Kateřina Englichová a Vilém Veverka zahájí 19. ročník festivalu Třeboňská nocturna

Kateřina Englichová a Vilém Veverka zahájí 19. ročník festivalu Třeboňská nocturna

Tisk

trebonska nokturna 200Harfistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka zahájí v úterý 12. července v prostoru Zámecké konírny Státního zámku Třeboň devatenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna s programem skladeb Maurice Ravela, Alphonse Hasselmanse, Ilji Hurníka, Martina Hyblera a Clauda Debussyho.

 

„Ravel a Debussy jsou naším stabilním repertoárem, navíc Claude Debussy má letos výročí. K tomu jsme přidali novou kompozici Iásón a Médeia od vynikajícího skladatele Martina Hyblera, kterou jsme „dostali“ de facto k patnáctiletému výročí spolupráce s Vilémem Veverkou. Letošním jubilantem by byl také Ilja Hurník, proto na koncertě zazní i jeho skladba Le tombeau de Köchel, kterou napsal původně pro harfu a flétnu a Vilém ji adaptoval pro hoboj. Navíc je to pocta a velmi krásná „Hurníkovská“ parafráze právě Ravelovy skladby Le tombeau de Couprin, která zazní na začátku v úpravě skvělého Otomara Kvěcha. Takto můžeme vznést hold i našim současným skladatelům,“ říká k programu úvodního večera Englichová.

Kateřina Englichová spolupracuje s významnými domácími i zahraničními umělci a soubory, zúčastnila se mnoha tuzemských i mezinárodních festivalů. Vedla mistrovské kurzy v USA, v Kanadě, Hongkongu, Itálii a Lucembursku. Podílela se na více než třiceti deskách, nedávno vydala spolu s operní sólistkou Kateřinou Kněžíkovou album K2, v září pokřtí s houslistkou Silvií Hessovou novinku s názvem Nocturne. Je držitelkou prvních cen z mnoha mezinárodních soutěží a sama působí v soutěžních porotách.

Vilém Veverka patří k předním interpretům svého nástroje. Roku 2003 zvítězil v soutěži Sony Music Foundation v Tokiu a nastoupil sólovou dráhu, působí v komorních formacích a spolupracuje s českými i zahraničními orchestry. Jeho repertoár zahrnuje díla všech stylových období, obsahuje řadu skladeb druhé poloviny 20. století, z nichž některé uvedl v českých premiérách. Je primáriem souboru PhilHarmonia Octet. V současnosti připravuje vydání nového alba, na kterém bude hostovat také Kateřina Englichová. Společně vystupují od roku 2005. Líbezné tóny hoboje a křehké tóny harfy tvoří ideální spojení a vedle vlastního sólistického působení si oba umělci vybudovali obsáhlý společný repertoár. Roku 2017 vydali album Impressions se skladbami Clauda Debussyho, Maurice Ravela a Luboše Sluky.

Letošní Třeboňská nocturna, probíhající na několika místech historického centra města Třeboně, dále uvedou vítěze Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro korejský Arete String Quartet, trio houslistky Martiny Bačové, hráčky na lesní roh Hany Šukové a klavíristy Karla Košárka, šansoniérku Chantal Poullain s doprovodem saxofonisty Štěpána Markoviče a pianisty Martina Krče, speciální projekt Ellaboration Epoque Quartetu a zpěvačky Dashy. Festival zakončí pocta Emě Destinnové Filharmonie Hradce Králové se slovenskou sólistkou Evou Hornyákovou pod vedením dirigentky Miriam Němcové.

trebonska nokturna 2 arete

Vstupenky na jednotlivé koncerty a celofestivalové permanentky zakoupíte na webu festivalu Třeboňská nocturna a v prodejní síti GoOut, v turistickém informačním centru města Třeboně, či před začátkem koncertů přímo na místě konání. Pro více informací zamiřte na trebonskanocturna.cz.

V letošním roce se festivalu Třeboňská nocturna dostalo významné podpory Jihočeského kraje, města Třeboně, Státního fondu kultury, Renomie, a.s., Pražské energetiky, a.s. i podpory firem a jednotlivců.

trebonska nokturna 1

Kompletní program festivalu:
12. 7. 2022 | 19:30 | konírna, zámek Třeboň
Vilém Veverka – hoboj
Kateřina Englichová – harfa

13. 7. 2022 | 19:30 | Divadlo J. K. Tyla
Martina Bačová – housle
Hana Šuková – lesní roh
Karel Košárek – klavír

14. 7. 2022 | 19:30 | malé nádvoří zámku Třeboň
Arete String Quartet / Jižní Korea

14. 7. 2022 | 22:00 | Tunel music bar
Chantal Poullain
Štěpán Markovič – saxofon
Martin Krč - klávesy

15. 7. 2022 | 19:30 | nádvoří městského úřadu
Ellaboration
Dasha
Epoque Quartet

16. 7. 2022 | 19:30 | nádvoří městského úřadu
Pocta Emě Destinnové
Eva Hornyáková / Slovensko – soprán
Filharmonie Hradec Králové
Miriam Němcová – dirigentka

trebonska nokturna3

Více informací:

trebonskanocturna.cz
facebook.com/trebonskanocturna
instagram.com/trebonskanocturna


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Martinák: To, že jsem nemohl být se svými dětmi, mě málem zabilo, teď už jsem opět šťastný

Martinak 200Petr Martinák, skvělý imitátor, herec, který na nějaký čas zmizel z televizních obrazovek i z povědomí diváků se pomalu vrací na pódia, odráží se ode dna a cítí se znovu šťastný. O tom, co ho potkalo a jak se s tím vypořádal hovoří na následují...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Dostaňte se zvířatům pod kůži

kosti 200V září vydalo nakladatelství Albatros půvabně ilustrovanou knihu britského spisovatele Jula Howarda s poněkud nicneříkajícím názvem Kosti. Avšak podtitul Dostaňte se zvířatům pod kůži hovoří za vše! Pojďte si proto s malými čtenáři od devíti let v...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...