Bohové, hrdinové, zloduši a legendy starověkého Říma. Seznamte se s jejich příběhy

Bohové, hrdinové, zloduši a legendy starověkého Říma. Seznamte se s jejich příběhy

Tisk

rimske myty perexVe starověkém Římě hrála mytologie důležitou roli. Zasahovala do náboženství i politiky a souvisela i se založením věčného města. Dnes se s odkazy na tyto příběhy můžete setkat dříve, než s příběhy samotnými.

 

Najdete je v každodenní řeči, v umění 18. století vystaveném v Louvru a dalších galeriích nebo v díle Williama Shakespeara. Sklon Římanů přijímat mytologii jako součást historie však vytváří určitou nejistotu ohledně historického základu postav vystupujících v těchto příbězích. Bez ohledu na historickou skutečnost je povídání o mýtických postavách fascinující a zároveň poutavé. Kdo všechno patřil mezi nejdůležitější osobnosti římské mytologie?

Příběhy, které přetrvaly dodnes

Autorem knihy Římské mýty, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Universum, je Brit Martin J. Dougherty. Píše nejen fantasy a sci-fi knihy, ale i díla jiných žánrů, například příručku pro učitele, dokumenty o softwaru, knihy o ručních palných zbraních, kosmickém letu a středověkém válčení. V Římských mýtech se rozhodl odvyprávět příběhy, které přetrvaly staletí a jež jsou i součástí moderního světa.

Poučné i zábavné vyprávění

Nejdřív vás autor seznámí s historií starověkého Říma a naznačí, kde všude najdete spojení s jeho reáliemi. Dále se pak soustředí na hlavní a nižší božstva a magické bytosti, všední a mytické světy a dědictví římské mytologie. Obzvlášť zajímavá je kapitola o dochovaném římském písemnictví, ze kterého pochází mnoho vědomostí o mytologii i rané historii.

Doughertyho vyprávěčský styl je mimořádně poutavý, což staré příběhy dělá pro současné čtenáře srozumitelnými a přitažlivými. Čtou se jako dobrodružné fantasy povídky, ve kterých se prolíná celá paleta emocí – láska, nenávist, zrada, touha i vášeň. Souvislosti mezi jednotlivými postavami jsou popsány přehledně, a tak se v nich budete snadno orientovat. Za zmínku stojí také barevné fotografie a obrazy, které jsou skvělým doplňkem k textu, jenž poučí i pobaví čtenáře všech věkových kategorií.

rimske myty

ŘÍMSKÉ MÝTY
Autor: Martin J. Dougherty
Původní název: Roman Myths
Překlad: Tomáš Alušík
Žánr: naučná literatura, mytologie
Vydáno: Universum (Euromedia Group, a.s.), 2023
Počet stran: 224

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/614455-rimske-myty-bohove-hrdinove-zlodusi-a-legendy-starovekeho-rima.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když se detektivové štvou za pachatelem jako za lovnou zvěří

zve 200Ze Švédska vyrazil na cestu do knihkupectví po celém světě další román. Tentokrát se jedná o dílo z pera spisovatelského tandemu Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen. Jejich detektivní román Jako zvěř slouží opět jako...


Literatura

Zařaďte do jídelníčku chilli a inspirujte se s Red Hot Chilli kuchařkou

red hot chilli kucharka 200Vydavatelství CPress ve společnosti Albatros Media vydalo útlou, ale moc pěknou kuchařku zaměřenou na pálivé pokrmy s názvem Red Hot Chilli kuchařka. Už obálka láká na to, že v ní najdete kultovní pokrmy, pestré sv...

Divadlo

Slova místo kordů. Švandovo divadlo uvede českou premiéru nové adaptace Cyrana z Bergeracu

cyrano 200Diváky pražského Švandova divadla čeká v úvodu sezóny mimořádná divadelní lahůdka. Pouhých deset měsíců od světové premiéry v Londýně se dočkají nové inscenace přepisu slavného Cyrana z Bergeracu Martina Crimpa v režii Martina Františáka. Českého př...

Film

Ženy v příliš velkých pánských košilích

sfz 200Dalším z filmů, které je možné zhlédnout na festivalu Severská filmová zima je norský film se zvláštním názvem Ženy v příliš velkých pánských košilích. Film v sobě spojuje osudy tří žen, které se proplétají navzájem v norském městě Trondheim. Na diváky ta...