Za sluncem po stopách císařovny Sisi

Za sluncem po stopách císařovny Sisi

Tisk

SisiPokud máte rádi sympatickou rebelku, císařovnu Sisi, opravdu skvělé knihy o ní píše paní Dagmar Beňaková. Vydala jich už několik, například také půvabný historický cestopis Za sluncem po stopách císařovny Sisi. Kniha se může stát nejen skvělým tipem na vánoční dárek, ale také vzpomínkou na slunné dny a zároveň i tipem na letní výlety. Co od této úchvatné publikace čekat si přečtěte níže v textu, připravovali jsme také pro vás rozhovor s autorkou, Dagmar Beňakovou, odkaz na něj rovněž přikládám.

Anotace knihy:

Vydejte se s císařovnou Sisi za sluncem. Plavte se na luxusních jachtách podél pobřeží Portugalska, Španělska i Alžbětina milovaného Řecka. Zavítejte na Gibraltar, Kypr a Maltu. Objevte krásy Itálie, Vatikánu a Francie. Navštivte lázně i horské sídlo v dnešním Rumunsku či prastará města v nynějším Chorvatsku. Nechte se zlákat výpravou za vůněmi Orientu: Sisi se totiž podívala i do dnešního Turecka a Libanonu. Nadchly ji pyramidy v Egyptě a zastavila se též v Maroku a Tunisku; v Alžírsku dokonce dvakrát strávila zimu.

Dagmar Beňaková oživuje Sisin příběh a zve vás na místa známá i neznámá, všechna však spjatá s touto vášnivou cestovatelkou a svobodomyslnou rebelkou. Publikace obsahuje další nezveřejněné detaily o legendární císařovně a bohatou obrazovou dokumentaci kombinující dobové i současné fotografie.

O autorce:

JUDr. PhDr. Dagmar Beňaková, Ph.D., LL.M., vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a rovněž Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor německá a rakouská studia). Absolvovala řadu zahraničních pobytů, během nichž se věnovala právu, historii i cizím jazykům. Nyní pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky. V minulosti externě vyučovala na Právnické fakultě a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Pod svým rodným příjmením (Černá) publikovala jednu monografii, celou řadu článků v odborných časopisech a příspěvků ve sbornících a kolektivních monografiích. Jeden z příspěvků vyšel také pod jejím současným příjmením. Ve volném čase se věnuje hlavně své rodině, četbě a cestování.

Již od dětství putuje po stopách císařovny Alžběty Rakouské, zvané Sisi. Stejně intenzivně sbírá a studuje veškerou dostupnou literaturu o císařovně, a to nejen v češtině, ale především v němčině, dále v angličtině, francouzštině, maďarštině, italštině a španělštině. Od svých vysokoškolských studií také k tomuto tématu vyhledává v archivech a knihovnách primární prameny.

Mezi její knihy o císařovně Sisi patří: Dopisy od Sisi nebo Toulky po stopách císařovny Sisi.
Rozhovor s autorkou si můžete přečíst ZDE.

Hodnocení knihy:

Od Dagmar Beňakové jsem četla všechny knihy o Sisi a jsem z nich nadšená! Autorka nejenže píše velmi čtivě a zpřístupňuje velmi zajímavé informace, ale oplývá skutečně hlubokými historickými znalostmi a je tomuto tématu opravdu oddaná. Za sluncem po stopách císařovny Sisi ukazuje kouzelnou atmosféru mnoha nádherných míst, na která byste se sami s nadšením vydali, kniha obsahuje spoustu barevných fotografií, které ve vás vzbuzují pocit, jako byste tam zrovna byli. Císařovna Sisi je zde vylíčena jako nespoutaná osobnost milující svou svobodu a nezávislost, cestování, nebránící se žádné výzvě či dobrodružství. Bude vás bavit, co všechno Sisi na svých cestách prožila, kde si nechala udělat tetování, které ze svých kamarádek nechala jako dárek poslat hada, nebo kteří muži jí padali k nohám.

Sisi

Název: Za sluncem po stopách císařovny Sisi
Autor: Dagmar Beňaková
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2023
Počet stran: 208
Hodnocení: 100%

https://www.grada.cz/za-sluncem-po-stopach-cisarovny-sisi-13579/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ohlédnutí za POŠEMBEŘÍ TOUR

Posemberi 200POŠEMBEŘÍ TOUR je název řady koncertů českobrodské rockové kapely CZ (Celé Znova), které proběhly v první polovině roku na území Pošembeří. Za turné jsme se ohlédli společně s baskytaristou a zpěvákem kapely Stanislavem Potměšilem.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cheb zpřístupnil další část klášterních zahrad

cheb 200 Františkánský klášter s kostelem Zvěstování Panny Marie je jednou z nejvýznamnějších chebských památek. Letos mohou návštěvníci obdivovat obnovený rajský dvůr. Připravuje se také otevření takzvané zadní zahrady, která propojí klášterní exteriéry ...

Z archivu...


Literatura

Narozen v modrý den: O číslech, synestézii a Aspergerově syndromu

Narozen v modrý denZkuste si představit, že čísla, písmena i dny v týdnu mají svou barvu. U mnohých synestetiků to není nic neobvyklého. A není to ani neobvyklé u Daniela Tammeta, který má As...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...