Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

Tisk

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství neustále natáčených romantických komedií, tohle by mohlo být něco pro vás.

 

Jiří Havelka byl především divadelním režisérem a hercem, ale v roce 2019 přichází se svým prvním celovečerním filmem Vlastníci. Ten se oproti jiným domácím komediím liší hlavně ve dvou věcech. Většina filmu se odehrává v jedné lokaci (na schůzi nájemníků) a je založen zejména na dialozích zúčastněných herců. Je na něm znát tvůrcova divadelní minulost, která se do toho snímku výrazně promítá.

Aktuální Mimořádná událost použila z Vlastníků jejich základní kameny a po obměně herců opět přichází s mnoha vtipnými hláškami a charismatickými výkony protagonistů. Tentokrát se ocitáme především ve vlaku. Ten se v jeden moment porouchá, jeho strojvedoucí Miloš musí vystoupit a opravit ho. Stojící vlak se ovšem samovolně rozjíždí a vydává se zpět do původní stanice. Zatímco Miloš se ho snaží celou cestu dohonit, mezi cestujícími se odehrávají dramatické i komické momenty.

Jak už jsem se zmínil, i tento film stojí především na skvělých hereckých výkonech. V nich dominuje zejména Jana Plodková, hrající manželku alkoholičku, která nemá ráda svého manžela a na první pohled ji vlastně moc nebaví ani celý život. Svou roli hraje natolik přesvědčivě, jako by snad během natáčení opravdu nasávala.

 DSF8207

Ale rozhodně není jedinou postavou, která stojí za zmínku. Svým výstupem bez textu pobaví i strojvedoucí Miloš zahraný Václavem Koptou. Majitele pohřební služby ztvárnil Jaroslav Plesl a jako by vypadl ze Spalovače mrtvol. Jenovéfa Boková si střihla hektickou, přisprostlou matku. Ctirad Götz zase myslivce s kriminální minulostí. Nechybějí ani kouzelní dětští herci Beáta Mikušová a Oliver Vyskočil.

Tento ansámbl potom dohromady vytváří opravdu vtipnou komedii, na které je zábavný i onen fakt, že se podobný příběh skutečně stal. Režisérovi Jiřímu Havelkovi ovšem samozřejmě nešlo o věrné zrekonstruování situace. Nejedná se přitom o jediný případ, který je ve filmu zmiňován. Celý scénář je přímo prošpikován řadou skutečných událostí. Nechybí tu třeba důchodce-terorista, který pokácel strom na trať, ale i řada dalších.

Tohle je prostě přesně ten druh oddechové komedie, při které nemusíte příliš přemýšlet, ale chcete se především pobavit. Když se takto nesourodá skupina lidí ocitne v samovolně jedoucím vlaku, ani nemůžete čekat nic jiného, než kopec srandy. Dobře, ve skutečnosti by situace mohla být daleko vážnější, ale to by v dopravním prostředku nesměli být Jana Plodková, Igor Chmela, Jaroslav Plesl nebo Ctirad Götz. A to k tomu ještě hraje balkánská dechovka, která onu komičnost ještě zdůrazňuje.

 

Ještě střípek z pozadí novinářské projekce. Následná tisková konference již probíhala, když do ní vpadnul uřícený Václav Kopta, který nestíhal. Netuším, jestli to měli tvůrci přichystané, ale na všechny přítomné to vzhledem k jeho postavě ve filmu zapůsobilo parádně.

Určitě si tedy nenechte tuto Mimořádnou událost ujít a zajděte na ni do kina. Kdy jindy, než v této složité době, se člověk potřebuje pobavit při sledování příjemného filmu. A právě tenhle počin plní tuto úlohu na výbornou.

Mimořádná plakát

Mimořádná událost

Produkce a distribuce: CinemArt

Scénář: Jiří Havelka, David Dvořák

Režie: Jiří Havelka

Kamera: Martin Štěpánek

Střih: Darina Štěpánková

Hrají: Jana Plodková, Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Alois Švehlík, Ctirad Götz, Tereza Marečková, Václav Kopta, Marie Ludvíková, Robert Mikluš, Fedir Kis, Daniel Horečný, Oliver Vyskočil, Václav Vašák, Magdaléna Sidonová, Agáta Červinková, Milan Koritják

Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: CinemArt, Lukáš Loužecký

https://www.cinemart.cz/filmy/mimoradna-udalost/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem spíš orientovaný na naše zpěvandule, říká Martin Fritsch alias Miss Angelika

angelika 200Dělat travesti show, kdy během jednoho večera uvidí publikum na jevišti celou plejádu známých hvězd, není žádná legrace. Něco o tom ví brněnský rodák Martin Fritsch, který už od konce devadesátých let vystupuje jako Miss Angelika. Zatímco v min...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“


Atentat perexJe pět minut po půl jedenácté dopoledne 27. května 1942. Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor, sedí na předním sedadle otevřeného Mercedesu a jede do úřadu. Je to pro něj den jako každý jiný. Netuší ale, že v ostré zatáčce...


Literatura

Pojďte se bát s Hellboyem, už po desáté!

hellboy perexJubilejní, desátý díl komiksu o Hellboyi od Dark Horse Comics, u nás pod hlavičkou vydavatelství Comics Centrum, láká na cenami ověnčené dílko Paskřivec, ale další příběhy taktéž chytnou a nepustí. Novinka ob...

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Zombák, zombice ... Zombieland

altZombieland (2009) je předělávkou známých filmů, kde nemrtví požírají živé a jejich infekce se šíří všude možně. Na rozdíl od svých předchůdců však není děj filmu tak jednotvárný a předvídatelný, jak by se mohlo zdát. Mezi chodícími vraždami totiž je...