Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2

Tisk

osud200„Švejk nenapravuje svět. Tady se nedá už nic napravit. Má-li se svět zachránit, nezbývá, než si už nic nepředstírat a začít znova v troskách a z trosek…“ Když jsem začala číst průvodní slovo Miloše Doležala, které je na přebalu tohoto nosiče, měla jsem pocit, jakoby mluvilo době současné. A přitom román o tomto notoricky známém vojákovi pochází z počátku dvacátých let minulého století. Dnes ho řadíme mezi českou klasiku. Švejka zná a bude znát několik generací. Jeho pohled na svět a život jako takový může vypadat jako naivní, do jisté míry svérázný, každopádně v něm cítím nevinnost a srdečnost, chvílemi je mi ho až líto, protože ve své srdečnosti je velmi zranitelný.

 

 

Jaroslav Hašek se narodil v dubnu a vyučil se drogistou. Stejně jako já, napadlo mě, když jsem si u žehlení pustila cédéčko s názvem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2. Původně jsem o autorovi, který svůj čtyřdílný humoristický román nestihl dokončit, mluvit nechtěla. Ale přeci jen mi to nedá a musím se se u něj na chvilku zastavit, zaslouží si to. Český spisovatel, publicista a novinář patří k nejpřekládanějším autorům české literatury. Za svůj život napsal přibližně 1 200 povídek. Jeho nejslavnější humoristický román, jehož druhý díl vám právě představuji, byl přeložen do osmapadesáti jazyků, několikrát byl zfilmován i zdramatizován. Hašek měl velmi bohatý život, avšak on sám nebyl ztělesněním ctnostného životního stylu. Vedl bohémský život, toulal se a pil. Většina jeho tvorby vznikala v pražských putykách. V roce 1911 stál u zrodu recesistické politické Strany mírného pokroku v mezích zákona. Když přišla válka, dobrovolně narukoval. I přes všechny těžké chvíle, které tam zažíval, ho vojna inspirovala a svoje postřehy, prožitky a zkušenosti využil při psaní. Válku vnímal jako absurdní, nesmyslnou a krutou. A tak si vytvořil postavu Švejka, jehož prostřednictvím se vlastně válce vysmívá.

osud


 
Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2 je ve svojí podstatě smutné vyprávění, neboť jde o válku. Na druhou stranu je to ale román plný humoru, někdy hořkého, jindy dvojsmyslného. Ústřední postavou příběhu je již zmíněný Švejk – voják, kterého jednou vyhrál zásadový nadporučík Lukáš v kartách. Časem si svého vojenského sluhu velmi oblíbil, ale současně, jak se říká, trnul hrůzou, co zase Švejk vymyslí a co se přihodí. U Švejka si jeden nikdy nebyl jistý. A stejně tak tomu bylo i tentokrát. Při cestě vlakem do Budějovic se dá Švejk do řeči se zaměstnancem drah, ptá se ho mimo jiného také na systém záchranných brzd, a jak se tak baví a teoreticky si ukazují, jak se brzda používá, vlak zastaví. Švejk se brání, že on za to nemůže, ale nic naplat, je třeba sepsat s ním protokol. A tak ho v Táboře z vlaku vysadí, vlak se mezitím rozjede a Švejk zůstává na nádraží. A protože nemá peníze, vydá se do Budějovic pěšky. Během cesty, kterou splete a jde na druhou stranu, potkává řadu postav, s nimiž se dá do řeči a rozvíjí se zajímavé a místy i absurdní situace. Švejk je rozporuplná postava plná životního elánu. Má smysl pro pořádek a řád, často se vysmívá systému, ale nevyzní to nikdy drze. Poctivě plní příkazy svých nadřízených, většinou však doslova a tím je dohání k zuřivosti. I díky svému klidu a neustále dobré a veselé náladě bývá lidem často trnem v oku. A tak se protlouká životem.

Druhý díl s názvem Na frontě, o celkové délce deset a půl hodiny v režii Markéty Jahodové mistrovsky načetl Oldřich Kaiser. Hudebním doprovodem velmi vkusně doplnil pražský hospodský heligonkář Josef Čečil, který spolu s Oldřichem Kaiserem zazpívá i pár hospodských odrhovaček, nutno podotknout, že lechtivými a peprnými výrazy nešetří. I samotný text je velmi pestrý a dočista hovorový, výjimkou nejsou vulgarismy nebo vojenský slang, uslyšíte tu i německé věty a spoustu přímé řeči. Vypravěč, kterého známe jako vynikajícího herce, si užívá každé slovo a dokáže příběh procítit tak, jak se od něj očekává. Výsledkem je vyprávění, které má spád a šmrnc, donutí vás k pousmání i zamyšlení.     

Pro toto vydání CD MP3 byla nahrávka Českého rozhlasu z roku 2015 doplněna o další, v audio podobě dosud nepublikované, pasáže z knižní předlohy. Najdete tu pět kapitol, rozdělených do dvaadvaceti částí: Švejkovy nehody ve vlaku, Švejkova budějovická anabáze, Švejkovy příhody v Királyhidě, Nová utrpení a Z Mostu nad Litavou k Sokalu. Tak se pohodlně posaďte a dejte se do poslouchání.   


Název: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2
Autor: Jaroslav Hašek
Žánr: Mluvené slovo/ CD MP3
Čte: Oldřich Kaiser
Režie: Markéta Jahodová
Dramaturgie: Miloš Doležal
Hudba: John Gollwell
Zpěv: Josef Čečil, Oldřich Kaiser
Heligonka: Josef Čečil
Zvukový mistr a mastering CD: Roman Špála
Průvodní slovo: Miloš Doležal
Produkce a redakce přebalu: Bohdana Pfannová
Design: Alena Nievaldová
Vydalo: Radioservis, a.s., Český rozhlas
Rok vydání: 2015
Celkový čas nahrávky: 10 hodin a 27 minut
EAN: 8590236076020
Hodnocení: 100%

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Teorie velkého třesku od A do Z

altPro všechny fanoušky seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) připravila autorka Amy Rickman poutavou knihu plnou uvěřitelných i neuvěřitelných informací o tomto pořadu. Nakladatelství XYZ nám pod n...


Literatura

Legrace v začarované třídě

zacarovana trida perexTak tuhle knihu napsala Ivona Březinová fakt parádně! Začarovaná třída je přesně to, co jsem hledala. Potřebuji obdarovat synovce, který je teprve prvňáček. Věřím však, že příběhy dětí, které ...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Olga Sommerová natáčí film o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Do kin zamíří v příštím roce

kocab 200Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová už má na svém kontě mimo jiné filmy o osudech Marty Kubišové, Jiřího Suchého, Věry Čáslavské a Soni Červené. Nyní svou filmografii nově rozšíří také o dramatický životní příběh muzikanta a politika Michaela...