Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Email Tisk

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťavnatá k zbláznění a potom následuje koláč s pomerančovou polevou posypaný strouhaným kokosem a následuje mandarinkový koláč! Ne, to se prostě nedá najednou unést aniž by člověk nešel automaticky do ledničky…
No a tam – samozřejmě NIC.

 


Tak jsem si dala alespoň horké mléko s melasou, abych uspokojila ty… ANO: Vytříbené chutě! Tato kuchařka totiž vaří bez rafinovaného cukru. Ten je svým způsobem zabijákem chutí a vůní, a toto určitě zmiňovali i autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař ve své první knize Zdraví v ohrožení, která se právě zabývala hořkou pravdou o sladkém cukru. Tato kuchařka Tak chutná štěstí, na ni navazuje praktickou ukázkou toho, jak lze žít bez rafinovaného cukru.


Člověk neuvěří, že je to tzv. ZDRAVÁ KUCHAŘKA


Ne, to se opravdu nedá uvěřit. Škoda jen, že v knize nejsou obrázky. Je to veliký, převeliký handicap, ale myslím si, že fantazie to snadno dožene. Ale přece jen, pár obrázků by tak navnadilo čtenáře nerozhodné a příliš mlsné, že by si knihu okamžitě vložily do košíku. Ostatně, já mám pocit, že jestli podle ní neuvařím minimálně polovinu obsažených receptů, tak to nebudu já! Nebojte se, sladký život vás přesto čeká, ovšem, je to život sladce vytříbený. Už jen samotná používaná sladidla jsou dokonalými mlsy: Demerara (hustý třtinový cukrosirup, můžeme používat také dostupnější muscovado), med, melasa, stévie (drcené lístky) nebo sušené nesířené ovoce.
Kdyby mi někdo sebral všechen rafinovaný cukr a vařil mi jen z těchto pochutin, vůbec bych se nezlobila.


Ostatně, představit si to všechno je snadné!


Až když se člověk začte do obsažených receptů, pochopí, jak je vlastně snadné žít bez rafinovaného cukru. Pokud odoláte průmyslově zpracovaným výrobkům a pochutinám, zajistí si tak právě ten slibovaný šťastný život. Už v předchozí knize Zdraví v ohrožení od stejných autorů (Josef Jonáš, léčitel – a Jiří Kuchař, publicista a vydavatel) velmi obšírně povídali o účincích rafinovaného cukru na lidský organismus i o důvodech, proč je stále bílý cukr světovou komoditou číslo jedna. Tedy skoro… Každopádně naprosto chápu důvody, které je oba vedly k napsání nejen Zdraví v ohrožení, hořké pravdě o sladkém cukru, ale také k napsání Tak chutná štěstí.

Tak chutna stesti

Je to o poznání lepší kniha!

Alespoň co se týče emocí, které ve vás probouzí. Ono dozvědět se o cukru mnoho nepěkného a zpětně si uvědomit, jak vlastně mají pravdu, protože mnohé negativní účinky na svých tělech neseme každý….to není nic příjemného. Ale naučit se bez cukru vařit – to je zážitek a hlavně zkušenost k nezaplacení. Pokud nám přejde do krve, máme opravdu šťastnější život.
Vzala jsem to jako zapálená kuchařka a milovnice opravdu dobrého jídla. Velmi mne učarovala použitá sladidla, protože to jsou dobroty samy o sobě. A kombinace mnohdy velmi delikátních a výrazných chutí s běžnými i méně běžnými ingrediencemi pro mne byly jako procházkou úžasnou zahradou, ve které je všechno známé, ale poskládané úplně jinak. Jako když z jednoho notoricky známého puzzle vytvoříte nové. Lesklejší, barevnější, živější a svěžejší.
Přesně takhle mi tato kniha přeházela kulinářské hodnoty a chutě.


Osvěží vás!


Jen několik vyzkoušených receptů z této knihy vám způsobí jedno – osvěží vás! Podobně jako když změníte styl stravování v nějaký více chuťově vytříbený, otevřou se vám zcela nové dveře. A tady ochutnáte perník vonící melasou, melasové maso a dokonce meruňkovotvarohovou zmrzlinu slazenou touto po kávě vonící delikatesou.
Ano, tato kniha je plná delikates! Mohla bych tu být ještě zítra a psát superlativa, ale je to zbytečné. To se musí zažít.
A nejlíp, rovnou v kuchyni.


Autoři: Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Název: Tak chutná štěstí bez použití rafinovaného cukru
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Vydalo: Nakladatelství Eminent, www.eminent.cz

( 0 hlasů )


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

RENÁTA LUCKOVÁ


redaktorka

    je fotografka, novinářka, moderátorka a koučka. V autorské dvojici s Pavlem Veselým organizovali a moderovali mnoho akcí. Vedla rozhovory s různými významnými osobnostmi – podnikateli, manažery, politiky, diplomaty, s lidmi z kultury a dalšími. Její fotografie a texty byly publikovány např. v Katolickém týdeníku, na webových stránkách Arcibiskupství pražského, Historická šlechta, Svět úspěšných, v kulturní a hospodářské revue Fragmenty, v časopise Naše rodina, v tiskové agentuře MediapressServis, v časopise Policista, Český bratr, Překvapení aj. Absolventka VŠE a UK. Má zkušenosti v oblasti PR, reklamy a marketingu, ale i v oblasti  firemních financí, personálního řízení a andragogiky.

    Spolu s Pavlem Veselým jsou autoři knihy "Setkání s Dominikem kardinálem Dukou OP", která vyšla k jeho 70-tým narozeninám, kde publikovala i své fotografie.

Toulavka

Anketa


Partneři

Hledat

Mimísek 40

Z archivu...

Čtěte také...

Cestou necestou za posvátnými místy jihovýchodních Čech

altJih Čech si většina lidí spojuje s rybníky. Ty jsou nejprofláklejším magnetem na turisty, k jejich břehům míří kroky nejednoho výletníka, jejich fotografie nechybí na žádné z pohlednic. Není nutno pochybovat, rybníky dodávají jihočeské kr...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Nad hlavou francouzské královny se začínají stahovat mračna

200 litKdyž zemřel francouzský král Ludvík XV., byl korunován za nástupce jeho vnuk Ludvík XVI. Celá země ho oslavovala jako vytouženého a osvíceného panovníka, který vyvede lid z bídy, již mu přichystali jeho předchůdci Ludvík XIV. a Ludvík XV. Změny, které by ...

Divadlo

Rozprostřeno: recept na život

altV experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...

Film

Import-eksport a vztah dvou lidí z odlišných kultur
ImageJiž od středy 15. února není chladno jen ve vzduchu, ale také v pražském kině Atlas, v brněnském Artu a ostravském Minikině. Severská filmová zima servíruje divákům ochutnávku toho nejlepšího ze švédské, norské a finské kinematografie. Čtvrtek 16. ú...