Chrudimské muzeum zve na výlet nejen do druhohor

Chrudimské muzeum zve na výlet nejen do druhohor

Tisk

chrudim 200Regionální muzeum v Chrudimi zve malé i velké na cestu do hlubin historie života na Zemi od prvohor do vzniku rodu Homo sapiens. Výstava Paleoart aneb Mamuti táhnou na Chrudim představuje obrazové umělecké paleontologické rekonstrukce volného sdružení výtvarníků PAS (Paleoart – Art and Science).

 

Mezi členy PAS, jejichž díla jsou základní osou výstavy, patří Jaroslav Bažant, Pavel Dvorský, Petr Modlitba, Jiří Svoboda a Jiří Teichmann. Všichni z autorů byli v mládí silně inspirováni tvorbou nejlepšího malíře pravěku 20. století Zdeňka Buriana. Postupem času si ale  každý z autorů vytvořil svůj vlastní pohled na dávnou minulost a zobrazuje pravěk svým nezaměnitelným způsobem.
Jaroslav Bažant vytváří trojrozměrné modely pravěké fauny, Pavel Dvorský se zaměřuje na období paleolitu a naše lidské prapředky, Petr Modlitba ve svých olejomalbách navazuje na dílo Zdeňka Buriana, Jiří Svoboda je autorem zejména permokarbonských rekonstrukcí,  Jiří Teichmann zachycuje živočichy a přírodu  poslední doby ledové.
Výtvarníci si kladou za cíl propagovat vědeckou kresbu, malbu a modelářství. Dalším z výtvarníků, který představuje tentokrát „paleorekonstrukce“ vztažené přímo na Železné hory, je Adam Kašpar.
Součástí výstavy jsou samozřejmě kosterní pozůstatky pravěkých živočichů, zkameněé rostliny či jejich otisky, mamutí kly, trilobiti,  parohy nebo zuby. Návštěvníci si mohou prohlédnout také paroží Megalocera, které bylo zhotoveno jako  rekvizita pro film  Cesta do pravěku.

chrudim1

Speciálně pro výstavu bylo vytvořeno diorama prvohorního karbonského močálu. Nejen malé návštěvníky jistě zaujmou trojrozměrné rekonstrukce pravěkých živočichů v životní velikosti. Uvidí metrového prvohorního členovce, lichokopytníka z třetihor, šavlozubého tygra či třetihorního býložravého savce.
Pro děti jsou také připravené různé úkoly typu puzzle, lovení trilobitů na udici nebo bludiště. Nechybí samozřejmě ani oblíbení mamuti. Pokud vás zajímá, jací živočichové žili před milióny let, nebo máte rádi dílo Zdeňka Buriana a jste zvědaví na tvorbu jeho následovníků, výstava Paleoart vás jistě nezklame.

chrudim2

Paleoart aneb Mamuti se řítí na Chrudim
Místo: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86, Chrudim
Datum: 28.5.2016 až 28.8. 2016
Zdroj foto: autorka článku
www.muzeumcr.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mezi pionýrským šátkem a mopedem

Mezi pionyrem a mopedem perexAutorská dvojice zkušených historiků Martin Franc a Jiří Knapík se ke společné práci sešla už potřetí. Předchozí knihy jsme na stránkách Kultury 21 recenzovali: jak rozsáhlého, dvojsvazkového Průvodce ku...

Z archivu...


Literatura

Batman versus Černá rukavice

batman rip 200Do města Gothamu dorazilo nové zlo. Joker motá Batmanovi hlavu, protože to tajemství zná, ale nehodlá mu ho prozradit. Za vším má stát Černá rukavice. Batman ale ani zdaleka netuší, kdo neb...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Aerofilms uvede žhavou novinku jednoho z největších filmařů současnosti On se bojí

aerofilms 200Distribuční společnost Aerofilms představuje horkou novinku, 20. dubna uvede do kin film režiséra Ariho Astera On se bojí. Nový snímek originálního filmaře, který se řadí k nastupujícím hvězdám Hollywoodu a mezi jehož přední fanoušky se řadí mj...