Mangovo rajčatový salát s červenou cibulí a koriandrem

Mangovo rajčatový salát s červenou cibulí a koriandrem

Tisk

salat1 perexPřed dvěma lety jsem měla možnost strávit příjemné chvíle s partou kamarádek na sportovně relaxačním pobytu v severních Čechách. Pohodový program byl plný výletů, cvičení, ale i odpočinku. Snídaně a večeře jsme si připravovaly společně a každý večer jsme plánovaly, co nachystáme další den. Jedním z nejzajímavějších kulinářských překvapení týdne pro mě ale jednoznačně byl Alenin salát s netradiční kombinací rajčat a manga, který jsem si velmi oblíbila a zařadila ho i do svého kuchařského repertoáru.  

Mangovo rajčatový salát s červenou cibulí a koriandrem

Co budete potřebovat (množství na cca 4 porce):
Středně vyzrálé mango – 1 kus
Středně velká rajčata – 4 až 5 kusů
Červená cibule – 1 kus
Koriandr (čerstvý) – hrst
Sůl – půl čajové lžičky
Cukr krystal – 1 čajová lžička
Vinný ocet nebo limetková (citronová) šťáva – polévková lžíce
Olivový (slunečnicový) olej – 1 až 2 polévkové lžíce

Postup:
Mango oloupejte, nakrájejte na větší kousky. Rajčata také nakrájejte. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na čtvrtky a ty nakrájejte na širší proužky. Koriandr nasekejte nahrubo. Vše vložte do mísy, přidejte olej, sůl, cukr a vinný ocet (nebo limetkovou, případně citronovou šťávu). Lehce promíchejte a nechte alespoň 10 minut odležet. Podávejte samotné, s pečivem nebo k masu.

salat1
Tipy pro vás:
• Mango by nemělo být příliš měkké, protože potom už jeho aroma dominuje a ztrácí se delikátní chuťová vyváženost s rajčaty a cibulí
• Použít můžete i bílou či žlutou cibuli, ale právě červená dodává tomuto salátu tu pravou chuť a barevnost
• Experimentujte s bylinkami, místo koriandru zkuste například bazalku, řeřichu nebo pažitku
• Improvizujte i s dalšími ingrediencemi, do salátu nakrájejte třeba čerstvé jahody, přidejte klíčené mungo či jiné klíčky
• Milovníci ostřejší chuti přidají nadrobno nakrájenou chilli papričku nebo nahrubo namletý zelený pepř

Dobrou chuť!

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Silvestr Szabó: „Když jdeš po buši a před tebou se vztyčí kobra… znám lepší druhy zábavy“

200rDo listopadových večerů se hodí tento obsáhlý rozhovor s fotografem Silvestrem Szabó, který se věnuje hlavně focení přírody. Jeho názory i příběhy jsou velmi osobité a věřím, že se i pobavíte.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha plná tipů, jak snížit krevní tlak

jak-snizit-tlak-prirodni-cestou200V nakladatelství Kazda vyšla kniha alternativní lékařky Claudie Ritterové zaměřená na to, jak snížít krevní tlak přírodní cestou.

...

Literatura

Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka

thug 200Kuchařka, která má koule. To přesně vystihuje tuhle veganskou drsotinu od nakladatelství JOTA. Je napěchovaná 115 opravdu hustými veganskými recepty. Psaná je bez servítek. A kuchyň se zaměřuje hlavně na dostatek zeleniny a pravidelno...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...