Tradiční Keňská kuchyně

Tradiční Keňská kuchyně

Email Tisk

ugali perexKeňská tradiční kuchyně je naprosto odlišná od té naší. My jsme zvyklí na dostatek veškerých surovin, ale domorodcům v Keni musí velmi často postačit to, co mají po ruce. To kontrastuje s luxusními restauracemi ve městech a hotelích. Jinak se tedy asi budete stravovat, vydáte-li se do Keni s nějakou cestovní kanceláří, v rámci jejíchž služeb budete mít zajištěn plný servis v hotelových restauracích a jiné menu ochutnáte, budete-li putovat po této zemi individuálně. Ochutnáte-li místní, pro Evropana exoticky vyhlížející pokrmy, mohou být pro vás zvyky při stolování skutečným zážitkem!

 

Typickým pokrmem domorodců a chudších lidí je kukuřičná kaše ugali, kterou můžete najít v neskutečném množství variant. Pro její přípravu používají místní lidé doslova to, co najdou kolem sebe. Proto snadno narazíte na ugali založené na ovoci, stejně jako na různých částech zeleniny. Dá se také říci, že maso zde odjakživa patřilo k luxusnějším komoditám na které vždy každý neměl, díky čemuž jsou základem zdejší lidové kuchyně levnější luštěniny a nejrůznější zeleninové omáčky.

ugaliTradiční příprava jídla v Keni (zdroj: tasteofslow.com)

Keňa ale pochopitelně není žádným národem vegetariánů. Velké oblibě se tak zde těší především hovězí a skopové maso, k němuž se kromě rýže a brambor velice často podávají i vynikající nekvašené chlebové placky, ale třeba i podrcené banány (matoke). Hovězí, případně skopové maso upravené tradičním způsobem potom hledejte pod názvem Nyama Chomu. Poměrně rozšířená jsou také pečená kuřata, stejně jako pikantní fazolovo-kukuřičné steaky. Kuku Chomu je pečené kuře s báječnou zeleninou a přílohou v podobě rýže, brambor nebo chapati, což je chlebová placka pečená v rozpálené peci.

V přímořských oblastech se pak samozřejmě setkáte se širokou paletou rozličných pokrmů připravených z ryb a darů moře. V luxusnějších restauracích dostanete z tohoto sortimentu téměř vše, na co si vzpomenete. Pokud vás na sáhodlouhé stolování a draze zaplacené rituály za jídelním stolem exkluzivních restaurací příliš neužije, nic nezkazíte, když se blíže seznámíte s bohatým světem pouličního občerstvení. I ten nejdůstojnější Evropan, zakládající si na svém vysokém postavení, zde obvykle nakonec zcela propadne tzv. sambusas. Tak se označují zvláštní trojúhelníčky z listového těsta, které se prodávají s různými masovými případně zeleninovými náplněmi. 

sambusa1Sambusas (zdroj: adamssambusa.com)

Výtečné je také pšeničné pečivo Mkate Mayai plněné masem nebo vejci. Po jídle si můžete dát dezert v podobě čerstvého exotického ovoce. Nabízí se chutná papája, banány, mango, kokosové ořechy, melouny nebo typické guáve

Na své si přijdou i vegetariáni a vegani – okusí-li githeri, skládající se především z fazolí a kukuřice a nebo druhou lahůdku, irio, zeleninovou směs kikuyského původu z fazolí, brambor, kukuřice a dalších druhů zeleniny, budou se jim jistě dělat boule až za ušima!

githeriGitheri (zdroj: tasteofslow.com)

Pokud vám bude horko a dostanete žízeň, dejte si keňské pivo Pombe. Je kvašeno z banánů, prosa, cukru a voňavých bylinek. Připravte se na chuť značně odlišnou od piva českého.

Luxusnější restaurace mají otevřeno po celý den a nabídnou vám ty nejkvalitnější pokrmy a nápoje, a také speciality v podobě masa z žirafy, pštrosa, antilopy nebo krokodýla. Keňské pouliční rychlé občerstvení je neuvěřitelně levné a chutné.

Při sbírání kulinářských zážitků buďte obezřetní kde a co jíte a pijete.  Voda má v odlehlých částech země jiné složení, není tak čistá. Kromě nepříjemného průjmu vám hrozí také vážnější choroby, které se neupravených jídlem a pitím přenášejí.

Proto se řiďte následujícími radami:
Co se týče vody, pijte jen balenou nebo alespoň převařenou a nikdy si nedávejte do vody led! Při stravování u pouličních stánků nebo levných restaurací vždy dbejte na to, aby byl pokrm dokonale tepelně upraven. Při konzumaci se vyhněte pokrmům, jež obsahují smetanu, jogurt a majonézu. Pokud milujete mořské plody, v odlehlých místech se jim vyhýbejte. Mohou být totiž již zkažené a tím pádem zdraví nebezpečné.

kena vlajka

Zdroj informací: www.kenskarepublika.cz



Nejnovější články:
Starší články:

 





Rozhovor

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (17)

Čtěte také...

Anežka LIVE - Workshopy, letní kino, koncerty, procházky

anezka live200Zahrady Anežského kláštera ožívají toto léto hudbou, divadlem, výtvarnými workshopy, netradičními sportovními aktivitami a bohatým programem pro rodiny s dětmi. Všechny akce jsou  zdarma.

 

Z archivu...


Literatura

O mnohdy netušených aspektech chovu včel

ekologie chovu vcel200O včelách a zacházení s nimi vyšla v průběhu dějin dlouhá řádka publikací. K nejnovějším se řadí kolektivní monografie Ekologie chovu včel, vydaná nakladatelstvím Pavel Mervart. Domácí i zahraniční odborníci (slovenské pří...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

AXN uvede na podzim seriálové drama Nezvěstná z prostředí FBI

Emily zaOriginální televizní seriál Nezvěstná od Sony Pictures Television, v hlavní roli se Stanou Katicovou, bude mít premiéru již tento podzim na stanici AXN. Seriál natáčený v Evropě se v červnu stal zahajovacím snímkem 57. ročníku Mezinárodního televizního ...