Marie Kieslowski bez kudrlinek

Marie Kieslowski bez kudrlinek

Tisk

Marie Kieslowski200Tři písně dotočila Marie Kieslowski k debutovému albu a celý komplet nyní vydává na vinylu i CD pod názvem “Je všechno dobrý? Je to složitější.” Sólové debutové album “Je všechno dobrý?” v digitální podobě nebo jako knihu rozhovorů vydala Marie Kieslowski v roce 2022. Tři nové písně pod názvem “Je to složitější.”, které doplňují tuto nahrávku, vás zavedou do příběhů, které již nenesou osobní témata a spíše se rozhlížejí okolo sebe. Marie nahrála nové písně společně se spoluhráči, bubeníkem Jakubem Kočičkou a baskytaristou Markem Novotným.

 

Písně Marie Kieslowski jsou postavené na její charakteristiky zabarveném altu, jemném klavírním doprovodu, vokálních smyčkách a pestrých aranžích. “Poprvé jsem šla do studia bez producenta a chvíli mi trvalo, než mi došlo, že tu práci na aranžích za mě nikdo jiný neudělá, “ přiznává Marie. “Jakmile jsem si tu roli připustila, začalo to i při míchání fungovat a jsem moc ráda, že jsem k nahrávání oslovila právě Amáka ve studiu Golden Hive.”

Marie Kieslowski potvrzuje, že název EP “Je to složitější.” není jen pouhým opakováním názvu jedné z nových písní, ale i odrazem současné situace na pisníčkářskou scénou: “Všechno je mnohem složitější, než jsem si před vydáním sólového alba myslela. Postupně střízlivým z opojného snu, že by hudba mohla naplnit veškeré moje pracovní fungování. Realita české indie scény, kde si konkuruje velké množství kapel před malým publikem, za posledních 5 let přitvrdila.” Ale samotná tvorba přináší Marii radost a spoustu pozitivní energie. “Mám na písničky a zejména na koncerty hezké ohlasy. Obzvlášť od mých vrstevníků, kteří aktivně zažívají radostné i těžké chvíle rodičovství, ale i od starší generace, kterou oslovuje můj projev nebo texty bez kudrlinek. A jsem také ráda za nabídku Divadla Letí, abych se chopila hudby pro novou divadelní hru v režii Kashy Jandáčkové s premiérou 2. a 4.5.2024.”

Seznam nejbližších koncertů:

  • 23.3. Ostrava - Dock / Koncert s kapelou
  • 10.4. Praha - Kasárny Karlín / Solo koncert s Květy
  • 23.5. Praha - Café v Lese / Koncert s kapelou
  • 31.5. Šemanovice - Nostalgická Myš / Solo koncert s Jakubem Königem
Marie Kieslowski

Marie Kieslowski o nových písních:

Úvodní píseň Jaká jsi? měla být původně součástí alba Je všechno dobrý?, ale nahrávání se dočkala až teď a je tedy takovým dozvukem osobních témat. Pohled do sebe a na sebe, jak se člověk proměňuje v čase a v různých životních etapách, třeba před a po dětech. A ještě se snažíme být v každé fázi lepší. Když si člověk uvědomí, že v touze o sebezdokonalení pokořuje jen další své já, přijde mi to úsměvný.

Další dvě písně vznikly asi s ročním odstupem a vytrhly mě z hrůzy, že debutové album byl jen omyl, po kterém už nic nového nenapíšu. Píseň Žaluzie je inspirovaná drobnou situací s žoviálním fanouškem, kterou člověk přejde, protože je v poměru ke všemu, co člověk zažívá, banální a nedůležitá. Když se na ni ale zaměří, nelze nezmínit, že byla nepříjemná. A pak už mě vedla jen fantazie a představy, co by to mohlo být za muže a jaký je jeho příběh. Tím textem jsem si nejspíš trochu ulevila a vykonala na cizím člověku uspokojivou pomstu, ale pro mě má ta píseň ještě přesah do obecné marnosti lidstva, takže nemám výčitky svědomí.

Po hudební stránce měla píseň divoký vývoj a došlo i na slzy a nové natáčení ve studiu. Nejprve jsme s kapelou (ve složení Marek Novotný - basa, kytara, Jakub Kočička- bicí) nazkoušeli big beatovou, až country verzi, kterou nás hrozně bavilo hrát, ale když jsme ji tak nahráli, bylo to na mě moc daleko od původní představy a od všeho, co jsem dosud dělala. Pořád jsem cítila, že by se to mělo trochu houpat na jednoduché melodii, která je v úvodu. Každou část písně jsme se pak snažili odlišit od té předchozí, takže je to taková koláž nálad a mám radost, jak se nakonec nenápadná píseň na třech akordech vyloupla.

Ke složení písně Je to složitější mě inspiroval telefonát s cizí paní z cizího čísla, který mohl skončit rychle, jako obvykle takové hovory končí, ale protáhl se asi na 15 minut a hluboce jsme probíraly krásy i šikmé plochy křesťanství, které podle paní řeší všechny problémy světa, aby mě nakonec duchovní mise odzbrojila konstatováním, že všechno je mnohem složitější.

Demo jsem nahrála úplně jednoduše, jen piano a zpěv. Párkrát jsem ji hrála na koncertech a ačkoliv jsme s kapelou nacvičili mnohem pestřejší aranžmá, kde byla rytmika od začátku písně a Marek vymyslel hodně kytarových rifů, měla jsem pocit, že se vzdaluje od emoce, kterou jsem na písni měla ráda a hudba potlačuje text. Takže jsme se vrátili k pianu a zpěvu jako k hlavním ingrediencím, ke kterým jsme vše ostatní přidávali jako koření.

Marie Kieslowski je zpěvačka, pianistka, polovina již nehrajícího dua Kieslowski a členka skupiny Zvíře jménem Podzim. Marie v prosinci 2022 vydala debutové album Je všechno dobrý?, na kterém se poprvé vydala na sólový výlet. Album Marie vydala jako knihu, ve které si o mateřství, kariéře, tvorbě nebo o sebevědomí povídá se sedmi hudebnicemi z české scény a je v distribuci Kosmas nebo na koncertě. V únoru 2023 Marie navazuje třemi novými písněmi na mini EP s názvem Je to složitější. U Indies Scope pořídíte vinyl i CD obsahující oba zmíněné tituly.

Marie Kieslowski cover

artist: Marie Kieslowski
album: Je všechno dobrý? Je to složitější.

1. Jaká jsi?
2. Žaluzie
3. Je to složitější.

hudba, texty / Marie Kieslowski
zpěv, klávesy, housle / Marie Kieslowski
bicí, perkuse / Jakub Kočička
basa, kytara / Marek Novotný
beat / Aid Kid
mix / Amak Golden
nahráno ve studiu Golden Hive
master / Gargle & Expel studio

vydavatel Indies Scope

datum vydání 16.2.2024

Zdroj foto: Richard Hodonický

Více informací: https://www.indies.eu/alba/6803/je-vsechno-dobry-je-to-slozitejsi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Ondřejem Neffem. Jak se mu vyhodnocovaly soutěžní povídky?

Ondřej NeffOndřej Neff se stal patronem naší literární soutěže sci-fi a fantasy povídka, jejíž výsledky jsme nedávno vyhlásili. Osobně měl tu čest vybrat tři nejlepší povídky a my jsme měli tu čest s ním spolupracovat. Jak se mu povídky hodnotily, kterou svou kni...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak přežít, když mě všechno štve

jakPrezit perexMám ráda publikace tohoto charakteru. Psychologie mě zajímala vždycky a od chvíle, kdy jsem se stala matkou, což bylo před jedenácti lety, hojně vyhledávám i materiály týkající se dětské psychologie. Prošli jsme různými obdobími a samozřej...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Začíná nová filmová přehlídka

3 kino 200V říjnu se obrazně řečeno roztrhnul pytel s nejrůznějšími filmovými přehlídkami pořádanými v Praze. Skončila přehlídka věnovaná střední Evropě, seznamující s (některými) novými filmy z Česka, Slovenska, Maďarska  a Polska, přičemž ...