Zrzka Sára Saudková a její Bůh jménem primitiv, intuice a pud

Zrzka Sára Saudková a její Bůh jménem primitiv, intuice a pud

Tisk

Ta zrzava perexNakladatelství Mladá Fronta vydalo až brutálně upřímnou a sarkastickou zpověď ženy, která svého času strávila několik let po boku slavného českého fotografa Jana Saudka. Asi málokdo nezaregistroval film Fotograf, který měl premiéru loni a jenž postavil Saudkovu múzu do pozice vypočítavé potvory, která Mistra doslova ožebračila… Vrací svou knihou Sára Saudková úder?

Pokud také vnímáte tuto ženu jako nezařaditelnou a vzbuzující protichůdné pocity, nebudete po přečtení této překvapivé zpovědi s dvojsmyslným názvem Ta zrzavá/ Láska, nenávist, a to mezi tím o mnoho moudřejší. Skutečnost a fikce se zde mísí v přívalu neobvyklých slovních spojení, autorka vše popisuje z pohledu malého dítěte, dospívající vzdorovité holky a zamilované ženské toužící po obdivu a nezávislosti zároveň.

Dítě, divoška, podivínka
„Děsí mě lidé, kteří zjihnou a něžným hlasem zasněně a k smrti nudně vyprávějí o sladkém dětství, plném harmonie a lásky a štěstí. Z huby jim při tom vypadávají růžové pentličky a kanýrky a, promiňte, ale takoví snad serou i cukrovou vatu…Bolí mě z toho zuby, jako bych do sebe naládovala půl kila karamelek. Kdepak, dětství je tvrdý nelítostný výcvik – obzvlášť přijdete-li na svět s takovou paličatou výbavou jako já. Každý zákaz bolí, každý příkaz vás přidupává do země, každá vzpoura je sladká.“

Ano, tak nějak vidí své dětství Sára, která měla se svou jinakostí evidentně problémy již tenkrát a podobné peripetie spojené s odlišným vnímáním světa ji provázely i pubertou a ranou dospělostí. Přesto toto období od okamžiků, kdy začala vstřebávat obraz okolního světa, do časů na střední škole popisuje Saudková poeticky, podivuhodně květnatým jazykem a pokud se čtenář v té košatosti neztratí, může se kochat kuriózními hláškami, které text koření. Ačkoliv i zde platí, že méně je někdy více a nutno podotknout, že chvílemi už je těch vůní pohromadě přeci jen přespříliš. Jako by autorka, v touze se předvést, přisypala do kotlíku z každé kořenky, kterou najde ve špajzu, trochu. Chudák strávník sice tuší, že konzumuje něco výjimečného, ale po pár soustech už má dost.

Žena v rozpuku, milovaná, nenáviděná
U mnoha čtenářů asi nejočekávanější pasáž knihy se věnuje životnímu úseku, který strávila po boku milovaného Muže. Osudové setkání, jež sama iniciovala, odstartovalo zběsilou jízdu na horské dráze, během níž zaznívaly výkřiky nadšení a zděšení, krystalizovaly živočišné pocity extáze, lásky, obdivu, zhnusení, soucitu, nenávisti a vytvářely smrtící koktejl. Tu číši si oba vypili až do hořkého konce. Sářin mix čtenář srká hlt za hltem, chvílemi pomlaskává blahem a najednou se mu chce zvracet. Ale tak to asi mělo být, aby výsledkem bylo propití se do střízlivosti.

Proti první kapitole je v této ještě více sarkasmu, výstižný popis vykresluje dozrávání dívky v ženu a proměnu vztahu k muži zmítanému emocemi. Dedukce pravdy zůstává na každém jednotlivém čtenáři – jak je komu libo. Saudková to rozhodně nikomu neusnadňuje.

Ta zrzava

Matka, zhrzená milenka, spisovatelka
Závěrečná třetina už čtenáře jen utvrdí v dojmu, že se v hlavní hrdince opravdu asi nevyzná. A možná ani ona sama v sobě ne. Najednou překvapivě mění styl, ubývá květnatosti a košatosti přímo úměrně s nárůstem starostí, které se na akční ženu se dvěma dětmi a volným vztahem valí. Zahlédnete i nějaké to klišé. Pak už četba vyvolává spoustu otázek, domněnek, údivu, ba i rozhořčení. Ale pozor! Dávkování se změnilo, Sára Saudková se naučila zacházet s kořením a pohrává si s námi jako kočka s myší. Chcete ochutnat něco pikantního? I to vám naservíruje, v jednom případě dokonce dvakrát. Byl to záměr nebo omyl? Kdo ví… A vzduch je ionizován sexem, voní mateřským mlékem, iluze je vystřídána realitou všedního dne a schyluje se v tragédii…

Je kniha Sáry Saudkové něčím výjimečná? O tom není pochyb. Autorka se rozhodně umí dívat a nasávat okolní vjemy jako houba, učí se za pochodu a myslím, že o ní ještě uslyšíme, minimálně si o ní (nebo lépe od ní) ještě něco přečteme.

TA ZRZAVÁ
Láska, nenávist, a to mezi tím
Autor: Sára Saudková
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 296
Rok vydání: 2015
Hodnocení: 80 %


Knihu můžete zakoupit na kniha.cz.

Zdroj foto: kniha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Prezident Václav Klaus v roli zahraničního zpravodaje

zapisky-z-novych-cest vaclav-klaus 200Ve své funkci prezidenta ČR procestoval Václav Klaus mnoho zemí na pěti kontinentech. Jeho zahraniční návštěvy jsou plné zážitků a dojmů, které si zaznamenává nejen pro sebe, a...


Literatura

Vyrazte do přírody poznávat květiny a ptáky!

Kvetiny 200V nakladatelství Kazda vyšel nedávno atlas Květin od Felixe Weiße. Jedná se o následovníka podobné knihy zaměřené na Ptáky. Pojďme se na tyto tituly podívat podrobněji!

...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...