Za Jakubem Krčínem do Třeboně

Za Jakubem Krčínem do Třeboně

Tisk


krcin perDvacáté Historické slavnosti Jakuba Krčína se konají14. a 15. července se v Třeboni. Na programu je setkání s posledním rožmberským vladařem, panem Petrem Vokem a jeho geniálním rybníkářem Jakubem Krčínem.

 

 


Slavnosti s bohatým programem a tradičními řemeslnými trhy proběhnou přímo na Masarykově náměstí, v areálu zámku i na hrázi rybníka Svět.
Letošní Historické slavnosti Jakuba Krčína zahájí noční pochodňový průvod a příjezd slavného stavitele rybníků do areálu Pod Světem. Dvoudenní doslova nabitý program připravil Odbor kultury a cestovního ruchu Města Třeboně. Na všechny akce je vstup zdarma.

krcin 1

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan – geniální budovatel tradic českého rybníkářství
Papouška, štiku a kapra měl ve znaku známý rožmberský regent Jakub z Jelčan a Sedlčan. Jeho život byl velmi bohatý a vpravdě renesanční.
Narodil se 18.července roku 1535. Po studiích sloužil u pana Viléma Trčky z Lípy. V letech 1559-1560 v Borovanech řídil hospodářství augustiniánského kláštera. Vedl si tak zdatně, že si jej roku 1561 povolal Vilém z Rožmberka za svého podpurkrabího na Krumlov. O rok později je již z Krčína purkrabí a roku 1569 se stal nejvyšším regentem.
Krčín se také zabýval rybníkářstvím. Jeho vodní díla překonala staletí a především díky jim se Krčín skutečně proslavil. Byl skvělým organizátorem veškerých prací. Dokázal se obklopit skutečnými mistry rybníkáři, na které se mohl plně spolehnout. Krčínovým heslem bylo: Cokoli konáš, konej moudře a hleď na konec". Zemřel roku 1604 v Sedlčanech.

krcin 2

Zdroj a ilustrační foto Česká inspirace UNESCO


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Děti lesa nadchnou i dojmou

deti-lesa 200Kniha Děti lesa má podtitul Dva vlci na cestě za svobodou a měli by si ji přečíst všichni milovníci těchto jedinečných psovitých šelem i přírody obecně.

 

...

Divadlo

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Film

Zahajovací večer Severského filmového podzimu

sfp 200Severský filmový klub zahájil ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna další ročník festivalu Severský filmový podzim. Jeho cílem je přiblížit divákům severskou filmovou tvorbu a vybrat to nejlepší co se v poslední době urodilo. Filmy se promítají v originálním znění s českými ...