Kolem anglického trůnu se vždy děly věci!

Kolem anglického trůnu se vždy děly věci!

Tisk

Vestinustrunu 200Léto a historické romány, to patří k sobě. Je dovolená, léto, jako když vyšije, hrady a zámky nás lákají i v parných dnech (minimálně poskytnou kýžený chládek, ale nadšencům historie i kulturní a edukační zážitek). A přečíst si román o historických osobnostech, zejména jsou-li méně známé, je moje blažená představa příjemně stráveného času nicnedělání. Historických románů je samozřejmě k dispozici přehršel. Po jednom z nich jsem nedávno s chutí sáhla.

Ve stínu trůnu je velmi poutavě napsaný román. Autorka, Elizabeth Fremantleová, umí vtáhnout čtenáře do děje. Věnuje se období vlády Tudorovců a vyhledává si postavy méně známé, polozapomenuté, ve stínu pozornosti. V tomto případě upřela svou pozornost na sestry Greyovy, přímé sestřenice Marie a Alžběty Tudorovny. V boji o moc se projevují povahy jednotlivých postav. Autorka si pohrává s představou, co asi prožívaly mladší sestry královny Jany Greyové. Ta se po smrti mladého krále Eduarda VI. stala velmi krátce královnou a byla sťata z rozhodnutí své sestřenice Marie Tudorovny, zvané Krvavá Marie. Nárok sester Greyových na anglický trůn se odvíjel od jejich babičky z matčiny strany, Marie I. Tudorovny, mladší sestry Jindřicha VIII. A aby toho nebylo málo, další možnou dědičkou trůnu byla daleko slavnější osobnost, než sestry Greyovy, totiž Marie Stuartovna, jejíž nárok pocházel od její babičky, starší sestry Jindřicha VIII., Markéty Tudorovny.

Jak vidíme, kolem trůnu bylo velmi těsno. A proto se obě hlavní dědičky – dcery Jindřicha VIII. Marie a Alžběta Tudorovny – měly co ohánět, aby svůj nárok uhájily, protože je jejich otec prohlásil za nelegitimní. Díky tomu přišla na řadu po smrti patnáctiletého bezdětného Eduarda na řadu lady Jana Greyová. Ne všichni s tím však souhlasili, především ne příznivci Marie Tudorovny. Ta Janu po pouhých devíti dnech od jmenování královnou sesadila a nechala popravit. Následně se sama ujala trůnu. Teror, který postupně nastolila během své vlády, aby si udržela moc, byl nesmírný. Jako katolička nutila celý národ za cenu krvavých obětí k návratu k původní katolické víře, kterou její otec kvůli sňatkové politice opustil. Ani po její smrti však klid nenastal. Alžběta si na trůně počínala obdobně. Pro změnu nechala popravit další sestřenici, Marii Stuartovnu.

Vestinustrunu


Na dobu jejich vlády se svýma očima dívají tři hrdinky našeho románu: krásná a lehkomyslná Kateřina Greyová, přemýšlivá tělesně postižená Marie Greyová a nadaná a zralá Levina Teerlingová. První dvě jsou mladší sestry popravené královny Jany (na přebalu knihy), třetí je dvorní malířka posledních Tudorovců, kterou k anglickému královskému dvoru pozvala pravděpodobně Kateřina Parrová, poslední manželka Jindřicha VIII. Střídavě tyto skutečné historické postavy líčí probíhající události ze svého úhlu pohledu, komentují je, popisují své prožitky a emoce. Román tak získává velmi civilní rozměr, je velmi čtivý, opravdu vtáhne do děje a umožní čtenáři spoluprožívat jednu historickou etapu. Tento způsob psaní románu není ojedinělý a originální, ale je vždy velmi účinný. Zkrátka, román se skutečně velmi dobře čte. Napomáhá tomu i citlivý překlad Iny Leckie.


Kniha je určena všem zájemcům o historii Tudorovců i těm, kteří se snaží pochopit řetězec příčin a následků, kdy skutky našich předků mohou ovlivňovat následující generace s daleko horšími následky, než se původně zdálo… Už se těším na další knihy této nadějné autorky.



Název: Ve stínu trůnu (z anglického originálu Sisters of Treason)
Autor: Elizabeth Fremantleová
Přeložila: Ina Leckie
Žánr: román   
Nakladatelství: Jota, s. r. o.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 496

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Jota, s. r. o.


http://www.jota.cz/beletrie/ve-stinu-trunu/
http://issuu.com/nakladatelstvijota/docs/ve_stinu_trunu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Brigita – knižní telenovela
ImageKdyž jsem si přečetla anotaci knížky Hany Rebeky Šiander Brigita, řekla jsem si – něco pro mne. Šedesátiletá hrdinka, která v důchodu najednou neví, co s časem. Dosud žila pro rodinu a zaměstnání (byla zdravotní sestrou na chirurg...

Literatura

Nazdar, vitamíne je tragický i komický příběh

Vitamine nazdar200Jsou romány, které si přečteme jednou a nezanechají v nás žádný velký dojem. A naopak vycházejí romány, které se nám úspěšně vryjí pod kůži. Takovým románem je prvotina Rachel Khongové Nazdar vitamíne, který u nás letos vydalo nakla...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Současnost a budoucnost jezera Kökenúr

altPražské kino Aero má za sebou úspěšně 6. ročník filmového festivalu FLIM-Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Pokud chcete jít za zábavou, která se skutečně vymyká mainstreamovým proudům, pak je to tato podívaná. A dokonc...