Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Tisk

Sea Salt (c) other storiesDo hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách byl vybrán nový film Agnieszky Holland Hranice. V další soutěžní sekci Orizzonti se představí krátký hraný snímek Mořská sůl režisérky z pražské FAMU Leily Basma. Oba filmy vznikly s podporou Státního fondu kinematografie. Letošní jubilejní 80. ročník festivalu v Benátkách bude probíhat od 30. srpna do 9. září.

Film Hranice oscarové režisérky Agnieszky Holland se bude v Benátkách ucházet o hlavní cenu, Zlatého lva. Českým producentem polsko-česko-francouzsko-belgického snímku je Šárka Cimbalová ze společnosti Marlene Film Production, snímek koprodukovala také Česká televize. Státní fond kinematografie ho podpořil ve výzvě na minoritní koprodukce částkou 4 mil. Kč. Psycholožka Julia se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Ve stejnou dobu jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a mladého pohraničníka Jana. Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu.

Naposledy měl český film zástupce v hlavní soutěži v roce 2021 s minoritní koprodukcí Nezanechat stopy polského režiséra Jana P. Matustyńskeho. V roce 2019 se v hlavní soutěži představil film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Oba filmy byly rovněž podpořeny Státním fondem kinematografie.

V soutěžní sekci Orizzonti se představí český krátký film libanonské studentky pražské FAMU Leily Basma. Producentem filmu je Natálie Pavlova ze společnosti Other Stories a koproducentem FAMU. Státní fond kinematografie ho podpořil ve výzvě pro krátké filmy částkou 780 tis. Kč. Příběh jednoho horkého letního dne na jižním pobřeží Libanonu vypráví o sedmnáctileté Nayle, která stojí před stejně zásadním rozhodnutím jako kterýkoliv jiný mladý člověk v současném Libanonu – odejít ze země, nebo zůstat? Dva muži v jejím životě na to mají vyhraněné názory, ale oba by mohlo po probuzení čekat překvapení.

V loňském roce se v soutěžní sekci Orrizonti objevily dva filmy s českou účastí. Oběť režiséra Michala Blaška, kterou koprodukovala Pavla Janoušková Kubečková z nutprodukce a Státní fond kinematografie podpořil snímek ve výzvách na vývoj, výrobu a ze systému filmových pobídek. Druhým filmem byl Obzor režiséra Mihaie Mincana, který koprodukoval za českou stranu Mikuláš Novotný z Background Films a který byl rovněž podpořen Státním fondem kinematografie, ve výzvě pro minoritní koprodukce.

The Green Border (c) Metro Films

Hlavní soutěž
Hranice / Green Borders / Zielona Granica
Hraný / Polsko, ČR, Francie, Belgie, 2023 / 147 min.
Režie: Agnieszka Holland
Producenti: Marcin Wierzchoslawski – Metro Films (PL), Agnieszka Holland, Fred Bernstein - Astute Films (USA), Šárka Cimbalová – Marlene Film Production (ČR)
Český koproducent: Česká televize
Podpora Státního fondu kinematografie: minoritní koprodukce 4 mil. Kč.

Orizzonti (Orizzonti Corti)
Mořská sůl / Sea Salt
Hraný / ČR, Libanon, Qatar, 2023 / 19 min.
Režie: Leil Basma
Producent: Natália Pavlove – Other Stories (ČR)
Český koproducent: FAMU
Podpora Státního fondu kinematografie: krátký film 780 tis. Kč.

Sea Salt (c) other stories


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Flying Bulls létají skutečně skupinové přemety, výkruty a další figury v těsné formaci“, láká letový ředitel Vladimír Labuda na XVI. Acrobatshow

acrobatshow flying bullsMilovníci letectví všeobecně mají jistě v kalendáři zaznamenanou neděli 16. září. To se koná v Dlouhé Lhotě u Příbrami XVI. Acrobatshow- XII. Memoriálu M. Stáhalíka. Kromě špičkové letecké akrobacie, která ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo mesicniho svitu 200Hlavní hrdina filmu  - celosvětově uznávaný Stanley alias Wei Ling Soo  (Colin Firth – Deník Bridget Jones , Mamma Mia, Králova řeč) poměrně silně odkazuje  svým charakterem na „křížence“  Marka Darcyho z Deníku Bridg...


Literatura

Komisař Wallander a podivný případ v Rize

PsiZRigy perexPoprvé jsem se seznámila se svérázným a urputným komisařem Kurtem Wallanderem v románu Než přijde mráz (také jsem o něm tehdy psala), kdy odhaluje s dcerou Lindou podivná úmrtí s náboženským podtextem – a při pátrání o ni t...

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...