Přísežný meč láká do světa Písně ledu a ohně George R. R. Martina

Přísežný meč láká do světa Písně ledu a ohně George R. R. Martina

Tisk

pm coverNakladatelství Crew nám před Vánocemi servíruje Přísežný meč, uzavřený příběh na motivy světa Hry o trůny; respektive se jedná o popis událostí, které se odehrály sto let před diváky milovaným televizním seriálem a čtenáři adorovanou fantasy ságou. Tento grafický román má však co nabídnout sám o sobě, uvěřitelné lidské postavy a někdy romantické, jindy statečné příhody našeho hrdiny, potulného rytíře.

 

Za Hrou o trůny stojí americký spisovatel scifi a fantasy George R. R. Martin (* 1948). Námětu se chopil kreslíř Ben Avery, který pracoval i na dalších Martinových fantasy příbězích.

První kniha Potulný rytíř nám představila hrdinu Dunka, mladého panoše, který po ztrátě svého rytíře zkouší štěstí v rytířském klání jako ser Duncan Vysoký. Od těchto událostí uplynul rok a půl, Duncan putuje spolu se svým panošem Eggem po Západozemí a za nocleh a stravu nabízí své služby jako potulný rytíř. Ocitne se u sera Eustáce Osgreye v době, kdy zemi sužují urputná vedra. Ale to nebude jediný problém, kterému musejí čelit.

pm1


Snad vás nebude bolet hlava ze superlativ, jež na vás na následujících řádcích vychrlím, ale nejde to jinak. S povděkem přijímám fakt, že jde o samostatný ucelený příběh o šesti sešitech a nabízí logické nerozbředlé vyprávění bez zbytečné omáčky. Líbí se mi nádherné zobrazení postav v pohybu a barevná paleta mi ke středověku taky hodně sedne. Navíc, jak jde dopodrobna vidět v závěrečné sekci náčrtků, míra detailů je skvostná.

Překvapilo mě zakomponování flashbacků do hlavního příběhu – jenom to podpořilo již tak propracovanou mytologii dějin Sedmi království. Také snovou sekvenci považuji za zajímavý prvek a samozřejmě nesměla chybět ani pořádná epická bitva, jejíž vyobrazení ani v nejmenším nezklamalo.

Kdo holduje fantasy a je uchvácen Hrou o trůny, nebude zklamán ani příběhy Duncana a Egga. Do knihy se vlezla celá škála drobností, jež doprovází život rytíře: práce pro pána, starost o panoše a koně, výcvik potenciálních vojáků, morální dilemata, dvorní lichotky a nádech romance, ale i politikaření. Neváhejte tedy a pusťte se do života jednoho neobyčejného rytíře!

pm2


Název: Přísežný meč
Autor námětu a scénáře: George R. R. Martin, Ben Avery
Kresba: Mike S. Miller
Překlad: Richard Podaný
Žánr: grafický román
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2015, pevná vazba
Počet stran: 176
Hodnocení: 99%

http://www.comicspoint.cz/hra-o-truny-prisezny-mec-george-r-r-martin/d-77749/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Válečný zločinec nebo jen loutka svého otce?

dedictvi valky perexNěmecko, rok 1946. Klára Falkenbergová, která během války řídila významný rodinný podnik, přišla o všechno. Má pouze falešné doklady a naději, že svatba vyřeší její většinu jejích problémů. Poté, co jí nejlepší přítelkyně Elisa...


Literatura

Sekta: Mrazivá fikce, nebo krutá realita?

sekta perexS tématem této knihy se v české literatuře příliš často nesetkáváme, a když už náhodou na toto téma v knize narazíme, autor ho zmíní pouze okrajově. Kniha „Sekta“ však boří mýty.

 

...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Nerozlučná tvůrčí dvojice Ken Loach a Paul Laverty obdrží v Karlových Varech cenu za celoživotní přínos filmovému umění

FFKV perexScenárista PAUL LAVERTY (*1957) a režisér KEN LOACH(*1936) zosobňují příklad pevně ukotvené umělecké dvojice, která se už patnáct let ideálně doplňuje: Laverty zajistí skvěle napsaný příběh, Loach se postará o jeho neméně skvělou realizaci, která...