Kam spěješ, architekturo?

Kam spěješ, architekturo?

Tisk

architektura 200Ne, nebojte se, nepíšu žádné hloubavé pojednání o tom, jak se vyvíjí a vyvine architektura v nejbližších letech. Nejsem odborník, takže bychom byli jen u divokých teorií. V dnešním článku představíme možnosti architektury, jak je vidí autor publikace Budoucnost architektury ve 100 budovách Marc Kushner.

 

Většina z nás tráví mnoho času uvnitř budov – ať už v práci, doma, při studiu, při nakupování nebo při zábavě. A každé místo má svou vlastní atmosféru a nějakým způsobem na nás působí. Sám autor říká, že je to důvod, abychom po architektuře chtěli více – aby náš pobyt v budovách byl příjemný a nijak nám neškodil.
Knihu autor rozděluje do několika tematických celků – např. extrémní lokality, přírodní stavitelství, automobilismus nebo objevitelé tvarů. Každý ze sta příkladů je samozřejmě doprovázen fotografií a krátkým popisem projektu.
Mnoho budov a nápadů pochází ze Skandinávie, hodně zástupců má v knize i Mexiko nebo New York (zde převažují spíše koncepty, než dokončené realizace). Dokonce i naše země je zde zastoupená lesní odpočívárnou.
Jako knihomola mě zaujala zdařilá a unikátní přestavba katedrály na knihkupectví v holandském Maastrichtu – opravdu honosný prostor pro oblíbenou a povznášející činnost. Jaké by to asi bylo povečeřet v bývalé kanalizační rouře? Až budete v Melbourne, vyhledejte Hotel Prahran a dozvíte se to.
Brno dlouhá léta bojovalo o velký a kvalitní koncertní sál – v japonské Matsušimě mohlo nalézt dočasné řešení prostřednictvím nafukovacího, tedy i mobilního, koncertního sálu v pestrých barvách. A když jsme u té kultury, v hlavním městě Mexika můžete navštívit muzeum Soumaya postavené unikátně ve tvaru rotačního kosodélníku a navíc je ozdobené šestnácti tisícovkami šestihranných dlaždic, které odráží okolní barvy.
Velice pozitivním jevem je, že se architektura a její tvůrci opravdu snaží nalézat nové způsoby, jak se sžít s okolní přírodou a jak do ni nezasahovat špatným způsobem, ale spíše svému prostředí pomoci a využít jeho zvláštnosti ve svůj prospěch. Dnešní doba také přináší do architektury moderní technologie a některé domy se staví díky vytisknutým dílům na 3D tiskárně.
V publikaci najdete celkem sto podivuhodných a obdivuhodných staveb z různých materiálů, různých tvarů a k různým účelům, ale všechny vás donutí se zastavit a zamyslet se nad nimi a poskytne spoustu tipů, kam se vydat příště na průzkum po světě. Doporučuji všemi deseti! Budete okouzleni!

architektura

Budoucnost architektury ve 100 budovách/The Future of Architecture in 100 Buildings
Autor: Marc Kushner
Žánr: odborná literatura
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2016
Počet stran: 176
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: www.kosmas.cz
https://www.kosmas.cz/knihy/217761/budoucnost-architektury/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlaďka Dobiášová: „Každý by se měl pomocí módních trendů snažit najít svůj styl a ne je pouze bezhlavě kopírovat“

vladka dobiasova perexPozvání k rozhovoru přijala paní Vlaďka Dobiášová, sběratelka historického a dobového oblečení, jeho doplňků, bižuterie, knoflíků, šicích potřeb a ozdob. Věci z její sbírky můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Módní životopis - Hana Podolská ve víru dějin

hana podolska200V říjnu vyšla v nakladatelství Akcent životopisná knížka Hana Podolská ve víru dějin s podtitulem Královna módy první poloviny minulého století od autorky Nadi Dubcové. Pokud vás zajímá móda a/nebo historie, pak si v této útlé knížce ...


Literatura

A tak tedy šel…

Tak tedy jdu 200V nakladatelství Epocha vyšla kniha Jiřího Dynybila s názvem A tak tedy jdu… popisující jeho prožití 787 kilometrů Svatojakubské cesty.

...

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

Terminátor 3: Vzpoura strojů

terminator 3 200Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) mohl být jedním z posledních skvělých filmů s Arnoldem Schwarzeneggrem, ale naštěstí svou kariéru předčasně neukončil a točí dál. V příběhu se má postarat o zmateného ...