Milokraj – kouzelný projekt inspirovaný folklorem s křehkými texty

Milokraj – kouzelný projekt inspirovaný folklorem s křehkými texty

Tisk

milokraj uvodkaPro hudební projekt Milokraj spojili síly zpěvačka a skladatelka Marta Töpferová a Tomáš Liška, kontrabasista taktéž se věnující skladbě. Na první poslech se může zdát, že jde o folklorní písně, ale ve skutečnosti jsou to nová díla mladých autorů.

 


Marta Töpferová je známá svou tvorbou latinskoamerické hudby a zpívá převážně ve španělštině, což se v projektu Milokraj rozhodla změnit. Na prvním albu Milokraje slyšíme motivy tradiční moravské hudby, interpretovány jsou obvyklými nástroji – cimbál, housle, kontrabas, ale stejně tak i netradičními – elektrická kytara nebo cuatro.
V září jsme měli příležitost slyšet kapelu živě v Átriu na Žižkově. Na posluchače čekal komorní, prosvětlený sál. Pro tento večer kapela hrála se zastupujícím kontrabasistou Lukášem Pelcem, ale na přednesu to nebylo nijak znát – sešli se prostě profesionálové, kterým kralovala Marta v pohádkových šatech (můžete vidět zde na videu).



Stejně jako album, začal koncert písněmi Selené  -  bohyně Měsíce, Jabloň zapomnění – rychlá, svižná, v koncertním podání měla až čardášovou náladu, pokračovali jsme milostnou písní Na vysoké hůrce na text básnířky Věry Provazníkové. Některé texty pro Milokraj vzešly také z tvorby Anny Hodkové, babičky Marty, která byla na zářijovém koncertě přítomná - vyslechli jsme píseň K ránu, která na živo vyznívala až jako folklórní metal (berte prosím s rezervou). Laštověnko, kampak letíš? byla pro Martu, jak nám sama prozradila, jedna z prvních písní v rodném jazyce a z tklivých houslí přítomné úplně mrazilo.
Během koncertu jsme si vychutnali i písně, které zatím nejsou zaznamenány na albu, například Co mohl najít poutník na slova básně Antonína Sovy a jako rytmický základ posloužilo venezuelské merengue nebo v létě vzniknuvší a zatím pojmenovaná Tento svět  „…odkud pochází má víra, že má tužba neumírá, proč mě tento zemský svět, neustále volá zpět…“.

milokraj


Marta Töpferová své písně o lásce, nenaplněných nadějích, o tužbách, strachu, umístění člověka na světě, hluboce prožívá. Vzhled víly a sametově hluboký hlas je atraktivní kombinace.  Publikum nechtělo hudebníky pustit z pódia, Marta tak přidává ještě sólově skladbu Semana azul. Kapela si postupně získala srdce přítomných, potlesk se prodlužoval a zintenzivňoval a já jsem měla snad poprvé chuť číst básně.
 Aby mě miloval jsme sice na koncertě neslyšeli, ale byla by škoda se s vámi o ní nepodělit.


 


Milokraj
(Marta Töpferová – zpěv, cuatro, Lukáš Pelc – kontrabas, Stano Palúch – housle, Marcel Comendant – cimbál, David Dorůžka – akustická kytara, elektrická kytara)
Kdy:  21. 9. 2015
Kde: Atrium na Žižkově
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: www.milokraj.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nepodceňujte důležitost vyšetření sluchu. V roce 2050 bude jeho ztrátou postiženo až 900 milionů lidí

REJA Rozhovor Ing. Strnada perexU příležitosti Světového dne sluchu vám dnes přinášíme rozhovor s panem inženýrem Strnadem o sluchu, sluchových ztrátách a možnostech jejich kompenzace, o tom, jak si vybrat vhodné sluchadlo, a proč ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Parádní detektivka z českých luhů: Vesnice

vesnice200V dubnu vydalo nakladatelství Kalibr novou detektivní knihu mladé české autorky Kristýny Trpkové Vesnice. Prostředí uzavřené komunity, propojené případy a do toho romance na pracovišti. Naláká vás Vesnice ke čtení?

...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...