Trenčianska Turná má za sebou 750. výročie

Trenčianska Turná má za sebou 750. výročie

Tisk

TT perexPočas slnečného víkendu 16. až 18. augusta sa v Trenčianskej Turnej konali oslavy prvej písomnej zmienky o obci, ktorá sa historicky píše od roku 1269. V rámci jej 750. výročia sa predstavili rôzni folkloristi v podaní súborov Vršatec, Večernica, Štvorlístok, heligonkári, hudobná skupina Sokoly a aj obľúbená speváčka najmä pre deti a mládež Sima Martausová.

 

 

TT TT

Program však netvorili len hudobní umelci, ale aj domáci obyvatelia obce, ktorí predstavili tradičné jedlá. Návštevníkom ponúkli nielen slané pagáčiky, orechové, kakaové koláčiky, či rožteky, ale aj tradičný chleba so soľou, tak ako sa patrí pri návšteve do domu. Privítali ich v chalupe na Kušnierovci, ktorá je umiestnená ako miestne múzeu.

TT a


No nielen hudba a tradičné jedlá patria k oslavám, malých aj veľkých zvedavcov lákalo dozvedieť sa niečo viac o tom, ako sa žilo na takejto dedine. So záujmom sledovali rôzne stroje gazdiniek ale aj pánov domu. Tí najmenší dali prednosť skákacím hradom, tvorivým dielňam a maľovaniu na tvár. V neskorších popoludňajších hodinách sa ujal slova samotný starobce obce Peter Mikula, ktorý slávnostne otvoril oslavu, poprial obci ďalšie šťastné roky do budúcna, privítal návštevníkov a domácich občanov.

TT d

„Po tom už nasledovali fanfáry vypustenie bielych holubíc ako znak obce a pokrstenie samotnej knihy o Trenčianskej Turnej. Podľa slov starostu petra Mikulu je to pre Turňanov veľká vec. Znamená stretnutie sa s rodákmi, susedmi a kamarátmi. Výročie bolo ideálnou príležitosťou na vydanie novej monografie, ktorá podrobne spracováva históriu obce a jej miestnej časti Hámre.“  Krstným otcom knihy sa stal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

TT b


Dnešná Trenčianska Turná vznikla spojením Trenčianskej Turnej a Hámrov v roku 1976. V súčasnosti má 3114 obyvateľov. Žije bohatým koltúrno- spoločenským životom. Z tradičných podujatí sú to obecný bál, regionálna prehliadka ľudového spevu a tanca, medzinárodný detský folklórny festival  „Stretnutie priateľov“, preteky furmanských koní, výstava exotického vtáctva a mnohé iné.

FOTOGALERIE (autor. lenka Meravá)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Bareš: Snažím se posluchačům předat ty správné emoce

Bares 200Uznávaný herec Igor Bareš se věnuje čtení rozhlasových pořadů a audioknih už dlouhá léta. S nakladatelstvím OneHotBook spolupracoval na příbězích Žena v kleci, Chatrč, Poslední Laponec a dalších titulech. O tom, co práce na audioknihách obnáší a co h...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Albert Camus Pád - jeden z démantů literatury

pad perexO knihách, které všichni znají a málokdo je četl a pochopil, se píše špatně. Do téhle kategorie patří jak nedávno znovu vydaný Franz Kafka a jeho Zámek, tak i Camusův Pád, který v září 2022 vychází v nakladatelství LEDA v novém, moderním překladu Kateř...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince ...