Komorní řada v Atriu pokračuje: druhá sezóna s vážnou hudbou v rukou špičkových tuzemských umělců

Komorní řada v Atriu pokračuje: druhá sezóna s vážnou hudbou v rukou špičkových tuzemských umělců

Tisk

atrium 200Komorní řada, kterou loni poprvé uvedlo pražské Atrium na Žižkově, si okamžitě získala své publikum. V rámci druhé sezóny Atrium oslovilo špičkové české soubory i nadějné začínající umělce a nabídne čtyři koncertní setkání s komorní hudbou. Půjde o díla zejména českých skladatelů. Poslední koncert série se pak stane součástí oslav 40 let Atria na Žižkova a Roku české hudby 2024.

 

Koncept komorní řady vychází z širší hudební dramaturgie Atria na Žižkově, která myslí na všechny hudební žánry a období. Vedle dalších tematických řad tak skvěle reprezentuje doslova velkou a lety prověřenou hudbu pro komorní publikum vyhledávající kvalitní interpretaci tradičních hudebních kusů. Pro jejich předvedení oslovuje špičkové české soubory a interprety, začínající umělce a výrazné sólisty. Jak doplňuje dramaturgyně komorní řady Nikola Štefková: “Těžištěm druhé sezóny je hudba českých autorů, připojíme se tak k oslavám nadcházejícího Roku české hudby. U dvou koncertů se mohou návštěvníci kromě brilantní hry těšit také na komentář samotných interpretů, kterým posluchačům přiblíží uváděný repertoár. Kromě zavedených jmen chceme v komorní řadě dávat příležitost vycházejícím talentům, o kterých v budoucnu jistě hodně uslyšíme.”

Druhou sezónu zahájí zářijový koncert klavíristy Tomáše Vrány, kterého odborná kritika označuje za jednoho z nejzajímavějších klavíristů současné mladé generace. Uslyšíte skladby Domenica Scarlattiho, Ference Liszta nebo soudobého japonského skladatele Takashiho Yoshimatsu.

atrium Tomáš Vrána

O dva měsíce později dorazí komorní soubor Belfiato Quintet, ve kterém se sešli špičkoví hráči předních českých orchestrů. Belfiato nachystá setkání se zásadními díly českých skladatelů z přelomu 19. a 20. století. Uslyšíte skladby pro dechové nástroje od Leoše Janáčka, Josefa Bohuslava Foerstera a Pavla Haase.

atrium Belfiato Quintet

Třetí koncert bude kompletně věnován komorní hudbě z pera Antonína Dvořáka, nad kterou se potkají houslový virtuos Jiří Vodička s klavíristou Davidem Marečkem. Umělecké dráhy obou hudebníků se protínají v České filharmonii, kterou David Mareček od roku 2010 vede a Jiří Vodička zde působí jako koncertní mistr. Pro tento večer si společně odskočí z Rudolfina na Žižkov a nebude chybět ani erudovaný úvod. Posluchači se tak budou moct ponořit nejen do Dvořákovy hudby, ale také do příběhu skladatelova života.

Atrium Vodička

Leoš Janáček se na programu Komorní řady objeví ještě jednou, tentokrát spolu s Bedřichem Smetanou a Bohuslavem Martinů, jejichž komorní skladby uvede Ševčík Quartet na závěrečném dubnovém koncertu. Tento soubor vznikl v roce 2020 a jeho čtyři členové přináší do české hudby mladou krev nastupující generace hudebníků. Tento večer bude zároveň součástí oslav 40 let výročí Atria na Žižkově.

atrium Švečík Quartet

Vstupenky na koncerty jsou dostupné v síti GoOut, včetně abonmá, jež Atrium nabízí za výhodnou cenu a které kromě slevy na vstupenky zahrnuje uvítací nápoj a garantované místo v sále.

Komorní řada Atria na Žižkově 2023/2024

12. 9. 2023 – Tomáš Vrána / klavír
21. 11. 2023 – Belfiato Quintet
20. 2. 2024 – Jiří Vodička a David Mareček
30. 4. 2024 – Ševčík Quartet

atrium-vizuál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Závěr série o hodné holce

Mrtva holka dobra holka200Young adult od Holly Jacksonové vychází od roku 2020 v nakladatelství Cosmopolis a v loňském roce tato série dospěla do finále. Jaké jsou tedy dva její poslední díly?

 

...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér