Pokračování Smrtky opět hitem letošního roku

Pokračování Smrtky opět hitem letošního roku

Tisk

Nimbus maláPrvní díl trilogie s názvem Smrtka od Neala Shustermana se stal jednou z nejoblíbenějších young adult knih za minulý rok. Dokázal Nimbus doskočit na vysoko nastavenou laťku?

První věc, co nás ještě před čtením tohoto pokračování napadne je fakt, že už v něm znáte onen samotný svět a nemůže vás tedy tolik překvapit. Jedno z největších pozitiv prvního dílu bylo právě seznámení se smrtkami a fungování celého lidstva. Nejsou nemoce, lidé jsou v podstatě nesmrtelní a jediní kdo reguluje jejich stavy jsou právě smrtky. To už všechno víme. Dokázal tedy autor přijít s něčím, co v nás opět vyvolá ten pocit, že jsme právě narazili na poklad v podobě úžasné knihy?

Za mě tedy určitě ano. Neal Shusterman navazuje v Nimbovi tam kde skončil u Smrtky a přidává k tomu velké množství zvratů, které jsou mnohdy až lehce přehnané. Po lehce pomalejším úvodu získává příběh obrovskou čtivost, akce střídá akci a čtenář napětím ani nedýchá.

Jedněmi z hlavních postav se opět stávají Rowan a Cintra, kteří už nejsou žádní učedníci a každý se vydal vlastním směrem. Z dívenky je smrtka Anastázie a získává čím dál větší vliv. Rowan se stal takovým lidovým hrdinou. Vzal si černou róbu, nazval se Luciferem a kosí smrtky, které se vydají na špatnou cestu.

Vedle nich ovšem příběh obsahuje řadu dalších starých i nových postav, které získávají na větším významu. Jak už samotný název napovídá, mezi nejdůležitější charaktery patří i počítačový mozek lidstva Nimbus, který dohlíží nad existencí lidí. Před každou kapitolou najdete jeho kratičký příspěvek k událostem světa, které ostražitě sleduje, ale někdy do nich nemůže zasahovat.

Druhý díl této série za mě působí daleko dospěleji. Ve Smrtce byly hlavní postavy ještě učedníky a celkově se děj hodně pohyboval v young adult vodách. Samozřejmě většina čtenářů i pokračování opět zařadí do tohoto žánru, ale z celkového pohledu už působí trochu vyspěleji. Postavy zmoudřely a samotná zápletka je více promyšlená a trochu složitější.

Směrem ke konci začíná být děj opravdu hodně dramatický a samotný závěr totálně roztříští všechny vaše představy o tom, co by se mohlo nakonec stát. Vlastně by se za podobné grandiózní finále nemusel stydět ani díl poslední.

V každé druhé recenzi si přečtete, že kritik či čtenář už vyhlíží pokračování. V tomto případě to platí stonásobně. A může za to právě i konec Nimbuse, který vás prostě musí donutit přemýšlet nad tím, jak to celé nakonec dopadne. Takže pravděpodobně nakonec skončíte se slzami v očích, protože čekání bude taaaak dlouhé.

Zápletka celkově nabízí hodně témat k zamyšlení. Chtěli byste žít v podobném světě, kde smrt není konečná? Na druhou stranu některé ze smrtek si kosení doslova užívají, takže i tak může k vašemu skonu dojít naprosto nečekaně. O podobné budoucnosti si asi můžeme nechat jen zdát. Na druhou stranu je otázka, jestli se v následujících letech vyvine umělá inteligence natolik, že tu budeme mít vlastního Nimbuse? V tomto případě je to daleko pravděpodobnější.

Pokračování excelentní série Smrtka rozhodně nezklamalo a většině čtenářů přinese knižní orgasmus. Kniha bude pro valnou část z nich tou nejzajímavější z letošního roku, protože tahle řada od Neala Shusterman je opravdu výjimečná. Zároveň se určitě nejedná o čtení pouze pro mladé, ale s chutí si ji mohou přečíst i vaši rodiče.

 big nimbus-tii-400050

Nimbus/ Thunderhead

Autor: Neal Shusterman

Žánr: Young Adult, Fantasy

Nakladatelství: YOLI

Rok vydání: 2019

Počet stran: 440

Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Novou akvizicí rockové kapely GAIA je zpěvačka a textařka Bára Havelková

bara havelkova perexI když začala zpívat s otrokovickou rockovou kapelou GAIA teprve loni, i na aktuálním kapelovém albu nazvané Druhá múza přesvědčila o svém pěveckém talentu. Kromě toho je muzikální Bára Havelková nejen pohlednou ženou, ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Svatoján tentokrát láká mlsné jazýčky

sladkosti ze svatojanu 200V listopadu vydalo nakladatelství Motto další kuchařku Evy Francové, tentokráte s titulem Sladkosti ze Svatojánu. Zdravé sladké dobroty přímo vybízejí k upečení a už jen při listování se vám budou sbíhat sliny, to vá...


Literatura

Cestou – osudy českých legionářů v Rusku

cestou 200Historik a pedagog Dalibor Vácha předkládá čtenářům román Cestou, v němž se opět jako ve své prvotině Červenobílá (2014) věnuje osudům československých legionářů v Rusku. Obě knihy vydalo nakladatelství Knižní klub.

Divadlo

Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Hudebni scena 200Je to neuvěřitelné, jak letí ten čas. Docela nedávno byl v jámě budoucího divadla na Lidické ulici v Brně kladen základní kámen – až z Broadwaye. Pokřtili jej šampaňským manželé Formanovi. A jejich přání, aby to bylo divadlo veleúspěšn...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...