Kuchařka (nejen) pro vegany
Banner

Kuchařka (nejen) pro vegany

Email Tisk

veganska kucharka200Zajímáte se o veganskou stravu? V tom případě jste možná zaznamenali, že v září vyšla nová kuchařka přírodní léčitelky, fotografky a novinářky italského původu, Cinzie Trenchi. Pojďme si ji tedy rovnou představit.

 

 

Veganská kuchařka nabízí asi padesát různých receptů, které jsou podle surovin rozděleny do čtyř kategorií (s obilninami, s luštěninami, se zeleninou, s ovocem a moukou). Samostatnou kapitolu pak autorka věnuje ingrediencím samotným. Jednak proto, že se jedná potraviny tvořící nedílnou součást veganského životního stylu, a jednak na nich posléze Cinzia Trenchi staví. U každé představované suroviny najdeme její stručný popis (z hlediska biologického / nutričního) a samozřejmě též fotografii. To může být praktické především pro vegany-začátečníky. No…, anebo třeba pro někoho, kdo sice veganství jako takové nevyznává, ale přesto se rád nechává podobnými směry motivovat.

Ptáte se, do jaké míry je kuchařka C. Trenchi inspirativní? Tak na tuhle otázku asi nejlépe odpoví konkrétní příklady autorčiných specialit. Co říkáte třeba na kaštanový chléb s fíky a chilli, kurkumové tagliolini s chřestem, plněné koláčky (ty jsou vyobrazeny na obálce) či fíky plněné vlašskými ořechy…? Jestliže vás některá z těchto chuťových kombinací láká, kniha by vás pravděpodobně zaujmout mohla.

A nyní bych si dovolila malou odbočku a zhodnotila grafickou stránku publikace. Tu totiž pokládám za poněkud méně zdařilou, především kvůli vizuálně rozpačitému foodstylingu. Fotografie výsledných pokrmů na mě působily trochu mdle, a co hůř, chaoticky. Když jsem třeba uviděla kulinářskou delikatesu „opilé a sušené ovoce“, jako bych se probudila po silvestrovské noci a s kocovinou zírala na následky bujarých novoročních oslav. Jinde jsem si zase všimla neumytých rajčat nebo zabahněné bílé ředkve (takže vlastně hnědé)… Pravdou je, že se nejspíše jedná o autorský záměr, a tudíž se třeba nakonec najde někdo, kdo tento „nedbalý styl“, na rozdíl ode mě, docení.

Celkový vzhled kuchařky má působit rustikálním až tradičním dojem. U každého pokrmu najdeme na levé straně linkovaný papír s receptem (pro nadpis je zvoleno psací písmo, pro samotný recept strojopis) a na pravé straně „naaranžované“ jídlo. Osobně soudím, že by se podobný „sešitový“ styl vyjímal spíše u kuchařky typu „recepty našich babiček“, ale pokud je vám toto pojetí obecně sympatické, tak nakonec - proč ne?

A když nad tím tak přemýšlím, „proč ne?“ je asi tvrzení, které Veganskou kuchařku vystihuje obecně. Někdo si v ní bude listovat rád, někdo méně. Někomu bude chutnat, někomu méně. Tuhle italskou kulinářskou příručku (nejen) pro vegany zkrátka musíte nezávazně otevřít… a pak se uvidí.

veganska kucharka

Veganská kuchařka / Vegan Cookbook
Autorka: Cinzia Trenchi
Z originálu přeložila: Eva Procházková
Žánr: kuchařka
Obálka: Pavel Tůma - RITA
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
Rok vydání: 2017
Počet stran: 168
ISBN: 978-80-7390-566-8


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Hledat

Mimísek 35

Z archivu...

Čtěte také...

Nepřekonatelný Saturnin

Saturnin perexPro mne rozhodně ano. Tento humoristický román mám ráda a vracím se tu a tam k němu, protože Jirotkův jazyk, nadhled a smysl pro humor mi vždy dokážou osvěžit den – byť by byl i chmurný. Co člověk může napsat...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Houbařský průvodce pro houbařskou omladinu

zhoubne houby“Tak co, rostou, rostou?”  Obligátní otázka, pokud někoho potkáme, když kráčí z lesa a nese košík či tašku. Odpovědi se různí jakožto důsledek počasí a mimo jiné také míry znalostí z oblasti mykologie. Pokud chcete eliminovat pravd...

Divadlo

DIVADLO TRAMTARIE MÁ ZA SEBOU PRVNÍ PROFESIONÁLNÍ SEZÓNU

div perexUvedením inscenace Jedlíci čokolády Davida Drábka na Letní filmové škole v Uherském Hradišti v sobotu 26. 7. ukončilo nezávislé Divadlo Tramtarie svoji jubilejní 10. sezónu. V sezóně 2013/2014 uvedlo Divadlo T...

Film

FESTIVAL KRÁTKÝCH FILMŮ PRAHA ČEKÁ JUBILEJNÍ 10. ROČNÍK

fest 200Nejlepší a nejinspirativnější krátké filmy z celého světa už podesáté míří do hlavního města. Představí se na jubilejním 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha, který se uskuteční v kině Světozor od 15. do 18. ledna 2015. Desítky snímků diváci u...