelství: Universum, Euromedia Group, a.s.
Vydáno: 2023
Počet stran: 256

Hodnocení: 75 %

www.euromedia.cz/voda-na-radost/kniha/15862/
www.knizniklub.cz/knihy/633361-voda-na-radost.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dvě tvořilky, díky nimž se v jihočeské Soběslavi kreativně vyřádí děti i dospělí

kreativ sobeslav rozhovor200První březnové dny přinesou jistě nejen závan jara, ale i pořádný průvan kreativity, který mají na svědomí Michaela Oubramová Radová a Martina Šimonová. A odkud vane vítr, to vám t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Luštěniny ze Svatojánu

lusteniny ze svatojanu 200V září nám nakladatelství Motto udělalo radost dalším dílem kuchařky ze Svatojánu autorky Evy Francové, už osmým, a to Luštěniny ze Svatojánu. Tato kuchařka vám nabízí nápadité a chutné recepty, které prostě musít...


Literatura

Bez výtahů není život v New Yorku jako dřív

vytah 200Knihy Linwooda Barclaye u nás dříve vycházely ve nakladatelství Readers Digest Výběr (ČR) a Knižní klub. Jeho posledního počinu se ujalo Domino a pro mě se jednalo o první setkání s autorem.

 

...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...