„Heloisa: Na počátku mého života byla slova.“

„Heloisa: Na počátku mého života byla slova.“

Tisk

navrat slov 200Týmito „slovami“ sa začína najnovšie dielo macedónskeho spisovateľa menom Goce Smilevski – postmoderný román Návrat slov. Nové prerozprávanie príbehu stredovekej lásky Heloisy, Abélarda a ich syna Astralaba, kde na počiatku boli slová a na konci boli slová a hviezdy. "Heloisa: Nadešel čas, aby se naše slova setkala. Astralab: Na počátku mého života byly hvězdy."

 

V Národnej knižnici v Paríži sa dodnes nachádzajú odpisy listov medzi Pierrom Abélardom a Heloisou, ktoré vlastnil básnik Francesco Petrarca. Skutočnosť, že sa v nich vôbec nespomína ich syn Astralab viedla autora románu k výskumu danej problematiky a pochopeniu stredoveku v prácach takých historikov ako Marc Bloch, Georges Duby či Jacques Le Goff a i. Na konci tohto výskumu vzniklo dielo Návrat slov.    

Rozprávačkou celého príbehu je Heloisa. Rozpráva svoj životný príbeh a z jej optiky sa dozvedáme aj o živote jej učiteľa, milenca a manžela Abélarda ako aj o živote jej strateného a znovu nájdeného syna Astralaba. Hlavnou hrdinkou však je Heloisa. Narodila sa v roku 1099 v Paríži chudobným rodičom – matke tkáčke a otcovi tovarišovi v kováčskej dielni. Otca nepoznala, ale mala po ňom pamiatku v podobe astronomického prístroja – astrolábu. Zaujímavá je hra so slovami. Heloisa má meno, ktoré najviac pripomína slnko/hélios a jej syn má meno podľa astrolábu. Ako osemročná stratila aj matku a strýko ju poslal do kláštora Sainte-Marie v Argenteuil. Po ôsmych rokoch sa odtiaľ vracia späť do Paríža, vzdelaná v gramatike, rétorike, dialektike, aritmetike, astronómii, hudbe, latinčine, starogréčtine a hebrejčine. Tak sa stáva najvzdelanejšou ženou v celom Paríži a stretáva najmladšieho učiteľa katedrálnej školy v Notre-Dame.
Z ich lásky, porovnateľnej s Tristanom a Izoldou či Rómeom a Júliou, sa narodí syn, ktorého sa ale Heloisa musí vzdať, na naliehanie Abélarda. Druhá časť románu sa zameriava na snahu Heloisy vnútorne sa vyrovnať s odlúčením od syna a čiastočne aj od Abelárda. Samotný autor napísal, že materstvo je jednou z hlavných tém celého diela. V románe sa tiež stretávame s ďalšími historickými osobnosťami ako napr. s Bernardom z Clairvaux, opátom Sugerom zo Saint-Denis, Arnaldom z Brescie, Étiennom de Garlande či Guillaumom zo Champeaux.     

Návrat slov vyšiel v rámci edície Svetová knižnica ako jej 180. zväzok. Samotné dielo je rozdelené na sedem častí. Obsahuje tiež Poznámku autora (Postava Heloisy a Abélardova maska) a Doslov jedného z prekladateľov Ivana Dorovského (Slova vyslovená v tichu). Knihu odporúčam všetkým milovníkom histórie či filozofie ako z laickej, tak aj z vedeckej verejnosti.

Goce Smilevski
Narodil sa v roku 1975 v Skopje. Študoval na Karlovej univerzite v Prahe, na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti a na univerzite v Skopje. V roku 2000 debutoval románom Planéta neskúsenosti. O dva roky neskôr mu vyšlo dielo Rozhovor so Spinozom. Za svoj tretí román Freudova sestra získal v roku 2010 Cenu Európskej únie za literatúru. O svojom poslednom diele napísal: „Při psaní jsem sám měnil některé dokumentární události, ovšem jejich odhalení ponechávám na těch čtenářích, kteří chtějí zkoumat, co je historiografie a co imaginace. Kdyby se zachovaly autentické dopisy Heloisy a Abélarda, pak bych místo tohto románu napsal pouze řadu poznámek na okraj uvedené korespondence. Takto se román podobá jednomu z oněch květů, které návštevníci také v dnešní době pokládají na hřbitově Père-Lachaise v Paříži na místě, kde jsou spojeny Heloisiny a Abélardovy tělesné ostatky poté, co sem byly přeneseny z Parakletu. Román se těmto květům podobá, ale není jedním z nich. Není to květ položený na jejich hrob, nýbrž květ přetvořený ve slova na pameť všech těch, jejichž místo posledního odpočinku není známo, ale kteří jsou připomenuti v Návratu slov“.

navrat slov

Název: Návrat slov (Vrakanjeto na zborovite / The Return of the Words)
Autor: Goce Smilevski
Překlad: Dagmar Dorovská, Ivan Dorovský
Žánr: historický román
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240
ISBN 978-80-207-1683-5
Hodnocení: 100%

www.bux.cz

https://www.bux.cz/knihy/199495-navrat-slov.html

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátoři Česko Slovensko má talent: „Trochu sa citíme ako antistresová hmota.“

moderatori 200Show Česko Slovensko má talent letos moderuje dvojice Marcel Forgáč a Milan Junior Zimnýkoval. Společně se znají od roku 1998 a 6 let moderují společně. Co pro ně znamená tato příležitost a co je dokáže nadchnout? To se dozvíte v našem rozhov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bezlepkové pečení pro každého

bezlepkove peceni perexNakladatelství Esence vydalo půvabnou kuchařku zaměřenou na Bezlepkové pečení pro každého, která je plná velmi lákavých receptů na různé dobroty.

 


Literatura

Lípy mají rozhodně něco do sebe

Lipy vlidne i majestatne 200Nakladatelství Kazda se dlouhodobě zaměřuje na knihy o přírodě a buduje tak ve čtenářích lásku k ní. Jedním takovým titulem je i ten o lípách, který je opravdu určen k potěše oka i ducha.

...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...