Tradiční Keňská kuchyně

Tradiční Keňská kuchyně

Email Tisk

ugali perexKeňská tradiční kuchyně je naprosto odlišná od té naší. My jsme zvyklí na dostatek veškerých surovin, ale domorodcům v Keni musí velmi často postačit to, co mají po ruce. To kontrastuje s luxusními restauracemi ve městech a hotelích. Jinak se tedy asi budete stravovat, vydáte-li se do Keni s nějakou cestovní kanceláří, v rámci jejíchž služeb budete mít zajištěn plný servis v hotelových restauracích a jiné menu ochutnáte, budete-li putovat po této zemi individuálně. Ochutnáte-li místní, pro Evropana exoticky vyhlížející pokrmy, mohou být pro vás zvyky při stolování skutečným zážitkem!

 

Typickým pokrmem domorodců a chudších lidí je kukuřičná kaše ugali, kterou můžete najít v neskutečném množství variant. Pro její přípravu používají místní lidé doslova to, co najdou kolem sebe. Proto snadno narazíte na ugali založené na ovoci, stejně jako na různých částech zeleniny. Dá se také říci, že maso zde odjakživa patřilo k luxusnějším komoditám na které vždy každý neměl, díky čemuž jsou základem zdejší lidové kuchyně levnější luštěniny a nejrůznější zeleninové omáčky.

ugaliTradiční příprava jídla v Keni (zdroj: tasteofslow.com)

Keňa ale pochopitelně není žádným národem vegetariánů. Velké oblibě se tak zde těší především hovězí a skopové maso, k němuž se kromě rýže a brambor velice často podávají i vynikající nekvašené chlebové placky, ale třeba i podrcené banány (matoke). Hovězí, případně skopové maso upravené tradičním způsobem potom hledejte pod názvem Nyama Chomu. Poměrně rozšířená jsou také pečená kuřata, stejně jako pikantní fazolovo-kukuřičné steaky. Kuku Chomu je pečené kuře s báječnou zeleninou a přílohou v podobě rýže, brambor nebo chapati, což je chlebová placka pečená v rozpálené peci.

V přímořských oblastech se pak samozřejmě setkáte se širokou paletou rozličných pokrmů připravených z ryb a darů moře. V luxusnějších restauracích dostanete z tohoto sortimentu téměř vše, na co si vzpomenete. Pokud vás na sáhodlouhé stolování a draze zaplacené rituály za jídelním stolem exkluzivních restaurací příliš neužije, nic nezkazíte, když se blíže seznámíte s bohatým světem pouličního občerstvení. I ten nejdůstojnější Evropan, zakládající si na svém vysokém postavení, zde obvykle nakonec zcela propadne tzv. sambusas. Tak se označují zvláštní trojúhelníčky z listového těsta, které se prodávají s různými masovými případně zeleninovými náplněmi. 

sambusa1Sambusas (zdroj: adamssambusa.com)

Výtečné je také pšeničné pečivo Mkate Mayai plněné masem nebo vejci. Po jídle si můžete dát dezert v podobě čerstvého exotického ovoce. Nabízí se chutná papája, banány, mango, kokosové ořechy, melouny nebo typické guáve

Na své si přijdou i vegetariáni a vegani – okusí-li githeri, skládající se především z fazolí a kukuřice a nebo druhou lahůdku, irio, zeleninovou směs kikuyského původu z fazolí, brambor, kukuřice a dalších druhů zeleniny, budou se jim jistě dělat boule až za ušima!

githeriGitheri (zdroj: tasteofslow.com)

Pokud vám bude horko a dostanete žízeň, dejte si keňské pivo Pombe. Je kvašeno z banánů, prosa, cukru a voňavých bylinek. Připravte se na chuť značně odlišnou od piva českého.

Luxusnější restaurace mají otevřeno po celý den a nabídnou vám ty nejkvalitnější pokrmy a nápoje, a také speciality v podobě masa z žirafy, pštrosa, antilopy nebo krokodýla. Keňské pouliční rychlé občerstvení je neuvěřitelně levné a chutné.

Při sbírání kulinářských zážitků buďte obezřetní kde a co jíte a pijete.  Voda má v odlehlých částech země jiné složení, není tak čistá. Kromě nepříjemného průjmu vám hrozí také vážnější choroby, které se neupravených jídlem a pitím přenášejí.

Proto se řiďte následujícími radami:
Co se týče vody, pijte jen balenou nebo alespoň převařenou a nikdy si nedávejte do vody led! Při stravování u pouličních stánků nebo levných restaurací vždy dbejte na to, aby byl pokrm dokonale tepelně upraven. Při konzumaci se vyhněte pokrmům, jež obsahují smetanu, jogurt a majonézu. Pokud milujete mořské plody, v odlehlých místech se jim vyhýbejte. Mohou být totiž již zkažené a tím pádem zdraví nebezpečné.

kena vlajka

Zdroj informací: www.kenskarepublika.cz



Nejnovější články:
Starší články:

 





Rozhovor

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)

Čtěte také...

Vietnamské vodní loutkové divadlo osvěží nejen tělo, ale i ducha


Vodni divadlo 200Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi až do 27. září návštěvníky seznamuje s unikátním světovým fenoménem vietnamského vodního loutkového divadla (bývá překládáno jako loutky tančící na vodě) na výstavě nazvané Divadlo zrozené...

Z archivu...


Literatura

Když hodný holky pomáhají padouchům

stockholm delete perexJens Lapidus se vrací se svou na první pohled nesourodou dvojicí Emelie a Teddym ve druhém dílu zamýšlené trilogie ve stylu Stockholm noir. Drogy, gangy, vraždy, hazard, nelegálně držené zbraně, vyřizování účtů, to vše vás p...

Divadlo

Zlínský Tartuffe: Radovan Král v titulní roli nestárnoucí komedie

tartuffe 200Radovan Král, vítěz divácké ankety Aplaus 2016 v kategorii nejlepší herec loňské sezony Městského divadla Zlín, začal spolu s dalšími členy uměleckého souboru zkoušet novou inscenaci, nestárnoucí Molièrovu komedii Tartuffe v režii Pavla Kheka. P...

Film

V Česku vzniká unikátní cyklus o největších zrádcích v dějinách!Produkční společnost Rolling media natáčí hraný dokument o Emanuelu Moravcovi!

moravec200V Česku se právě natáčí hraný, dobový dokument „Apoštolové národní zrady“. Pojednává o největších zrádcích v dějinách. Konkrétně o největším kolaborantovi z dob protektorátu Emanuelu Moravcovi. Unikátní projekt vzniká v koprodukci společnosti Rol...