Dívka v zeleném svetru, která utekla nacistům

Dívka v zeleném svetru, která utekla nacistům

Tisk

Dívka v zeleném svetruNázev Dívka v zeleném svetru zní poměrně nevinně. Mohlo by se jednat třeba o romantický příběh. Nic ovšem nemůže být dále od pravdy. Vyprávění Krystyny Chiger totiž popisuje útrapy její rodiny během druhé světové války.

Celá kniha se odehrává ve Lvově, kdysi polském, nyní ukrajinském městě. Během druhé světové války se v něm odehrály pogromy židů, které byly opravdu brutální. Později zde bylo zřízeno ghetto, do něhož bylo umístěno asi 120 000 židů. Většina z nich byla deportována do vyhlazovacího tábora Belzec nebo zabita na místě. Značnou část zabitých v tomto městě měli na svědomí ukrajinští nacionalisté.

Rodině Chiger se podařilo přežít díky vlastní důvtipnosti, ale i dobrotě některých lidí. Vypravěčkou příběhu je právě Krystyna, které na začátku války byly 4 roky. Přestože se tedy jednalo o opravdu malou holčičku, musela předčasně dospět, starat se o mladšího brášku a přežít neskutečně drsné podmínky.

Autorka se rozhodla hned na začátek knihy vložit poděkování a rovněž úvod, v němž prozrazuje některé souvislosti svého martyria. To je trošku netradiční, ale zároveň vás to naláká na následující neskutečně dramatické stránky.

Několik milionů židů bylo během války zabito nebo mučeno nacistickými šílenci. Jen málo jedincům z tohoto národa se podařilo uniknout a skrývat se po celou dobu tohoto řádění. Právě ve Lvově se našla skupinka pronásledovaných, kteří se schovali do kanalizace a zde několik let přežívali.

Jen těžko si lze představit, že by na tomto místě měli spokojený a šťastný život. Museli se vyrovnat s hladem, nedostatkem soukromí a celkovým strádáním. Každý den jim hrozilo nebezpečí nejen ze strany nacistů či Ukrajinců, ale i samotného prostředí. Kdykoliv na ně mohl spadnout strop nebo hrozilo utopení ve vodě.

Popis jednotlivých událostí, navíc z pohledu malého dítěte, je opravdu depresivní. Pamětnice při svém psaní využila i deníkové vzpomínky otce. Budete svědky řady smutných, napínavých, ale občas i šťastných chvilek. Ty souvisejí především s jejich zachráncem Leopoldem Sochou, kterým jim celou dobu pomáhal, nosil jídlo a další nezbytnosti. Bez něj by jen těžko mohli přežít.

Vyprávění je velice čtivé, psané beletristickou formou. Seznamuje čtenáře s okolnostmi během jejich skrývání, popisuje mezilidské vztahy, které někdy nebyly jednoduché a neváhá se pouštět až do podrobností.

Tentokrát tu nejsou tisíce mrtvých v plynových komorách, ale jednotlivé rodinné tragédie, které nemají o nic menší důležitost. Naopak je společně s autorkou prožíváte o to více, protože si k postavám postupně vytvoříte určité pouto.

Nechybí ani část o době po osvobození, která ovšem nebyla hned úplně šťastná. Příchod komunistů mnoha židům příliš nepomohl a antisemitismus zčistajasna nezmizel. Přeživší museli často hledat nový domov a své místo ve společnosti. Navíc je někdy mohla čekat další pohroma jako v případě rodiny Chiger.

Jestliže už máte dost knih z prostředí koncentračních táborů nebo prostě chcete zkusit něco jiného a poznat další příběh trpících během tohoto strašného období, určitě sáhněte právě po Dívce v zeleném svetru. Dostanete velmi silný příběh o lidské nenávisti i lásce, během něhož se u vás bude střídat řada emocí.

O událostech ve Lvově natočila režisérka Agnieszka Holland v roce 2011 film V temnotách, v němž můžete vidět právě osudy lidí z této knihy.

Dívka v zeleném svetru 1

 

Dívka v zeleném svetru

Originální název: The Girl in the Green Sweater, 2008

Autor: Krystyna Chiger

Překlad: Petr Kotouš

Žánr: Válečné, Biografie a memoáry

Vydalo: Naše nakladatelství – Kontrast

Rok vydání: 2021

Počet stran: 280

Hodnocení: 95%

https://www.nasenakladatelstvi.cz/produkt/divka-v-zelenem-svetru/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf bez talentu: „Lidé umí být svině i hrdinové. Je jen na každém z nás, co si vybereme.“

bez talentu 200Fotograf bez talentu má na Facebooku po necelých dvou letech od založení stránky téměř 14 000 členů. Iedntita pro něj není důležitá, má svůj osobitý přístup i styl. Radí jak fotit a jeho posledním projektem je ten s názvem Hrdinové. Nejen o...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Životní příběh učitelky nové doby

Maria Montessoriova perexMaria Montessori pocházela ze zámožné italské rodiny. V roce 1896 se stala první doktorkou v Itálii. Při práci na psychiatrické klinice, kam nastoupila po ukončení studia, si všimla, že slabomyslné děti by možná moh...


Literatura

Angličtina krok za krokem

anglictina krok za krokem 200V dubnu vyšla v nakladatelství Grada vynikající učebnice Angličtina krok za krokem ostřílené autorky Miloslavy Pourové. Pokud si potřebujete zopakovat základy, načerpat slovní zásobu nebo prohloubit základní p...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Vyšla další kniha o Vladimíru Menšíkovi

mensi200O Vladimíru Menšíkovi jsme si mohli přečíst řadu knížek - jak ty drbavé, tak s menšími či většími ambicemi. Nyní k  nim přistupuje tlustý, téměř sedmisetstránkový spis Lumíra Holčáka VLADIMÍR MENŠÍK A JEHO FILMY. Autor se rozhodl pro nezvyklý postup: v c...