Žít pod křídly Temnoty?

Žít pod křídly Temnoty?

Tisk

temnota200Je všude kolem za všech okolností. Využije každého, aniž by o tom měl zdání. Temnota. Je chytrá, umí se vlichotit, vysát každého do samého konce, a pak nešťastníka odhodit. Možná je to žena, možná jen přelud. Jen s ní prý kdekdo dosáhne štěstí, alespoň si to myslí, proto ji následuje. Jaká doopravdy je, to nikdo netuší.

 

Možná to byl záměr toho Nejvyššího, možná ji stvořil Lucifer, jenž chtěl místo na trůnu. Nikdo vlastně doopravdy neví, kdy se Temnota zjevila. Najednou tu byla. Zakryla vše, co se jí nelíbilo, odkryla jevy, které jí pomohly v další cestě. Lidem zahalila svět a bohům ukradla nadpřirozenou moc. Její cíl byl jediný – zničit svobodu ostatních. Dokázala obelstít i toho, jenž byl přesvědčen, že je jejím velitelem. Ani on si od jisté chvíle není jistý vlastní existencí.

Temnota2

Bezmocní bohové

Jak se dostat z bludného kruhu? Hlavní hrdina Usir ztratil své božské schopnosti, stal se nedokonalým člověkem. Měl najednou lidské tělo a musel dokonce uspokojovat jisté potřeby. Probudil se z podivného snu, netušil přitom, jak se mu to přihodilo. Neví, kdo je, jen občas se mu promítnou v mysli někdejší znalosti. Jen silou vůle chápe, že musí najít cestu k trůnu Nejvyššího. Ale kam se poděl on? Proč na ně zanevřel? Kdo chce opravdu vládnout světu?

Bohové už nejsou těmi, jimiž byli. Předtím vůbec netušili, jak těžké je být člověkem. Tápají krajinou, snaží se všemu porozumět a hledají jeden druhého, neboť brzy pochopili, že jedině společně dokážou doputovat tam, kde to dobře znají. A tam bude On, pokud ho už Lucifer neumlčel. Nesmí se vzdát, tak by neobnovili své schopnosti.

 Temnota autorka

Lucifer vládcem?

Lucifer chce řídit svět odpradávna. Pomáhá mu Temnota. To on ji představil Nejvyššímu a ona dokázala vzít všem světlo. Najednou je jisté, že ochromila i vlastního stvořitele. Pluje krajinou a vše halí černým flórem, ničí lidská srdce, možnosti bohů, rdousí svět…

Kristýna Freiová přivedla na svět příběh o Temnotě a bozích, kteří ztratili vlastní identitu. Otevřela svět, který může být pro někoho mystický, pro jiného však může být odrazem toho, co vidí kolem sebe. Každý má přece nějaký cíl. Uvědomuje si ho, i když o něm moc nepřemýšlí. Podvědomě k němu všichni směřujeme a neměli bychom se ho vzdávat bez boje. Proto máme představy, které bychom měli naplnit. Není třeba však jít slepě za podivnými vůdci, abychom se s Temnotou, která donekonečna zastírá svět, poprali. Jedině tak dokážeme zlepšit vlastní žití. Jedině tak najdeme klid a smíření. Alespoň to nám radí Usir, Isis, Thovt a Hathor. Oni kráčejí dál, jsou trpěliví a vědí, že jejich čas zase přijde, když jim pomůžeme…

Nádherný a silný román přinese čtenáři mnohé. Především pak víru v sebe sama. A ještě jednu důležitou věc je třeba vyslovit: chválím výtečnou stylistiku, bohatou češtinu a napínavý děj. Příběhu nelze nic vytknout. Autorka dosáhla maxima – umí nadchnout pro své vyprávění, jako to statně dokázala už u předchozích tří románů.

temnota-tit

Název: Temnota
Autor: Kristýna Freiová
Žánr: román
Nakladatelství: Jonathan Livingston, s. r. o.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 288
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: archiv nakladatelství a autorka

Odkazy na web: www.jonathanlivingston.cz;
www.kristynafreiova.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Táňa Keleová Vasilková - Cukr a sůl

cukrasulNa začátku roku vydalo nakladatelství Noxi další knihu oblíbené slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové Cukr a sůl. Klasicky se jedná o druhé vydání opatřené působivým a decentním přebalem.

 

 

...

Literatura

Tím všechno začíná

Tim vsechno zacina 200Titul Tím všechno začíná se tváří jako obyčejný příběh pro náctileté, ale přesto že je v tomto duchu napsán, dokáže čtenář číst mezi řádky a v příběhu najít větší smysluplnost, než se na prv...

Divadlo

Osmyčky, totální unférie z dějin národa českého

Osmycky plakatProsím ten název není s hrubkou. Autoři opravdu svůj kabaret nazvali Osmyčky. V brněnském Městském divadle se představili místní autoři, kteří už mají za sebou několik inscenací, většinou uváděných v létě na Biskupském dvoře Moravského zem...

Film

Opět se pořádá přehlídka 3Kino


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě ve...