V Rožnově pod Radhoštěm čekají na masopust

V Rožnově pod Radhoštěm čekají na masopust

Tisk

Masopust 200Sotva jsme uklidili vánoční stromky a dojedli zbytky cukroví, už abychom slavili znova. Nadcházející období je totiž zasvěceno hodování a veselí – tedy masopustu.

Na Moravě ho sice označují slovem „fašank,“ ale slaví ho tu se vší parádou. Pokud se o tom chcete přesvědčit, určitě vyrazte v sobotu 7. února do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Ve zdejším dřevěném městečku začne nefalšovaná masopustní veselice už v 9 hodin ráno. Těšit se můžete na pestrý program, kterému budou vévodit především kulinářské speciality a živá hudba.

Masopust2


Během dne se představí například kapela Veselá šestka a folklórní soubory Radhošť a Javořina.


Těšit se můžete také na typické masopustní pochoutky – tedy koblihy, ovárek a poctivé jitrničky.  Hladoví z Rožnova určitě neodejdete – na masopust se do dřevěného městečka chystají opravdoví mistři řeznického řemesla. Až najdete „ten svůj“ stánek, nezapomeňte mu dát hlas, ve formě vyplněného soutěžního lístku – do 14 hodin bude totiž ve skanzenu probíhat napínavé klání „O nejlepší řeznický stánek.“

Masopust3

Součástí programu je také 18. ročník soutěže „O nejlepší valašskou klobásku“ a 8. ročník soutěže „O nejlepší valašskou tlačenku“. Masopustní veselice vyvrcholí v 15 hodin a 15 minut slavnostním „pochováním basy“. Právě tento zvyk kdysi signalizoval, že veselí skončilo a začal půst.

Masopust4

Více informací o rožnovském masopustu najdete na www.vmp.cz

Zdroj foto: facebook Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vztahy bez stížností jsou učebnicí života

vztahy-bez-stiznosti 200Je všeobecně známo, že věční stěžovatelé jsou škarohlídi. A vybavte si svoje pocity, když vás někdo takový stáhne do svého víru a pěkně si s ním „o někom zadrbete“.

...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Sněhulák? Spíš nesourodá sněhová břečka

snehulak 200Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku běží od 12. října v kinech. Tvůrci a marketéři slibují, že se budeme bát. Ti, co četli knižní předlohu Jo Nesba ví, že by se bát měli. Převézt knižní bestseller známý všude po světě do filmové podoby je vždy velká loter...