Novela Rybářská chata je o mezigeneračních vztazích odehrávajících se v přírodních kulisách Norska

Novela Rybářská chata je o mezigeneračních vztazích odehrávajících se v přírodních kulisách Norska

Tisk

big rybarska-chata-63e9f775bc589 (2)

Silně komorní novela Rybářská chata má jen dvě postavy, ty ostatní se v příběhu mihnou spíše jen v jejich vyprávění a myšlenkách. Jedná se o autobiografii Steina Torleifa Bjella, norského hudebníka a básníka. Rybářská chata je jeho prozaická prvotina. Za toto malé dílko dostal cenu za literaturu psanou variantou norštiny nynorsk*.

 

Naše osobnosti jsou výslednicí nás samých a těch druhých

V novele se setkávají dva muži dvou odlišných generací, aby spolu strávili týden. V něm se mladší Jon má naučit péči o jezero Storsenn a rybařit. Vědomosti a zkušenosti mu předává strýček Ivar. Příběh se však záhy stává také průřezem do rodinné historie a náhledů na hudbu, rodinu a životní filosofii obou postav. Především jde však o rozdílné pohledy na život a svět, které se nakonec setkávají a tvoří určitou syntézu. Ukazuje, jak nás mohou lidé, s nimiž se setkáváme a postupně poznáváme, měnit. Až nakonec mohou změnit i naši životní cestu.

„Myslet jako ryba znamená, že máš dvě možnosti, Jone. Buď se můžeš vytřít a potěr nechat až do jednoho roku nebo dvou let v potoce, nebo můžeš plavat daleko do velkýho světa, doprostřed jezera Storsenn. V potoce jseš v bezpečí, na hloubce je to naopak nebezpečný, můžeš skončit jako něčí potrava. Jestli to ale ve velkým světe zvládneš, vrátíš se domů jako dospělý a budeš mít spoustu potomků.“

Číst knihu a lovit její myšlenky s trpělivostí rybáře

Rybářská chata, byť krátká, rozhodně nebude pro každého. Měla by se číst s trpělivostí rybáře a lidskou vnímavostí. Navíc byste asi měli mít rádi rybolov, popisy přírody či obyčejnou každodennost, jinak pro vás kniha nejspíš nebude ta pravá.

I postava Jona je zpočátku v očekávání, co jej strýc Ivar naučí. Postupně poznává, že strýček je občasně nevrlý, má tendenci svého synovce neustále poučovat a ani na okamžik jej nenechá udělat věci po svém. Nicméně vše má svůj smysl a později se tak v kontrastu této zkušenosti může Jon spolehnout na vlastní cestu, kterou si k odkázanému jezeru vybudoval. A nakonec i ty ryby může lovit svým vlastním způsobem.

Jen mrtvé ryby plavou s proudem

Příběh je o určité transformaci mladého muže, který je průměrným a ne moc úspěšným hudebníkem, pokoušejícím se prorazit na různorodé hudební scéně. Je také nepříliš úspěšný ve svém intimním životě a vztahy se ženami se mu podivně vzdalují. Nabídka, že by mu měla být odkázána chata s jezerem se tak zdá jako zvláštní nápad a navíc to s sebou nese zodpovědnost, kterou neví, zda je Jon ochoten dát výměnou za příjemně neurčitou budoucnost.

Na konci dochází k jisté katarzi, avšak nečekejte nic s velkým přerodem. Podobně jako celá kniha i konec se nese v poklidném duchu, který v nás probouzí smířlivost. Nálada celé knihy je podobna plavbě po poklidné hladině jezera. Občas na čtenáře stejně jako na Jona šplouchne vlna, občas celý den proprší. Ale nakonec se v jezeru zaleskne odraz slunce vykukujícího skrze podmračenou norskou oblohu.

O nepřekonatelných hranicích překladu

Norštiny neznalého čtenáře až zamrzí, že si příběh nemůže přečíst v originále. Netroufám si hodnotit, do jaké míry lze vůbec specifika norštiny a navíc té archaické převést do čestiny, bez toho, aniž by to vyznělo počeštěle či jinak absurdně, a zároveň, aby si příběh zachoval jazykové zvláštnosti. Člověka totiž zajisté tvoří i jazyk, kterým mluví a v němž přemýšlí. V tom však tkví i slabina celé knihy českého překladu – ochuzujeme se totiž o lingvistický rozměr a jednu z dimenzí postav. Zvláště pokud sám autor dbal na vyjádření charakterů pomocí jejich dialektů a specifické formy jazyka. Nezbývá nám tedy nic jiného, než se zaměřit na samotný příběh.

*Nynorsk je variantou norštiny ze severogermánské jazykové větve, kterou používá asi 20% obyvatel země, především lidé na venkově. Jedná se v podstatě o staronorštinu.

big rybarska-chata-63e9f775bc589

Rybářská chata
Autor: Stein Torleif Bjella
Originál: Fiskehuset
Překladatelka: Jarka Vrbová
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023
Počet stran: 160

https://eprostor.com/kniha/rybarska-chata


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zaklínač 3: Prokletí vran

zaklinac200Příběhy o Zaklínači zná v naší zemi snad každý fanda fantasy- jedná se přece o kultovní sérii polského autora Andrzeje Sapkowského. Díky komiksovému nakladatelství Crew si je můžeme vychutnat i ve formě grafického románu, tentokráte s poetickým ná...


Literatura

Z louže pod okap

blanche na utekuDěj detektivní novely Barbary Neelyové Blanche na útěku se odehrává v Severní Karolíně. Její hlavní hrdinka je chudá čtyřicetiletá černoška s paradoxním jménem Blanche Whiteová, která řeší velký problém. Musela se s ...

Divadlo

Mystifikační balábile s velkým orchestrem

Krokodyl ze Svratky200Wolfgang Amadeus Mozart, asi nejnespornější génius evropské hudby. Pro mnohé dokonce symbol geniality jako takové, tolik úchvatné hudby stihl za pouhých pětatřicet let svého života vytvořit. Ze všech oslavných citátů na té...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...