(Nejen) Do Polska jedině s turistickým průvodcem Rough Guides

(Nejen) Do Polska jedině s turistickým průvodcem Rough Guides

Tisk

Polsko 200Nakladatelství Jota vydává turistické průvodce Rough Guides, se kterými je spojeno motto „Užijte si svůj čas na zemi naplno“. Jedním z posledních přírůstků do této řady je turistický průvodce zaměřený na Polsko.

 

 

V Polsku jsme v září loňského roku strávili úžasnou dovolenou s přáteli a všichni jsme si tuto zemi zamilovali a víme jistě, že se do ní chceme zase brzy vrátit. Proto když jsem zaznamenala vydání této knihy, neváhala jsem ani vteřinu.

Jedná se o osmé vydání tohoto průvodce. Napsal jej Jonathan Bousfield, který procestoval Polsko křížem krážem a jezdí do něj už desítky let. V samotném úvodu knihy se nachází tipy, kam se vydat, místa, která nesmíte minout, nejzajímavější trasy, ale také autorova doporučení a rady, kdy se vydat na cestu.

Následuje kapitola se základními informacemi. V ní čtenáři najdou spousty praktických informací o cestování, orientaci, ubytování, jídle a pití, ale také o zvycích a etiketě, sportovních aktivitách nebo festivalech a slavnostech. Zde jsem si při čtení mnohokrát říkala, že jsme průvodce měli mít s sebou už na dovolené. Věděli bychom tak například, jak je to se spropitným nebo že jsme mohli po městě využít levného taxi.

Průvodce se zaměřuje celkem na 12 oblastí Polska: Varšava, Lodž a střední Polsko, Gdaňsk a delta řeky Visly, Mazury a Podlesí, Lublin a východ, Polské Karpaty, Krakov a Malopolsko, Podhalí, Tatry a Pieniny, Horní Slezsko, Dolní Slezsko, Velkopolsko a Pomořansko. U každé oblasti najdete tipy na nejzajímavější místa, historické souvislosti a spoustu praktických informací o dopravě, ubytování, jídle nebo zábavě, u kterých nechybí adresy ani otevírací doby a další podrobnosti. Nejeden turista ocení také podrobné mapy daných míst.

V závěru knihy se nachází kapitola Souvislosti informující o dějinách země, polské hudbě, literatuře a obsahující také praktický slovníček. Na posledních stránkách jsou poznámky a rejstřík.

Tyto turistické průvodce Rough Guides jsou velmi praktické a opravdu stojí za to. Díky tomuto zaměřenému na Polsko jsem zjistila, že si je vždy musím pořídit na cesty do zahraničí a také jsem zjistila, že chci navštívit snad každý polský kout. Nechte se nalákat na výlet k našim sousedům i vy.

Polsko

Turistický průvodce Polsko
Autor: Jonathan Bousfield
Překlad: Lada Krutilová
Žánr: turistický průvodce, cestování
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Počet stran: 501
Hodnocení: 90 %


https://www.jota.cz/polsko


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Komiksová série Mýty vás zve do pohádky

Myty 200Komiksová nakladatelství Crew a Netopejr nám na podzimní dny nadělila kouzelnou sérii Mýty, v pořadí již osmý díl s kusým názvem Vlci. Vstupte do pohádky pro dospělé a nechte se pohltit světem Mýtů, rozhodně nebudete litovat!

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a sc...