Jak se stát jiným není o francouzské společnosti, ale o nás všech a především o těch zneviditelněných

Jak se stát jiným není o francouzské společnosti, ale o nás všech a především o těch zneviditelněných

Tisk

Jak se stát jinýmLouis spisovatelsky vyspěl. Čtenář už nepotřebuje dovysvětlení sociálního pozadí jak tomu bylo například v jeho první knize Skoncovat s Eddym B. Louis se svého vysvětlení totiž ujal sám. V náznacích a zmínkách, tentokrát ještě víc experimentálně, nicméně stále stejně surově jako jeho v jeho předchozích knihách.

Tělo jako obraz sociální třídy

Édouard Louis je literárně inovativní. Na lidském těle vyjadřuje příslušnost k sociální třídě. Funguje jednak jako ukázka, co vše lze ze stavu těla vyčíst o vašem socioekonomickém zázemí, ale Louis jej navíc využívá k širší ukázce, jak se na těle podepisují politická rozhodnutí. To už ostatně dělal také ve své třetí knize Kdo zabil mého otce. V novele Jak se stát jiným však tělo využívá mnohem důsledněji – neukazuje na něm totiž jen následky určité třídy, ale transformuje jej právě podle třídy, do jaké se posunuje.

Takto prožívá dětství v dělnické třídě. Nikomu tam nevadí křivé, zkažené zuby, tělo podvyživené nebo naopak tlusté, kvůli nedostatku vhodné stravy. Ale i tady je však vyloučen ze společnosti. Teplouš. Buzna. „Také nevíš, že právě kvůli té urážce jsem nedokázal snášet všechno ostatní, chudobu, náš způsob života, všudypřítomný vesnický rasismus, jako by mě vyloučení nutilo hledat si svůj vlastní hodnotový systém – systém, v němž by pro mě bylo místo.“

Malost města a svoboda velkoměsta jako mýtus

Neustálý pocit vyloučení jej nutí chtít být úspěšný, aby se pomstil. Neustále prahne stát se jiným. Dostává se na gymnázium, které mu otevírá cestu z vesnice do města. Pomalu opouští vyloučení kvůli své sexuální orientaci, aby poznal vyloučení třídní. Měšťanská třída se totiž vymezuje vůči dělnické, pohrdá jí, a jejich význam spočívá pravděpodobně pouze v tom, že jsou chudí volebním hlasem pro radikální pravici. Jeho jméno Eddie, forma mluvy, způsob stolování, chůze, smích – do celé jeho existence jsou vtisknuté znaky nejchudší společenské třídy. Musí se změnit.

Potřeba změny a pomsty jej žene vpřed a do neustálých konfliktů se sebou samým. Seberozvoj je zde zaměnitelný s nesnášenlivostí pro každý stereotypní náhled. Ať už se jedná o vymezení měšťanské třídy vůči kosmopolitním Pařížanům nebo povýšená lhostejnost k dělnické třídě, vždy je tu cítit neustále limitující představy, kdo kým je a kým být má. Kam patří. Neustálé vymezení se vůči různým světům a nemožnost vzájemného pochopení.

Zneviditelňování lidí a společenských vrstev

Louis v přeměně stát se někým jiným v určitých ohledech neselhal, ale odcizil se sobě natolik, že jako další řešení spatřuje opět v proměně svého já. Neustálá transformace vlastní identity je jedním ze znaků této knihy. Čtenář se pak může ptát, zda se stal někým jiným aby se pomstil těm, kteří se mu vysmívali, nebo aby přetvořil sám sebe do podoby, kde by mohl být hlasem zneviditelňovaných lidí. Odpověď je nejednoznačná a do jisté míry určená právě specifickou cestou Édouarda Louise.

Literatura v jeho pojetí není vznešená, neposkytuje formu úniku od problémů a není tedy pouze pro privilegované. Je silně angažovaná, surová a upřímná. Édouard Louis je hlasem lidí bezmocných, kteří nemají žádnou společenskou reprezentaci, která by byla slyšet a především byla vy-slyšena (pokud nepočítáme hlasy populistické). Jeho psaní vyzývá ke změně.

big jak-se-stat-jinym-wf7-506194

Jak se stát jiným
Autor: Édouard Louis
Překlad: Sára Vybíralová
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2023
Počet stran: 280

https://www.paseka.cz/produkt/jak-se-stat-jinym/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Skvostný a magický Kouzelný kočičí tarot

Tarot 200Pokud jste někdy přemýšleli, co se skrývá za těma zvláštně vševědoucíma a nad věcí se dívajícíma kočičíma očima, pak je zrovna tato karetní sada a kniha možnou a velmi pravděpodobnou odpovědí. Já si dokonce myslím, že Lunaea Weatherstonová to dokon...


Literatura

Oddychovka nejen pro milovníky romantických komedií

rada-te-poznavam 200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Ráda tě poznávám, která se pyšnila označením chytrá romantická komedie netflixové generace. Není právě teď nejvhodnější doba na takovou oddychovku?

 

...

Divadlo

Bella figura. Přehlídka komunikačních trapasů v Městském divadle v Brně

Bella Figura perexItalská povaha – stručná přehlídka po italské způsobu komunikace, kterou asi poprvé popsal fejetonista Bepe Severgnini. Ano, je to termín Bella Figura. Je obsažným názvem hry dramatičky Yasminy Rezy. V režii této autorky měla hr...

Film

Poupata vystoupala na filmový trůn

V sobotu se filmoví tvůrci i fanoušci dočkali už devatenáctého udílení prestižních ocenění Český lev. Po roce se tedy opět sešli filmaři, herci, diváci v sále pražské Lucerny, kde slavnostní vyhlašování již tradičně probíhá.




...