Podoby totality a její svůdný zevnějšek

Podoby totality a její svůdný zevnějšek

Tisk

altNakladatelství Academia vydalo několik publikací, které se zabývají druhou světovou válkou, srovnávají represivní systémy nacistický i komunistický, všímají si rozmachu fašistického hnutí na českém území v meziválečném i válečném období. Je to docela zvláštní: zatímco vlastenčící fašismus italského typu se u nás upevňoval od počátku 20. let, zaměřen ostře protiněmecky, nacistické hnutí se v předválečném období u nás neuchytilo - samozřejmě s výjimkou Sudet, kde tamní Němci podlehli Hitlerovým demagogickým tvrzením.

 

Kniha Iva Pejčocha Fašismus v českých zemích 1922-1945 seznamuje s činností nejrůznějších hnutí a seskupení, často v pravdě obskurních, která se v meziválečném i válečném období hlásila k fašismu italského ražení. Prošla přitom zajímavým vývojem: vždy je ovládalo zuřivé národovectví a antisemitismus, za svého úhlavního nepřítele považovala komunisty (potažmo "židobolševický" režim v Rusku), ale zprvu se vymezovala ostře protiněmecky.

Avšak po německé okupaci se čeští fašisté okázale přiklonili k nacistům, kteří přitom jejich mocichtivé aktivity nijak nevítali, protože narušovaly jejich centrálně prosazované plány. Nalezneme i podivuhodné, byť jakkoli ojedinělé názorové přemety, třeba od komunismu k nacismu. Naopak někteří fašisté své protiněmecké postoje nezměnili a paradoxně se ocitli v odbojovém hnutí nebo skončili v koncentráku.

alt

Pejčoch podrobně probírá nejen vlivná seskupení, ať již to byla Vlajka (na přiloženém snímku vidíme její vlajku), Národní obec fašistická i s jejími groteskními pokusy o státní převrat nebo za okupace zvlášť nebezpečné Kuratorium pro výchovu mládeže, ale také obskurní straničky nejrůznějších podnikavců. Připomenu aspoň (jiho)moravské "národopisné" spolky, snící o připojení ke Slovensku a prosazující jako uniformu tamní kroj!

Cenná jsou dobová prohlášení a manifesty, v některých případech přetištěné v úplném znění. Ačkoli autor čtenáře seznámí s dochovanými (i soudními) písemnostmi, bohužel zcela pomíjí další prameny, třeba filmové. Lze proto jen litovat, že ke knize nebylo přibaleno DVD s filmovými dokumenty, které například zmíněné Kuratorium (a nejen ono) produkovalo - konkrétní ukázka manipulativní propagandy by určitě poskytla názornější představu o činnosti a snahách kolaborujících sil.

alt

Zatímco Pejčochova kniha přináší heslovitě uspořádané údaje o jednotlivých fašistických organizacích (celkem jich je pětačtyřicet) a další ambice nemá, sborník statí Za obzor totalitarismu je věnován srovnání dvou navzájem si podobných, ale přitom nesmiřitelných politických systémů - komunismu a nacismu, zejména pak jejich vzájemného soužití, které i v případě dočasného sblížení zůstávalo, zvláště z německé strany, veskrze nepřátelské.

Autoři jednotlivých studií se přitom zaměřují na období, kdy v obou režimech vrcholily nejrepresivnější etapy, čímž vzniká jistý nepoměr. U nacismu se jedná o celé období Hitlerova dvanáctiletého vládnutí (1933-1945), završeného válečným rozvratem, zatímco Stalinův Sovětský svaz, naopak patřící mezi vítěze v druhé světové válce, tuto hranici přesahuje jak do minulosti, tak do budoucnosti.

alt

Přesvědčivě dokládají, že Hitler vnímal zničení "židobolševického" Ruska jako svou státnickou prioritu, od níž nikdy neustoupil. Bezohledně vedený vpád do Ruska, soustředěný na vyhlazovací vraždění, podnítil stejně bezohlednou obranu a poté i protiútok, jehož zásady bylo možné shrnout do jediného hesla - dobrý Němec je jen mrtvý Němec. Cenné jsou zejména postřehy o mechanismu, kdy společnost povstala ke společné obraně vlasti (viz pověstné plakáty s majestátně se tyčící ženskou postavou coby zosobněním Vlasti, jak dokládá připojený obrázek), ať měla k bolševickému zřízení jakýkoli vztah. Záhy totiž zjistila, že Hitlerovým cílem není svržení režimu, ale naprosté vyvrácení a likvidace ruského státu jako takového.

Studie se rovněž věnují klasifikaci vnitřního nepřítele, jak si jej nacismus i komunismus definovali, a dospívá ke zjištění závažných rozdílů. Ačkoli vyhlazovací dopad byl u obou režimů nesporný, židovská populace byla pro nacisty jakýmsi údělným protivníkem, kterého bylo zapotřebí sprovodit ze světa (ve finální fázi řešení židovské otázky), třídního nepřítele mohli bolševici - aspoň teoreticky - převychovat. "Nový člověk" u nacistů mohl být výhradně arijského původu, zatímco k upřímnému a bezvýhradnému přijetí bolševismu se mohl dopracovat vlastně kdokoli, nebránily tomu žádné rasové a koneckonců ani třídní překážky.

Příspěvky v přehledně uspořádané publikaci jsou rozděleny do několika oddílů: první se věnuje mechanismu vládnutí, druhý postihuje mechanismus násilí, třetí popisuje socializaci, ať již ve smyslu sociálního inženýrství, podoby každodennosti a všedního života nebo utváření vysněného nového člověka, který by ideálně zosobňoval a naplňoval ten či onen režim. Na příkladu Sovětského svazu je třeba ukázáno, že i dobu velkého teroru v druhé půli 30. let by všední člověk, který by nepatřil mezi ohrožené skupiny (například mezi rolníky, příslušníky poražených vrstev nebo vedoucí pracovníky na jakékoli úrovni a v jakékoli oblasti včetně stranické hierarchie) mohl přežít bez větších otřesů.

alt

Asi nejsilněji mě zaujal čtvrtý oddíl, zahrnující dvě podnětné úvahy - jednak o válečném střetnutí, sledujícím bezpodmínečné zničení protivníka všemi prostředky a za každou cenu, jednak o vzájemném prolínání a vnímání obou systémů, o vytváření literárních i vizuálních obrazů "toho druhého". Je jen škoda, že právě filmové zpodobnění (téma nacismu a němectví vůbec v ruské kinematografii, téma Ruska a bolševismu v německých filmech), které lze považovat za ikonograficky názorné, je odsunuto na okraj, není mu věnována přiměřená pozornost, jakou by si zasloužilo.

Každou studii provází rozsáhlý poznámkový aparát, dokládající podrobnou obeznámenost s anglicky i německy psanou literaturou, místy i ruskou. Autoři znají dosavadní i dílčí průzkumy a dokáží je zužitkovat k podepření či odůvodnění vlastního postoje. Cenná je snaha udržet nepředpojatost náhledu a snaha nezjednodušovat složité, často i protikladné dění. Kniha, která shrnuje nejnovější poznatky, protože v anglickém originálu vyšla před pouhými třemi léty, si uchovává vysokou odbornou úroveň, je však psána čtivě a srozumitelně - jistě i zásluhou vše pečlivě ověřujícího překladu do češtiny, kupříkladu v odkazech na použitou (zahraniční) literaturu nalezneme i upozornění na případné české vydání.

Fašismus v českých zemích 1922-1945
Autor: Ivo Pejčoch
Vydalo Nakladatelství Academia, 2011, 507 stran
Hodnocení: 70%

 
Za obzor totalitarismu
Autor: Michael Geyer, Sheila Fitzpatricková (eds.)
Překlad: Jan Mervart, Jakub Rákosník.
Vydalo Nakladatelství Academia, 2012, 686 stran
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Nakladatelství Academia, www.sudetsti-nemci.cz, www.sovietposters.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Menna van Praag: Dům v ulici Naděje

Dum v ulici nadeje 200Autorka je již proslulá svými „čokoládovými šťastnými knihami“ které umí vést sladce, hebce, s jednoduchým, přitom tak provázaným dějem a lehkým duchovním podtextem, a to dodržela i v této knize. Děj je sice víc roztrhaný, n...


Literatura

Ztracení hledači jiných světů

mortificatio perexNe náhodou autor použil název počítačové hry o hranici mezi životem a smrti, kde se prolíná realita a fantazie. Tentokráte, na rozdíl od E-knihy „V proudu řeky Styx“ nepoužívá své jméno, ale představuje se jako Nigredo, což označ...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

Století rádia ukazuje, kudy se ubíralo rozhlasové vysílání

200filmV ostravském televizním studiu vznikl střihový dokument k 90. výročí rozhlasového vysílání, nazvaný Století rádia. Režisér Roman Vávra jej pojal jako mozaiku jednotlivých dochovaných relací od nejstarších dob téměř po dnešek, aniž by vložil jediné slov...