Poznejte zapomenuté osudy, zločiny a tajemství 2. světové války

Poznejte zapomenuté osudy, zločiny a tajemství 2. světové války

Tisk

Zapomenute osudy a zlociny perexO atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha slyšel asi každý. Víte však, že je s ním spojeno mnoho mýtů a legend, které nejsou pravdivé?


Kromě tohoto známého činu však existují i další příběhy spojené s Čechy a druhou světovou válkou. Mezi ně patří například megalomanské plány Němců na přestavbu Prahy na nacistické město budoucnosti, osudy slavného generála Ludvíka Krejčího či loutkáře Josefa Skupy, jehož hry se Spejblem a Hurvínkem byly pod drobnohledem zpravodajské služby, a téměř zapomenutý masakr stovek volyňských Čechů v obci Český Malín.

O autorovi

Autorem knihy Zapomenuté osudy, zločiny a tajemství 2. světové války, kterou vydalo Nakladatelství Universum, je Martin Brabec, novinář, editor a šéfredaktor v regionálních a celostátních médiích. Ve své publicistické tvorbě se zaměřuje na československé dějiny třicátých a čtyřicátých let 20. století. Je autorem úspěšné výpravné monografie Mobilisace 1938, která obsahuje desítky reprodukcí jedinečných historických fotografií a dokumentů. V roce 2020 mu vyšel knižní rozhovor s historikem Eduardem Stehlíkem s názvem Češi proti Hitlerovi.

Příběhy obyčejných lidí v neobyčejné době

Kniha je rozdělená na šest kapitol, z nichž se každá věnuje jednomu válečnému příběhu. Autor se přitom zaměřil na příběhy obyčejných lidí v neobyčejné době a díky důkladnému studiu historických pramenů i konzultacím s renomovanými historiky dokázal přinést neotřelé dílo, které je plné nových informací a ukazuje známé události z jiného úhlu pohledu. Nechybí ani události téměř neznámé. Proto je kniha vhodná i pro čtenáře, kteří se v tématu už orientují.

Čtivý styl psaní však zaručí, že si knihu užijete i v případě, že toho moc o této kapitole našich dějin nevíte. Text je doplněný archivními dokumenty, množstvím černobílých fotografií i příběhy, které přímo souvisí s událostmi popisovanými v jednotlivých kapitolách. Na konci pak najdete seznam literatury a zdrojů, ze kterých autor čerpal, takže pokud vás téma zaujme a budete chtít vědět víc, získáte zde tipy na další knihy, po kterých můžete sáhnout.

Zapomenute osudy a zlociny 1

ZAPOMENUTÉ OSUDY, ZLOČINY A TAJEMSTVÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Autor: Martin Brabec
Žánr: literatura faktu
Vydáno: Universum, 2023
Počet stran: 288

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/603541-zapomenute-osudy-zlociny-a-tajemstvi-2-svetove-valky.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bartošová – Mladá talentovaná Slovenka, která si užívá Prahu.

bart200Herečka Alžběta Bartošová nyní hraje v divadle Kalich v představení Horečka sobotní noci a nově od září v Atlantidě.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zábavné tvoření

decoupage200Decoupage, známé jako ubrousková technika, má v dnešní době spoustu příznivců hlavně pro svoji jednoduchost a kreativitu. V tomto případě platí naše staré známé přísloví „Za málo peněz hodně muziky“. A je to tak. Překrásné ubrous...

Z archivu...


Literatura

Co Lee přinese Ordinace v divočině?

Ordinace v divočině, perexLetošní horka jsou pro můj mozek už tak unavující, že na nějakou složitou literaturu ani nemám náladu. Když jsem zahlédla Ordinaci v divočině, hned ve mně vzbudila zájem. To vypadá na pohodové letní čtení. Nejs...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Americký sniper: Nejúspěšnější film kariéry Clinta Eastwooda vychází na DVD

sniper 200Dožít se více než osmdesáti let je samo o sobě umění. Představte si ale, že byste v té době byli ještě aktivní a místo sezení doma a krmení ptáčků na lavičce byste pracovali a zdolávali nové výzvy. Přesně to dělá žijící hollywoodská legenda Clint Ea...