To bych zvládl taky

To bych zvládl taky

Tisk

to bych zvladl 200Poznáte tých čitateľov, ktorí pri prvom listovaní knihou hľadajú obrázky? Niektorí z nás to robia s každou hrubou knihou, ktorá vyzerá nudne. Pri tejto mini encyklopédii moderného umenia sa o nedostatok obrázkov báť nemusíte, nájdete ich na každej stránke.

 

 

Komiksová kniha To bych zvládl taky od krikľavo žltej farby obálky cez jedno z najznámejších diel moderného umenia – Fontána od Marcela Duchampa, kričí po pozornosti. Ako hovoria samotní autori knihy, dvaja študenti z Fakulty výtvarných umení a dvaja študenti Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity, inšpiráciou im bola kniha Obrázky z českých dějin a pověstí.

to bych zvladl 2
Obrázky a obrazy, umenie komiksové a umenie moderny, spojenie priam žiaduce. Pretože ako inak sa môžeme priblížiť umeniu, ak nie cez obrazy? A nechýba ani vzletné povzbudenie od autorov: „Pozor! Věnujete-li umění moderny svůj čas, zkrásníte a zbohatnete.
S nástupom skupiny impresionistov, ktorí radikálne osviežili európsku umeleckú tvorbu 19. storočia sa začína i príbeh knihy komiksov. Ozrejmuje nielen ako došlo k vzniku skupiny, ale aj odkiaľ získali svoje pomenovanie, predstavuje najznámejšie mená z ich radov a základné motívy, ktoré spracúvali. Všetko je sprevádzané vtipnými a trefnými poznámkami z pera autorov, ktoré sú súčasťou komiksových bublín.
Nápadité spracovanie každého obdobia a štýlu nepochybne zarezonuje v každej mysli a niektoré príbehy umenia ostanú vryté v pamäti práve vďaka humornému pojatiu a do detailu premysleným kolážam. Takýmto spôsobom môže kniha slúžiť nielen ako výučbová pomôcka, zjednodušený výťah na skúšku, ale i ako stručný sprievodca pre umeleckého laika.

Čo ma pri čítaní knihy zaskočilo bolo zobrazenie niekoľkých explicitných obrázkov. Zopár takýchto komiksových pásov hraničiacich s čiernym humorom knihu odsúva od hranice s literatúrou, ktorá by bola čitateľná i pre deti. To môže byť i na škodu, pretože inak by mohla ľahko figurovať ako zjednodušený výťah z umenia pre základné školy.

Autori nezabudli na secesiu, expresionizmus, ani abstrakciu, pri popise formalizmu sa nebáli venovať niekoľko strán navyše brnenskej Vile Tugendhat i brnenskej architektúre. Tak prešli až do abstraktného expresionizmu a svoje putovanie dejinami zakončili konceptuálnym umením. Čiastočky venované českým moderným umelcom (spomeňme napríklad Pavla Janáka, Josefa Gočára, či Milana Knížáka) dopĺňajú veľké mená svetových umelcov a pripomínajú tak i českú umeleckú scénu.

to bych zvladl 1

To bych zvládl taky : umění moderny v komiksech
Autoři: Petr Kovář, Marta Kovářová, Ondřej Navrátil, Magda Navrátilová Garguláková
Vydavatel: Masarykova Univerzita
Rok vydání: 2016
ISBN 978-80-210-8187-1
Formát 230 x 300 mm
Celková cena: 152 Kč

Hodnocení: 90%

https://is.muni.cz/obchod/baleni/95708
  


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Horváth je zpátky na hudební scéně!

200rozZpěvák Vlastimil Horváth byl posledních sedm let v ústraní a nyní přichází s novou deskou. Na co se můžeme těšit? Jaké budou texty a co nejvíce změnilo Vlastův život? To a mnohem více se dozvíte v tomto rozhovoru!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kladivo na čaroděje udeřilo již po osmé a vznikla tak Pekelná šleha

sleha perexNakladatelství Epocha nám přináší další díl knižní seriálu akční městské fantasy s týmem netradičních detektivů, kteří bojují proti nadpřirozeným silám a zvráceným bytostem. Co se odehrává v osmém příběhu a jak to na čtenáře působí, se dočtete v n...


Literatura

Esther a Jerry Hicks: Sára, kniha druhá

Sara 200Skvostná kniha, která je sice příběhem dvou dětí, ale její poselství je tak hluboké a něžné, že ji s potěchou přečtou i dospělí. Již první titul – Sára, kniha první – který vyšel v březnu loňského roku, byl něčím nezapomenutelným, vedle...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Francouzi se opět představují

festival francouzskeho filmu200Již po devatenácté se ve dnech 23. až 30. listopadu 2016 koná Festival francouzského filmu, a to nejen v Praze, ale také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. V převážné většině se jedná...