Hledáte neotřelé povídky? Sáhněte po Vzpouře pokořených andělů

Hledáte neotřelé povídky? Sáhněte po Vzpouře pokořených andělů

Tisk

Vzpoura pokorenych andelu 200V nakladatelství Epocha vyšla povídková kniha Romana Cílka, autora detektivek a literatury faktu s názvem Vzpoura pokořených andělů. Za mě rozhodně stojí za pozornost!

 

 Na povídky jsem si nikdy moc nepotrpěla a nevyhledávala je - vždy jsem dávala přednost spíše románům. Postupem času po přečtení několika děl jako je toto však zjišťuji, že to byla chyba a musím je přidat do své knihovničky.

Titul Vzpoura pokořených andělů mě zaujal především tím, že se autor věnuje detektivkám a literatuře faktu a tyto dvě oblasti spojuje právě v povídkách. Zároveň anotace uvádí, že se jedná o zcela jiné povídky než ty, které by se zaměřovaly například jen na vyřešení nějakého případu. A ještě má kniha podtitul „Tucet příběhů s tajemstvím“. Byla jsem tedy moc zvědavá, čím se budou zabývat a jaké vlastně budou.

Hned první příběh s názvem Ne dost přítomnosti, žádná budoucnost ukázal, že budou skvělé. Čtenáře v povídkách nečekají žádné sáhodlouhé popisy, naopak je ve většině případů vtržen do děje a je jen na něm, jak se v něm zorientuje. I přes to však nehrozí, že by příběhy byly nějak strohé, nebo že by si čtenář nestihl k postavám vytvořit vztah. Právě naopak. Mnohdy mě až mrzelo, že už je konec a nevím, jak se vše vyvine dál.

Všechny příběhy byly velmi čtivé a především skvěle vypointované. Rozhodně se nestávalo, že bych odhadla, co se kdy stane a mnohdy jsem i šokovaně lapala po dechu. České prostředí příběhům jen dodávalo šmrnc a já si říkala, že popisované situace jsou tak neuvěřitelné, až mohou být pravda. Přeci jen do až mafiánského podsvětí člověk nevidí a nechat někoho zmizet není zase tak těžké…

Roman Cílek mě překvapil také jazykem plným velmi zajímavých obratů, které jsem si opravdu vychutnávala a často jsem se u nich také zasmála. Jako například tady: „vazoun, jehož přízvuk prozrazoval, že mu jeho maminka ukolébavky určitě nezpívala libozvučnou češtinou“. I samotné názvy povídek stály za to, namátkou Močení do žhavého popela,Vše, co jste řekli ve tmě, Samé peří a pták nikde nebo Neukojitelná.

Vzpoura pokořených andělů byla pro mě příjemným zpestřením a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.

Roman Cílek (* 4. března 1937 České Budějovice) patří k nejzkušenějším autorům v žánru objevné a tvůrčím způsobem pojaté literatury faktu. Kromě rozsáhlé publicistické a žurnalistické činnosti vydal několik desítek knih literatury faktu i beletrie, přičemž řada jeho děl získala významná ocenění), některá vyšla také v zahraničí a byla zfilmována. Z knih lze připomenout tituly Holocaust (Zřetězení zla), Oprátka za osm mrtvých, Hrobaři iluzí, Doživotní ztráta svědomí, Pamětihodné bitvy českých dějin (spoluautor Karel Richter), Mordcentrála X (Léta 1933–1935: stopami dvou nacistických vražd), Muž, jehož řemeslem byl zločin, Dokonáno jest…! (Osudný březen 1939 – pohled do zákulisí, spoluautor Miloslav Moulis), Krvavá předehra (Španělsko, 1936–1939: občanská válka a zahraniční intervence), Čas vítězů, čas poražených, Agonie, Doteky zla: anatomie zločinu a další.

Vzpoura pokorenych andelu

Vzpoura pokořených andělů
Autor: Roman Cílek
Žánr: povídky
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 87 %

http://www.epocha.cz/kniha/roman-cilek-vzpoura-pokorenych-andelu-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Tomáš David: „Vedu dialog s pánví, kastrólem nebo vidličkou“

200divvvMěstské divadlo Zlín si na novou sezonu sehnalo posily – dva Tomáše. Kromě Tomáše Červinky jde o Tomáše Davida, kterého jsme nyní pořádně vyzpovídali. Na prknech ho můžete vidět jako Pejska v pohádce O pejskovi a kočičce.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fleret - Umělci na šňůře

200litFleret - Umělci na šňůře, tak se jmenuje oficiální publikace ke 30. výročí legendární a svébytné kapely z Vizovic. Napsal ji inspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný, který toho s “ogary” nemálo prožil. Nashromáždit se mu podařilo obdivuhodné množs...


Literatura

Jen jeden člověk může zjistit, co po ní zůstalo

Co po ni zustalo 200Debut spisovatele T. R. Richmonda s názvem Co po ní zůstalo je zařazen do kategorie psychologický thriller. Možná bych byl s tímto škatulkováním opatrnější. Nejsem si jist, jestli bych tento román zařadil zrovna k thrilleru. Ale ...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Svatba mezi citrony: Když rakovinu přece překonáme!

svatba mezi citronyPo filmu Lepší svět, oceněném Oscarem, přichází režisérka Susanne Bier s těžkou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážn...