Připomeňte si před olympiádou nejúžasnější příběhy z ní

Připomeňte si před olympiádou nejúžasnější příběhy z ní

Tisk

nejuzasnejsi pribehy 200Po knize Proč se hraje fotbal jedenáct na jedenáct se Luciano Wernicke pustil do zpracování událostí z olympijských her. Výsledkem je kniha Nejúžasnější příběhy z olympijských her, která vyšla v edici Universum.

 



„Aniž bych se vyhýbal těm nejslavnějším sportovním výkonům, hrdinům her a jejich rekordmanům, kniha Nejúžasnější příběhy z olympijských her se zaměřuje zejména na největší kuriozity a překvapivé historky z letních her, které jistě pobaví, avšak zároveň vyzdvihnou nefalšovaně lidskou stránku svých hlavních protagonistů. Spousta z těchto vyprávění vychází ze situací vyvolaných politickou či ekonomickou situací či komplexností sportovních pravidel. Ostatní pak vycházejí ze situací nahodilých a často zcela neotřelých. Tak jako každý jiný „normální“ člověk občas i elitní sportovci, novodobí „bohové z Olympu“, utrpí nějaké to zranění nebo je skosí náhlá nemoc. Mohou je okrást, mohou ztratit zavazadla na letišti. Mohou se opít, ve vzteku udeřit svého rivala, nebo dokonce i sudího,“ popisuje Luciano Wernicke v úvodu.

Příběhů je celá řada a každý je unikátní. U některých se zasmějete (v Paříži dostali sportovci místo medailí hůlku, cylindr a fajfku vybrané od diváků, v Antverpách Italové ukončili zápas ve vodním pólu, protože jim byla zima nebo Polka získala v bazénu zlato i přes vyčuhující ňadro z plavek), u jiných budete žasnout (Francis Field vyhrál šest medailí s dřevěnou nohou, medaile vybojovaly i těhotné ženy), jinde zůstanete překvapeni. Například v Melbourne museli zakázat kratochvíle s bumerangem, protože v místě zbývalo už málo nevysklených oken nebo v Mnichově se mezi ztrátami a nálezy nacházelo skleněné oko. Zahřála mě na srdíčku zmínka o manželech Zátopkových.

Kromě příběhů jsem si s velkým zájmem přečetla také střípky z historie jednotlivých olympijských her. Bylo na nich zajímavé sledovat, co se kdy měnilo, například doping se objevil na hrách v St. Louis v roce 1904, v roce 1698 zavedli chromozové testy pohlaví a teprve od her v Los Angeles v roce 1984 se mohou olympijských her účastnit i profesionálové. Dozvěděla jsem se také, proč maraton měří právě 42 kilometrů a 195 metrů nebo že v Belgii se nedávali zlaté medaile, ale ty z levnějšího vermeilu (pozlaceného stříbra).

Do Nejúžasnějších příběhů z olympijských her jsem se původně pustila, abych získala nové znalosti do kvízů, které s přáteli hrajeme. Nevím, kolik jsem si zvládla zapamatovat, ale čtení mě moc bavilo a kniha předčila mé očekávání. Pro sportovní fanoušky a milovníky olympiády je rozhodně povinností!

Luciano Wernicke (*1969) je argentinský novinář a spisovatel. Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě v Salvadoru. Pracoval 22 let v tiskové agentuře Diarios y Noticias (DyN) a pro řadu argentinských médií (např. magaziny Humor a El Gráfico) a sportovní noviny Olé. Psal články pro publikace v Kolumbii, Norsku, Chile, Japonsku, USA, Anglii a Skotsku. Je autorem celé řady knih se sportovní tématikou.

nejuzasnejsi pribehy

 

Nejúžasnější příběhy z olympijských her
Autor: Luciano Wernicke
Překlad: Jiří Pešek
Žánr: populárně-naučná, hobby
Nakladatelství: Universum (Knižní klub)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 328
Hodnocení: 83 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/395017-nejuzasnejsi-pribehy-z-olympijskych-her.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Valentová: „Bojím se asi tak desetkrát denně“

monika valentova 200Monika Valentová vloni vydala tři knihy pro děti. Zdá se, že snad zanevřela na dospělé čtenáře. Po skvělých sbírkách povídek Hafni! a jiné povídky, Mrkev pro vězně a Nelidské zdroje, které napsala pod dívčím jménem Petrlová, si teď...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kuchařka od Vietnamců v Česku: Tak vaří Vietnam

kucharka200Vydavatelství Mladá fronta dostalo na trh kuchařku od Vietnamců v Česku s názvem Tak vaří Vietnam. Měla by ukázat, na čem je založena vietnamská kuchyně, jak si připravit její pokrmy doma a také představit specifické suroviny.


Literatura

Není uspávací peřinka jako uspávací peřinka – jedna z nich je Kanafásek!

o kanafaskovi miklinova galinaKdyž se to vezme kolem a kolem, málokteré dítě chce večer do postýlky. To je prošení a smlouvání, aby se ještě nemuselo spát. Co se tím rodiče natrápí, co všechno večer co večer naslibují, aby své ratolesti udrželi pod ...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

jiri barton 200Nejen na zámku Libochovice, ale také v Praze a na dalších místech v Česku vznikal během léta německý historický film Ottilie von Faber-Castell. V jedné z rolí se objeví také Jiří Bartoň. Jde o velkoryse pojatý televizní projekt, který pro...