Poznejte druhý Azkaban - Věže Asperfellu

Poznejte druhý Azkaban - Věže Asperfellu

Tisk

Veze Asperfellu perexBriony by si nikdy nepomyslela, že se někdy ocitne v Asperfellu. Nebyla přece ani mág, ani zločinec. Byla dcerou šlechtice, která měla věčně zablácené šaty a prsty špinavé od inkoustu, protože buď seděla s nosem zabořeným v knize nebo pobíhala po lesích kolem jejich rodového sídla.

Když však projde portálem do Asperfellu, najednou je všechno jinak. Všechno, co milovala, je pryč. Najednou stojí na prahu světa zavržených mágů, šílenců, přízraků, temné magie a záhadných vzkazů pronášených pouze šeptem… Jedině tady ale může najít pomoc pro trpící lid Tiralaenu. Stačí zachránit prince Elyana. Co když ale princ o záchranu nestojí?

Prvotina americké autorky
Kniha Věže Asperfellu, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Mystery Press, je prvotinou americké autorky Jamie Thomas. Ta je vášnivou milovnicí nejen viktoriánských a gotických románů, ale i poezie, epické fantasy a historických příběhů psaných především ženami. Kniha spolu s pokračováním nazvaným Lesní království, které Mystery Press vydá příští rok, tvoří první dva díly plánované trilogie.

Propracovaný fantasy svět
I když se kniha radí do žánru young adult, zaujme i příznivce fantasy. Autorka vystavěla dokonale fungující svět, který je promyšlený do nejmenších detailů. Jsou zde pravidla, která v něm platí a podle kterých funguje, a těch se autorka drží a nemění je podle aktuální potřeby, což je v rámci žánru velmi neobvyklé. Nechybí ani několik originálních prvků, díky kterým je prostředí, ve kterém se příběh odehrává, zajímavější a čtenářsky atraktivnější.

Briony je silná hlavní hrdinka, která se nikdy nevzdává. Je sympatická a zábavná, a tak není těžké si ji oblíbit a držet jí palce. To samé platí i pro zlomeného prince Elyana. Jejich vztah je také vykreslený poutavě a jeho proměna z nenávisti na lásku je uvěřitelná. Jistě, autorka se nedokázala vyhnout všem žánrovým klišé, ale ta, které použila, do děje zapracovala tak, že čtenáře neruší. Její kniha je tak příjemným překvapením. Nabízí napínavý příběh s velkým potenciálem, v němž nechybí dobrodružství, napětí, magie, zrada, láska ani přátelství.

Veze Asperfellu

VĚŽE ASPERFELLU
Autorka: Jamie Thomas
Originální název: Asperfell
Překlad: Monika Pavlisová
Žánr: young adult, fantasy
Vydáno: Mystery Press, 2021
Počet stran: 464

Hodnocení: 80%

www.mysterypress.cz/veze-asperfellu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beata Hlavenková: „Člověk píše, zkouší, skládá, a pak stejně nakonec musí přijít ono políbení múzy, aby to zafungovalo“

BeataHlavenkova 200Beata Hlavenková je velice výraznou osobností nejen české, ale i světové hudební scény. Působí jako skladatelka, zpěvačka, pianistka a producentka. Její tvorba je vždy odvážná, oscilující mezi žánry a vycházející z hluboké znalosti...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jiří Kajínek – Můj život bez mříží

kajinek perexSnad všichni už celé roky sledujeme, jak se vyvíjí kauza Jiřího Kajínka, nejznámějšího českého vězně, který si stojí za tím, že to, za co byl odsouzen a do konce života zbaven svobody, neudělal. Lidé se rozdělili na dvě skupiny. Jedni mu věř...


Literatura

Karel IV. jako komiksový superhrdina

karel iv komiksovy superhrdina 200Zdeněk Ležák společně s dalšími svými kolegy Jonášem Ledeckým a Matyášem Namai zpracovali velmi vděčné téma – příběh mládí českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Dlouhodobým působením v re...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...