Kapitán Exner podruhé: Denár v dívčí dlani

Kapitán Exner podruhé: Denár v dívčí dlani

Tisk

denar v divci dlani200V listopadu vydal Knižní klub druhý případ kapitána Exnera, tentokráte s názvem Denár v dívčí dlani. Podle detektivních příběhů Václava Erbena vznikl televizní seriál a díky němu jsme se dočkali opětovného vydání. Máte radost? My ano!

 

 

Václav Erben (1930 – 2003) byl český spisovatel detektivních příběhů. Po studiích pracoval jako novinář, redaktor a dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. V šedesátých letech psal povídky pro rozhlas, detektivky zfilmované Československou televizí, psychologické a historické knihy. Autor se proslavil zejména detektivními příběhy, ve kterých vystupuje kapitán Exner.

V malé vesničce Libín dojde k objevu století – archeologové vykopou hrnec plný denárů z desátého století. Novina se brzy rozkřikne jak mezi odborníky archeology, tak mezi numizmatiky a jiné nadšence. Není tedy divu, že zanedlouho je poklad ukraden. A co víc, nedaleko od místa objevu je objevena zavražděná mladá žena s denárem v ruce. Na pomoc je povolán zkušený vyšetřovatel kapitán Exner a jeho neohrožení pomocníci Vlček a Beránek.

V příběhu postrádám akční prvek, zato se dočkáme neúnavné policejní práce a vyšetřování – i když sám kapitán Exner by řekl, že nevyšetřuje a nevyslýchá, on si totiž rád povídá. Jak napovídá ukázka ze strany 160:
„Literární komparistika,“ řekl kapitán Exner, „je zajímavá věda. Netušil jsem ovšem, že se z literárních komparistů, možná z někoho, možná někdy, stávají detektivové.“
„Jste ještě mlád,“ řekl povzbudivě doktor Malík. „Tak koho jsem potkal, viďte?“
„Jistě,“ souhlasil kapitán Exner, jako by říkal: poslouchat pana profesora se musí. “Co se dá dělat.“

Prostředí archeologů a numismatiků mi není tak blízké, jako atmosféra zoologické zahrady a i proto musím jít s hodnocením trošku níž, než u minulého dílu. Přesto knihu vřele doporučuji nejen všem čtenářům detektivek, jelikož je plná pilného a spletitého vyšetřování a nechybí ani milý humor.

denar v divci dlani

Název: Denár v dívčí dlani
Autor: Václav Erben
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 296
Hodnocení: 75 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Finský reggae zpěvák Jukka Poika: "Potřebujeme tyhle teplé, slunečné tóny, abychom tady na severu nezmrzli."

JukkaPoika perexJukka Poika je reggae umělec, pocházející z Finska. Svou kariéru začal kolem roku 2000 s kapelou ,,Soul Captain Band,, a vydal s nimi album s názvem ,,Jokaiselle tulta,, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Skvělá a vtipná kniha o svatbách

svatebni historky200Po Historkách z Tinderu se Lucie Macháčková vrací v jiném nakladatelství a tentokrát se Svatebními historkami. Úsměv na tváři při čtení je zaručen!

...

Literatura

Underground: Revoluce je tady

underground revoluce 200Před rokem nám František Kotleta u dvorního nakladatelství Epocha naservíroval futuristický příběh z Prahy Underground a letos v červenci na něj navázal druhým dílem Underground: Revoluce. Svět budoucnosti v nepříliš mal...

Divadlo

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních ak...

Film

Dvě televizní zastavení s GODARDEM
ImageRozbořil veškeré konvence, které filmová vyprávění ovládala až do konce 50. let. Původem švýcarský režisér JEAN-LUC GODARD (narozen 1930), nejprve pracující jako filmový kritik, se zapsal do dějin ...