Cesta pravého muže – bible pro chlapy

Cesta pravého muže – bible pro chlapy

Tisk

200litDeidova kniha Cesta pravého muže je duchovním průvodcem v němž se autor s pronikavou upřímností a ojedinělým vhledem do nejhlubších mužských tužeb zabývá nejdůležitějšími aspekty života mužů - kariérou a rodinou počínaje a ženami, intimitou, láskou a duchovním růstem konče. Cesta pravého muže by měla být povinnou "školní" četbou. Deida učí muže, jak být muži, a ženy, jak být ženami. Jak se navzájem obdarovat tím, čím jsme jedineční, a porozumět tomu, kde jsme odlišní.

 

Obsah je rozdělen do několika přehledných oddílů a kapitol, ve kterých se lze velmi dobře orientovat a případně se k nim vracet, protože jejich seznam je uveden hned na začátku knihy. Jen namátkou vybírám například kapitolu první: Smiřte se s tím, že v životě nic nedokončíte... nebo 18. Neanalyzujte ji (ženu – pozn.aut.), 30. To, co žena chce, není to, co říká a případně ještě 37. Žena chce vaši neohroženost.

lit

Bez zbytečných okolků zde David Deida předkládá informace tak, aby byly jednoduše uchopitelné a každý si z nich mohl, bude-li chtít, vzít nějaké to ponaučení. Jak muži, tak ženy.
Pro mě bylo občas velmi nepříjemné přiznat si, že taková také někdy jsem. Záměrně píši někdy, protože některé z charakteristik, kterými Deida ženy mužům představuje, jsou věnovány takovým těm, s odpuštěním (a čistě dle mého názoru), slepicím. Takovým, ve kterých nejen muž, ale i „prase aby se vyznalo“. Náladové, rozmarné, manipulativní potvory. Chtějí aby byl muž romantik a zároveň drsňák, chtějí aby je objímal a stejně tak uměl bouchnout do stolu, rády by, aby jim ve všem vyhověl a hned zas aby si stál za svým... ne, že bych takové neznala.

A co autor radí utrápeným a nešťastným mužům, kterým jde z toho všeho hlava kolem?
V kostce by se to dalo shrnout asi do této jedné věty: „Buďte prostě chlapi!“
V širším kontextu však v jednotlivých částech rozebírá vzorové situace a případy a ty pak zpracuje a vyhodnocuje. Nejde přitom jen o psychologické poučky - Deida vysvětluje, jak se liší a doplňují naše mužské a ženské energie, což je v dnešní "zrovnoprávněné" společnosti zcela klíčové. Tato kniha zásadním způsobem podporuje životní směřování mužů, jejich sílu a celistvost, a zároveň lehkost bytí, hluboké uvolnění a zářící radost jejich partnerek!

Aby i ony partnerky měly v hlavě jasno, co si počít s mužem, napsal David Deida knihu věnovanou jim. Jmenuje se Cesta nespoutané ženy a již název napovídá, že ani poučení chlapi to nebudou mít s těmi ženskými jednoduché. Ale to je téma na další recenzi.

lit1

Jen se trochu obávám, aby se díky nabytým vědomostem z partnerského soužití nevytratila ona spontánnost a přirozenost, která jej činí tak pestrým. Aby pak muži a ženy nehráli divadlo a nebrali na sebe role a masky o kterých si myslí, že jim lépe sluší. Ale neděláme to tak stejně? Asi ano – ach jo! Oč lepší by bylo místo těchto "her lásky šálivé" přijmout fakt, že jsme svobodnými bytostmi a nemáme zapotřebi nikoho vlastnit ani ovládat.

David Deida je považován za jednoho z nejpřevratnějších a nejprovokativnějších duchovních učitelů současnosti. Jeho učení a knihy o radikálně praktické spiritualitě hluboce ovlivnily směr našeho duchovního a sexuálního růstu.
Jeho knihy byly přeloženy do více než pětadvaceti jazyků a stávají se doporučenou literaturou na univerzitách, workshopech a mužských i ženských skupinách na celém světě. Jako cenný zdroj pro duchovní transformaci a posvátnou sexualitu ho cituje mnoho dalších autorů, od koučů jako Tony Robbins, přes filosofy jako Ken Wilber až po duchovní mluvčí Marianne Williamson. V Čechách z jeho učení čerpá Jan Bílý, který je i autorem předmluvy k českému vydání knihy Cesta pravého muže a který vede podobně zaměřené semináře u nás.

Zdroj životopisu: web autora www.deida.info

Cesta pravého muže/David Deida (The Way of the Superior Man)
Překlad: Petra Vlčková a Robert Gajdoš
Nakladatelství Synergie
Vydáno: 2012
Počet stran: 213
Hodnocení: 80%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Good Night, Džerzy

good night dzerzy glowacki hostBrněnské nakladatelství Host nedávno vydalo do češtiny přeložený román světově úspěšného dramatika, spisovatele, esejisty a také filmového scénáristy žijícího především v New Yorku, původem však Polák...


Literatura

Arvid je v nezávidění hodné situaci

muzi v me situaci 200V knižním klubu vyšla další kniha ze Světové edice Odeon, tentokrát Muži v mé situaci od Pera Pettersona.

 

...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Celé dlouhé filmové večery na Youtube. A zadarmo!

 

youtubeOblíbený komunitní portál Youtube.com si zřejmě začal zahrávat s ohněm. Nebo je nová strategie společnosti začátkem něčeho nového? Sledujte filmy online a zadarmo.

...