Kuchařka (nejen) pro vegany

Kuchařka (nejen) pro vegany

Email Tisk

veganska kucharka200Zajímáte se o veganskou stravu? V tom případě jste možná zaznamenali, že v září vyšla nová kuchařka přírodní léčitelky, fotografky a novinářky italského původu, Cinzie Trenchi. Pojďme si ji tedy rovnou představit.

 

 

Veganská kuchařka nabízí asi padesát různých receptů, které jsou podle surovin rozděleny do čtyř kategorií (s obilninami, s luštěninami, se zeleninou, s ovocem a moukou). Samostatnou kapitolu pak autorka věnuje ingrediencím samotným. Jednak proto, že se jedná potraviny tvořící nedílnou součást veganského životního stylu, a jednak na nich posléze Cinzia Trenchi staví. U každé představované suroviny najdeme její stručný popis (z hlediska biologického / nutričního) a samozřejmě též fotografii. To může být praktické především pro vegany-začátečníky. No…, anebo třeba pro někoho, kdo sice veganství jako takové nevyznává, ale přesto se rád nechává podobnými směry motivovat.

Ptáte se, do jaké míry je kuchařka C. Trenchi inspirativní? Tak na tuhle otázku asi nejlépe odpoví konkrétní příklady autorčiných specialit. Co říkáte třeba na kaštanový chléb s fíky a chilli, kurkumové tagliolini s chřestem, plněné koláčky (ty jsou vyobrazeny na obálce) či fíky plněné vlašskými ořechy…? Jestliže vás některá z těchto chuťových kombinací láká, kniha by vás pravděpodobně zaujmout mohla.

A nyní bych si dovolila malou odbočku a zhodnotila grafickou stránku publikace. Tu totiž pokládám za poněkud méně zdařilou, především kvůli vizuálně rozpačitému foodstylingu. Fotografie výsledných pokrmů na mě působily trochu mdle, a co hůř, chaoticky. Když jsem třeba uviděla kulinářskou delikatesu „opilé a sušené ovoce“, jako bych se probudila po silvestrovské noci a s kocovinou zírala na následky bujarých novoročních oslav. Jinde jsem si zase všimla neumytých rajčat nebo zabahněné bílé ředkve (takže vlastně hnědé)… Pravdou je, že se nejspíše jedná o autorský záměr, a tudíž se třeba nakonec najde někdo, kdo tento „nedbalý styl“, na rozdíl ode mě, docení.

Celkový vzhled kuchařky má působit rustikálním až tradičním dojem. U každého pokrmu najdeme na levé straně linkovaný papír s receptem (pro nadpis je zvoleno psací písmo, pro samotný recept strojopis) a na pravé straně „naaranžované“ jídlo. Osobně soudím, že by se podobný „sešitový“ styl vyjímal spíše u kuchařky typu „recepty našich babiček“, ale pokud je vám toto pojetí obecně sympatické, tak nakonec - proč ne?

A když nad tím tak přemýšlím, „proč ne?“ je asi tvrzení, které Veganskou kuchařku vystihuje obecně. Někdo si v ní bude listovat rád, někdo méně. Někomu bude chutnat, někomu méně. Tuhle italskou kulinářskou příručku (nejen) pro vegany zkrátka musíte nezávazně otevřít… a pak se uvidí.

veganska kucharka

Veganská kuchařka / Vegan Cookbook
Autorka: Cinzia Trenchi
Z originálu přeložila: Eva Procházková
Žánr: kuchařka
Obálka: Pavel Tůma - RITA
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2017
Počet stran: 168
ISBN: 978-80-7390-566-8


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

K21 se představuje

KATEŘINA HAJŇUKOVÁ


redaktorka a editorka

    Narodila se koncem března 2000, je tedy znamení berana a jak říká, zcela odpovídá její tvrdohlavosti. Pochází z Karlových Varů, které moc ráda a v současnosti je studentkou čtyřletého gymnázia.

    S K21 spolupracuje od začátku července a říká, že je za to neskutečně ráda. "Editace mi otevřela nový svět, který pro mně mnoho znamená a dává mi mnoho možností."

    Mezi koníčky Kačka řadí poslouchání hudby, čtení, psaní různých příběhů, hraní na keyboard, jízdu na skateboardu a trávení času se svými přáteli. "Dalo by se říct, že mým velkým koníčkem je barvení vlasů. D§vod? Už čtyři roky si barvím své hnědé vlasy částečně na modro a nikdy bych svoje modro-hnědé vlasy nevyměnila."

    Mimo studia a editace se věnuje svému blogu. Blogerkou je už asi sedm let, při čemž svůj dosavadní blog má čtyři roky. Ve škole ji nejvíc baví psychologie, český jazyk a angličtina.

    "Ze všeho nejdůležitější je pro mě moje rodina, která mě vždy drží nad vodou. Motta a citáty jsou moje doména. Už jako malá jsem si sepisovala a opisovala motta z internetu nebo ráda prohledávala mamčiny sešity s citáty. Můj nejoblíbenější pochází od zpěváka Andyho Biersacka, který má skupinu Black Veil Brides, kterou miluji: "Každý na světě má sny. Drž je blízko svého srdce a nikdy nepouštěj..."

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 28

Z archivu...

Čtěte také...

Konec nadějím a nová očekávání
ImageLenka Kalinová své vědecké dílo zasvětila průzkumu dějin "socialistického experimentu", jak nazvala komunistickou éru naší novodobé historie. Všímá si, jak mohutné vlny nadšení, ať již se jednalo o těsně poválečnou...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

francouzske deti jediVzhledem k současnému způsobu života stojíme jako rodiče velmi často před nutností změnit zažité návyky a naučit své děti zdravě jíst. Tahle knížka je dobrým návodem, jak na to.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Režisér a scénárista s cenou ze Sundance, Eskil Vogt, nabídne v Praze své zkušenosti na veřejně přístupném Master Classu v rámci projektu Cinergy

Eskil 200Oceňovaný a uznávaný norský režisér a scénárista Eskil Vogt navštíví Prahu, aby osobně uvedl premiéru svého filmu Slepá a o své zkušenosti se s diváky podělil i v rámci veřejného Master Classu. Ten proběhne v  Malém sále kina Světozor 28. května od 1...