Experimentální román Tři! si pohrává s jazykem i identitou

Experimentální román Tři! si pohrává s jazykem i identitou

Tisk

Tři!Anna Luňáková a její experimentální román Tři! vychází v nakladatelství Dauphin. Rozhodně není pro každého, tento román spíše ocení náročnější čtenář, jež preferuje metaforickou hru se slovy a také hru psychoanalytickou.

Knihu Tři! bychom mohli usadit někam mezi Borise Viana a Franze Kafku. Rozmluva (se sebou, se světem… a nakonec i s terapeutem) je plná určitého nonsensuálna, které v sobě obsahuje jistou dávku čehosi zneklidňujícího. Jakoby se autorka snažila popsat slovy obraz, který lze vnímat pouze pomocí hmatu. Přesně takový dojem, troufám si říci, dělá četba tohoto textu. Nicméně takový dojem není opravdu na škodu, ba právě naopak. Jak jinak, než pomocí paradoxů, popsat jazyk nevědomí a nevědomých procesů, než právě pomocí jazykových her, které si jako slepci omakáváme dotykem.

Českému čtenáři se tak konečně dostává do ruky kniha od českého spisovatele, která by mohla konkurovat některým kvalitním dílům ze světové literatury jako je právě Vian či Kafka. Není to čtení průměrné, jak bývá v českém prostředí určitým standardem, ale má aspirace být něčím víc, jen si musí najít své specifické čtenáře.

„Karikatura a fraškovitost jsou jen deformace toho, co se vyčerpalo, my potřebujeme nové obsahy.“

Já je někdo jiný

Jazyk textu je často neprůhledný a mnohokrát se různě větví a obsahuje sofistikované pasáže, proto jistě Tři není pro každého. Jedná se o psychoanalytickou hru s autorčiným nevědomím, podvědomím a nakonec také s vědomím. Sama autorka v rozhovoru pro Rozhlas Vltava řekla, že se pokoušela „mapovat vícehlasí“. Nejedná se však o psychickou poruchu (nejčastěji se nám vybaví asi schizofrenie či hraniční porucha osobnosti), jako spíše o běžnou rozporuplnost naší osobní persony. Pokouší se tedy prostřednictvím vyprávění hledat a především vynalézt sebe sama – pokračuje tak v určité řekněme tradici mapování identity, s kterou přišel již v devatenáctém století básník Arthur Rimbaud. Ten pronesl mnohokrát citovanou větu: „Já je nikdo jiný.“

Na druhou stranu Anna Luňáková přináší do českého prostředí jisté inovace, které můžeme najít spíše v zahraniční literatuře, popřípadě v postmoderní filosofii. Tuto inovaci spatřuji především v tzv. ‚écriture féminine‘, která si zakládá na subjektu, jenž se vyznačuje právě mnohohlasím, tekutou identitou a ambivalentností textu. 

„To, co mně působí problém, je realita fikce. Skutečnost skutečnosti.“

Experimentálním motivem zde není pouze to, že se střídá hlas ženské a mužské postavy, ale prokládání textu otázkami ze strany psychoterapeuta. Jednou z jeho všeobecných úloh je ta, že nás často na sezeních nutí znovuprožívat minulé události, rekonstruovat je a zpětně pojmenovávat. Z tohoto důvodu také sami pro sebe můžeme odhalovat lež prostřednictvím vzpomínek. Jde o motivy vzpomínek, které se udály, přičemž pravdu lze hledat právě v tom, jak se udály.

„Každý útěk je první krok návratu k tomu, před čím utíkáš. A tak je tu neustále přítomno to, před čím úniku není.“

Postupem čtení se čtenář dozvídá, proč se kniha jmenuje Tři! Prvotní myšlenka, která se nabízí pro tento název je ten, že textem promlouvají tři postavy. Muž a žena v jedné osobě a psychoterapeut. Autorka sama pak nabízí ještě další variantu, proč název Tři – tím je filosofické pozadí – není tu možnost buď a nebo. Nejedná se o dvě možnosti, z kterých bychom si mohli vybrat a druhou tím vyloučit, nýbrž odkazuje na více jak dvě možnosti. Pokud to budeme interpretovat v rámci životního pohledu postav – jedná se o jejich různé postoje ke stejným otázkám.

Konečně jedna z nadprůměrných knih z českého prostředí, která se dostává čtenáři do rukou. Nekontinuální vyprávění je poetické ve své rituální každodennosti, vizuální podoba knihy je skvělá, bohužel až na vnitřní úpravu textu. Neuškodilo by zmenšit písmo, aby čtenář neměl pocit, že čte knížku pro prvňáčky.

Anna Luňáková

Foto: Tomáš Vodňanský, Český rozhlas

O autorce:

Autorka již publikovala básnickou sbírku Jen ztratím jméno (Malvern 2021). Momentálně se věnuje doktorskému studiu francouzsky psané literaturě, dále píše rozličná divadelní představení – jedno z nich se dokonce dostalo před oponu divadla v Paříži. 


Název: Tři
Autor: Anna Luňáková
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2020
Hodnocení: 91%

Tři!

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-012-7.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka – Osmý světadíl je pro mě mimořádné dílo

savka 200Tomáš Savka si již tuto sobotu, 14. prosince v pražském Divadle V Rytířské, zazpívá spolu se svými hosty v rámci koncertu „Swinging Christmas“ písně Karla Hály, Waldemara Matušky, Sammy Davise jr., či Franka Sinatr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Barbara Larriva: Poppy

Piranesi 200Poppy mne oslovila ve dvou čtenářských rovinách. První byla celkem běžná: je to opravdu příjemný duchovní příběh, který řeší problém pokažených rodinných vztahů a následného uvědomění si svých chyb a odpuštění. A druhá rovina mne chytila za s...


Literatura

Poselství megalitů řeší tajemství známých kolosů

megality perexPrastaré stavby z obrovských monolitických kamenů se nacházejí na mnoha místech po celém světě a jsou proslulé svou tajemnou energií. Jejich existence vzbuzuje řadu konspirací poukoušející se vysvětlit nejen účel těchto konstrukcí, ale ta...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Odevzdal svůj život divadlu. Vzestupy a pády Jakuba Špalka

zivot s kasparem200Nový dokumentární film Heleny Třeštíkové Život s Kašparem je časosběrným snímkem, který mapuje život zakladatele Divadla v Celetné Jakuba Špalka na ploše 23 let.