Co viděla hodinářova dcera?

Co viděla hodinářova dcera?

Tisk

Hodinarova dcera perexV létě roku 1862 se na březích Temže u Birchwood Manor vylodí skupinka mladých umělců pod vedením talentovaného Edwarda Radcliffa. Jejich plán je jednoduchý – strávit léto v odloučení a nalézt inspiraci pro svou další tvorbu. Pobyt však skončí jinak, než si představovali – jedna žena z jejich skupiny je mrtvá, druhá nezvěstná a navíc se ztratilo cenné dědictví.

 


Žena s koženou brašnou

O sto padesát let později mladá londýnská archivářka Elodie Winslowová nachází koženou brašnu, v níž jsou dvě věci – vybledlá fotografie zatčené ženy a skicář, ve kterém je kresba dvojdomku u řeky. Kdo je žena na fotografii a co ukrývá? Netuší, že našla klíč k vyřešení dávného neštěstí ani to, že někdo tenkrát všechno viděl. Birdie Bellová, hodinářova dcera.

Knihu Hodinářova dcera napsala australská spisovatelka Kate Mortonová. Ta dokáže mistrovsky proplétat časové linie a propojovat osudy jednotlivých postav. Tohle své umění prokázala ve všech svých předešlých románech, z nichž k nejlepším patří Tajemství letního dopoledne, Ztracený slib nebo Šepot vzdálených chvil.

Dobře skryté nápovědy

Tahle kniha rozhodně není oddychovým čtením, právě naopak. Vyžaduje pozorného a soustředěného čtenáře, protože je v ní spousta postav hrajících v příběhu důležitou roli. Navíc se pohybují v různých časových rovinách, od viktoriánské Anglie přes třicátá léta, druhou světovou válku, osmdesátá léta až po současnost. Příběh je propracovaný do nejmenších detailů a nachází se v něm drobné nápovědy, jak se asi všechno odehrálo, ale jejich přítomnost si pravděpodobně uvědomíte až po dočtení.

Rafinovaný a komplikovaný příběh

Hlavní roli v příběhu hrají umění, láska, tajemství, ztráta, krádež a vražda. O místy temnou atmosféru se stará především jedna netradiční vypravěčka, jejíž zakomponování do knihy je opravdu skvělým a originálním nápadem. Propletenec postav a událostí se pomalu rozmotává a vede ke konci, který vyrazí dech. Některá spojení mohou působit jen jako velká souhra náhod – ale nedějí se náhody i ve skutečném životě? Kate Mortonová zkrátka ví, jak stvořit rafinovaný a komplikovaný příběh, takže pokud milujete právě takovéhle druhy knih, její novinka vás nezklame.

Hodinarova dcera obal

Hodinářova dcera
Autorka: Kate Mortonová
Originální název: The Clockmaker's Daughter
Žánr: historický román, román pro ženy
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019
Počet stran: 432

Hodnocení: 100%

www.knizniklub.cz/knihy/370853-hodinarova-dcera.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Na internetové seznamce se neukrývají jen dokonalí muži, nýbrž také vrazi

Na spatném miste perexPaige ztratila práci a rozešel se s ní přítel. Její matka Joan se po smrti manžela začne cítit osamělá. Chloe, vdaná máma dvou dětí, uvízla v nešťastném manželství, které ničí manželovy nevěry. Heather, Paigeina sestře...


Literatura

Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Den šílenství 200Neotřelý český tvůrce Petr Junek přichází se svou čtvrtou knihou s názvem Den šílenství, která se oproti těm předchozím v mnohém odlišuje. Především se žánrově posouvá do vod, kde by mohlo plavat daleko více potenciálních čtenářů....

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...