Není kouře bez ohýnku – detektivka střihnutá romantikou

Není kouře bez ohýnku – detektivka střihnutá romantikou

Tisk

Není kouře bez ohýnkuJerry Burton přijíždí se svou sestrou Joannou do poklidného městečko Lymstock, aby se zde zotavil z vážného zranění. Půvabný venkovský klid naruší nenávistné anonymní dopisy, které dostane skoro každý, kdo v městečku něco znamená. Jeden z adresátů spáchá sebevraždu, další z obyvatel městečka je zavražděn. Každý podezírá každého, dokud na místo nedorazí slečna Marplová a záhadu nerozlouskne.

Případ slečny Marplové, ve kterém stará dáma téměř nefiguruje

Jádrem románu je pro Christie typická zápletka – sebevražda, která nemusí být sebevraždou, alibi na dobu vraždy, které se po bližším prozkoumání ukáže být nespolehlivé a řešení, o kterém lze říct – poté, co je vrah odhalen, že se přímo nabízelo. Slečna Marplová se tentokrát objeví až v závěrečné čtvrtině románu, veškerou detektivní práci odvede Jerry Burton a jeho sestra. Shromáždí fakta, na jejichž základě a s pomocí několika náhodně zaslechnutých poznámek slečna Marplová odhalí vraha. Chybí proces, ve kterém se slečna samotná seznamuje s obyvateli městečka – její bystré poznámky tak působí unáhleně a postrádají punc opravdovosti. K vyřešení záhady vlastně není této bedlivé pozorovatelky a znalkyně lidské povahy vůbec zapotřebí.

Staří dobří známí

Zápletka samotná není hloupá – její problém spočívá v předvídatelnosti jejího vyústění. Od roku 1943 uběhla spousta let a milovníci detektivek se už s podobným řešením mnohokrát v knihách nebo ve filmech setkali. Stejně jako s postavami, kterými Christie Lymstock zabydlela. Roztržitý vikář se zálibou v latinských citátech, jehož manželka stojí oběma nohama na zemi a řídí farnost za něj. Naivní stará dáma, které sobecká matka-dračice zabránila prožít plnohodnotný život. Podivínský sběratel uměleckých předmětů, jehož sexuální orientace je vděčným předmětem maloměstských úšklebků a činí z něj podezřelého číslo jedna. Lehkomyslná mladá žena z města, která objeví pravé hodnoty až na anglickém venkově. Samí dobří známí z vesniček figurujících v Christie tvorbě.

Romantická dějová linka

Podstatnou část děje zabírají milostné výboje sourozenců Burtonových. Na rozdíl od zápletky jsou peripetie jejich lásek prvoplánové a někdy dokonce i směšné. Od samého počátku je jasné, jak se jejich vztahy budou vyvíjet a jak skončí. Pygmalionovská proměna ošklivého káčátka v krásnou labuť působí násilně, tím pádem jí současní čtenáři a čtenářky jen těžko uvěří.

Jerryho Burtona si dnešní čtenářky nemohou zamilovat – jeho vyprávění občas nudí a jeho přezíravý postoj k ženám, a to především k těm, na kterých mu záleží nejvíc, nevyváží ani občasná sarkastická poznámka jeho modernější sestry. Závěrečné myšlenky nad hroby obětí Burtona usvědčují z čiré misogynie.

Stojí za přečtení?

Názory čtenářů na třetí příběh se slečnou Marplovou se liší – od nadšených pochval až ke zklamaným komentářům. Christie samotná si románu považovala, pokládala ho za zdařilý. Možná nepatří k jejím vrcholným dílům, ale jako rychlé nenáročné čtení pro pobavení určitě obstojí.

Není kouře bez ohýnku

Název: Není kouře bez ohýnku
Autor: Agatha Christie
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023
Počet stran: 220, měkká vazba
Hodnocení: 55 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/neni-koure-bez-ohynku-536614675


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nemám rád rozhovory, říká spisovatel Peter Stoličný

A Foto Stoličný

 Žurnalista, dramaturg a spisovatel doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD. napsal spoustu knih pro děti. Občas obdaří svým příspěvkem i magazín Kultura 21. Přečtěte si, co na sebe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vzestup temné strany

star wars omnibus 200Další Omnibus Star Wars s podtitulem Vzestup Sithů zahrnuje události před Star Wars – Epizoda I. Mimo jiné zahrnuje příběh lovkyně Aurry Sing – tato část mi přišla celkem průměrná. Ale to nejs...


Literatura

Jak to bylo v Kaddáfího Libyi?

Kaddafi 200Můžeme se dozvědět podrobně i z knihy Miroslava Belici Naši lidé v Kaddáfího Libyi. Její podtitul zní: Nejen o zbraních, semtexu a Lockerbie.

 

...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Zanedlouho začne Febiofest

Febiofes tperexSpolu s festivalem v Karlových Varech a letní školou v Uherském Hradišti patří FEBIOFEST ke největším filmovým akcím, jaké se u nás pořádají. Jako obvykle ani letos nezůstane omezen jen na Prahu, kde se pořádá mezi 17. až 24. zářím: někt...