Luboš Pospíšil vydává sólovku Poesis Beat

Luboš Pospíšil vydává sólovku Poesis Beat

Tisk

Poesis Beat 200Luboš Pospíšil, beatový písničkář s nezaměnitelným vokálem, který loni oslavil sedmdesátku LP reedicí kultovky ...a nestřílejte na milence, dokazuje, že mu na „stará kolena“ energie ani kreativita rozhodně neschází. Naopak! Na přelomu srpna a září u Supraphonu vyjde zbrusu nové sólové album s mnohoznačným názvem Poesis Beat, které nahrál společně se svými přáteli, skvělými muzikanty Liborem Mikešem Mikoškou (kytara), Petrem Vavříkem (baskytara), Martinem Vajglem (bicí a klávesy), s přispěním řady Lubošových tradičních (a prvotřídních) textařů. Album s charakteristickým Pospíšilovým rukopisem uvádí klip k titulní písni.

Klip k Poesis Beat s textem spisovatele a básníka Jiřího Hájíčka úzce souvisí. Moje první představa směřovala k určité poctě básníkům. Jiří Hájíček to respektoval a téma rozšířil na životní příběh. Nežil jsem – jak se říká – jenom rock and roll, ale zejména svůj poesis beat, tedy poezii s beatovou muzikou. Klip je černobílý, civilní. Odehrává se v noční Kutné Hoře, kterou prochází tajemná postava básníka. Režie se ujal Milan Basel, který ji – stejně jako už u řady jiných klipů – pojal vkusně a citlivě,“ komentuje Pospíšil svou klipovou novinku.

Ostatně básnické připodobnění využité v klipu má širší přesah zahrnující celé nové album i Pospíšilovu tvorbu obecně. „Více než sto let uplynulo od doby, kdy Guillaume Apollinaire s řadou dalších básníků formovali základy moderní poezie. A právě toto období, někdy nazývané ‚poesis‘, ovlivňuje vývoj poesie dodnes. Spojení poesie a hudby (zejména beatové) mě provází celý hudební život. C&K Vocal, villonovské balady, 5P, Kytice v divadle Semafor, 75 nazpívaných poetických textů Pavla Šruta (od roku 2000 držitele ceny Jaroslava Seiferta)... To vše je můj Poesis Beat,“ vysvětluje jeden z doyenů českého rockového písničkářství v bookletu desky. Ta čítá celkem jedenáct songů, které kompletně složil Luboš Pospíšil a svými texty je doplnili jeho osvědčení textaři J. P. Lábus, P. Kadlec, P. Šrut, resp. text z jeho pozůstalosti, a nově také spisovatel J. Hájíček.

Hudebně je pak Poesis Beat pomyslným mnohobarevným průletem připomínajícím různé podoby i polohy Pospíšilovy tvorby. Ke slyšení je zde tak šlapající skoro pop i balada s retro syntíkem, vícehlasé hrátky lehce C a K vokální a důvěryhodné domácí blues, ale též dobře prožité ohlasy santanovské latiny a jiného energicky kytarového rocku.

Poesis Beat2

„Baví mě – jak dramaturgicky, tak i autorsky – pohybovat se na hranách žánrů. V Poesis Beat jsem autorem hudby jediným a uvedený žánrový rozptyl vnímám spíš jako inspiraci. Dovolím si jednu, možná troufalou, otázku: Nebyly to i stylové střety, které dotvářely jedinečnost Davida Bowieho? Já neusiluji o přísné ukotvení v jednom žánru. Mohlo by to být i nudné. A jak tvrdí klasik: ‚Zažít nudu, to vadí.‘,“ vyznává se písničkář, který 6. září oslaví 71. narozeniny, ale i přes sedm křížků na krku nudu ve svém repertoáru rozhodně nemá.

Potvrzuje to i obsáhlý plán koncertů, kterých Luboš chystá do konce roku ke čtyřem desítkám (kompletní výčet najdete zde: https://lubospospisil.cz/koncerty/). Nebudou mezi nimi chybět z loňska přeložené oslavy sedmdesátin s kapelou 5P a řadou hostů, které se uskuteční 27. a 28. září v pražském Lucerna Music Baru, resp. 7. října v brněnském Semilassu, řada sólových vystoupení i speciální střetnutí s muzikanty, kteří se podíleli na albu Poesis Beat. Jeho live provedení bude dle Pospíšilových slov různé, každopádně některé z písní by měly zaznít na všech chystaných koncertech nezávisle na obsazení.

Poesis beat1

Zdroj foto: Radek Volf

Více informací: https://www.supraphonline.cz/album/647391-poesis-beat


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matej Mináč: Impulzem bylo zaznamenat maminčiny vzpomínky na tragické časy přes úsměvné příběhy

ocima fotografky 200Filmy uznávaného režiséra Mateje Mináče proslavily příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem během 2. světové války. Jeho nejnovější film má název Očima fotografky a je o osudu dítěte, které nemělo to štěstí dostat se vča...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Působivý thriller Strážci

200liKnížka Strážci autora Jona Steeleho (z anglického originálu The Watchers, vydaného nakladatelstvím Bantam Press v roce 2011 a přeloženého Kristýnou Ševčíkovou pro nakladatelství Host Brno v roce 2013) je napínavá od začátku do konce. Je určena čtenářům, k...

Divadlo

Tady je svět normální

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.

...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...