Ve stínu své sestry

Ve stínu své sestry

Tisk

Ve stínuKdyž sourozenecká rivalita překročí své meze, může nastat cokoliv. Román o dvou sestrách od Kateřiny Castanedy z nakladatelství Prostor čeká právě na vás!

Dvě sestry. Jedna krásná, chytrá a úspěšná, druhá její protiklad. Alespoň Lidmila si to o sobě myslí. Celý život všem ustupovala, snažila se být dokonalou dcerou, matkou i manželkou a přesto je ve svých třiceti nespokojená téměř se vším: se svým vzhledem, se zaměstnáním, s bydlením, dokonce ani manželství s Petrem ji nenaplňuje. Je přesvědčená, že šťastná by byla jen tehdy, pokud by žila život své půvabnější a úspěšnější sestry Lenky. Hnána pomýlenou touhou po spravedlnosti, vydává se Lidmila na cestu za vlastním štěstím, na níž postupně ztrácí víc, než získá. Zrada však nejde vzít zpět a Lidmila si příliš pozdě uvědomuje, že to, po čem celou dobu toužila, je mnohem blíž, než si myslela. Dostane ještě druhou šanci?

O autorce:

Kateřina Castañeda (*1982) vystudovala španělštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, věnuje se překládání, mj. filmů a dokumentů, a je spoluautorkou desítek scénářů k televizním pořadům. Psát začala již v útlém věku, kdy vyrůstala obklopená knihami, později své povídky uveřejňovala na literárních serverech. Žije v Praze, je vdaná a má malého syna. V nakladatelství PROSTOR jí vyšla povídková sbírka Hádej, můžeš jednou (2018).

Kateřina Castaneda

 

Ukázka z knihy Ve stínu:

„To je taková škoda, že se toho nedožil táta,” vzlykala s nosem zabořeným do zmuchlaného látkového kapesníku.
„Čeho se měl dožít?” obořila jsem se na ni. „Že se Lenka vdává , nebo že jim tchán staví zadarmo barák?”
Mámin vřelý, dojatý výraz v mžiku vychladl a jeho hlas dostal cynický nádech. „Já ti nemůžu za to, že sis vzala chlapa s holým zadkem.”
Neztratila se mnou po zbytek svatby ani slovo.
Na pobryndaném banketovém stole jsem ukořistila poslední porci parmské šunky a šla za Petrem. Seděl u stolu jak hromádka neštěstí a pozoroval dění kolem.
„Proč se s někým nedáš do řeči?” pobídla jsem ho.
„Vždyť jsou tu samí cizí lidi...o čem bych se s nima bavil? Navíc jsou skoro všichni namoc, viděla jsi toho chlápka, co se válel po zemi?” Znechuceně zavrtěl hlavou.
„Říkali mu pane doktore.”
A dál se hrbil nad svou sklenkou džusu.
Násilím jsem ho odtáhla na parket, ale po pár minutách jsme to vzdali.
Štvalo mě všechno: že můj muž akorát šlape zelí, že na svatbě není pomalu co jíst, že mě máma ostentativně přehlíží…
„Smím prosit, švagrová?” přistoupil ke mně znenadání Libor a zdvořile požádal o svolení též Petra. Zbožňovala jsem, jak vždy přesně věděl, co se v dané situaci sluší.


Název knihy: Ve stínu
Autor: Kateřina Castañeda
Počet stran: 336
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 90 %

Ve stínu

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/ve-stinu.aspx


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Změňte svůj život za 28 dní

poradek v hlave200Začátek nového roku bývá vždy spjatý s mnoha předsevzetími a přáními. Nejčastěji chceme zhubnout, přestat kouřit, začít více sportovat, zdravě jíst, naučit se nový jazyk či nějakou dovednost, najít lásku, vyhrát v loterii, více odpoč...


Literatura

Owen Marcus: Pochlap se!

pochla200„Vzala si svého otce.“ Podobnou větu jsme už všichni slyšeli, píše v této knize autor. Je to jen jedna z mnoha situací, které v této nabité knize otevřete nejen na sněhobílých stránkách, ale především ve své duši. A pak už je jen na vás, nakolik au...

Divadlo

...Až přestaneš Krakatit

krakatit200V prosinci letošního roku měl v divadle Inspirace premiéru poměrně netradiční projekt. V zahraničí velmi úspěšné Pantomimické duo MIMeGRAM (Tomsa Legierski a Radim Vizváry) přizvalo ke spolupráci studenta DAMU, režiséra Ja...

Film

Mamma Mia! Pokračování letního hitu je konečně tady

mamma-mia 1Muzikál Mamma Mia! si před deseti lety získal srdce diváků po celém světě a ti od té doby doufali, že se dočkají pokračování osudů bláznivé Donny a jejich blízkých. Jejich čekání je konečně u konce – a mohou se těšit hned na dva příběhy!