Zázračné stromy popisuje malá, ale užitečná knížka!

Zázračné stromy popisuje malá, ale užitečná knížka!

Tisk

big zazracne-stromy-D0i-401647 (2)

Malá, ale užitečná. Tak bychom mohli označit knížečku Zázračné stromy, kterou v edici Pergamen vydalo nakladatelství Dokořán. Autorem je finský vědec Olavi Huikari.

Knížka o stromech je nádherně ilustrovaná a naprosto kouzelná.

Autor řeší takové otázky jako: co je strom, kolik stromů existuje, jaké místo mají rostliny v potravním řetězci, jak spolu komunikují jednotlivé části stromu, z čeho se skládá list, co je to kambium a borka, jak poznat stáří stromu, jak stromy jedí, jakou funkci mají kořeny, zda strom cítí bolest, jak se rozmnožuje, jestli stromy vidí, co se kolem nich děje nebo jestli stromy spí. V závěru knihy nechybí ani praktický slovníček vysvětlující různé pojmy.

Myslím si, že ačkoliv je knížka pojata odborně, je velmi čtivá a zaujmout může každého milovníka přírody a našich milých společníků stromů, bez kterých bychom nemohli žít tady na Zemi. Potěší i svou grafikou a krásnými ilustracemi. Určitě může být i skvělým vánočním dárkem!

Ilustrovaná knížka Zázračné stromy je výsledkem mnoha let vědeckého výzkumu o životě stromů. Proniká do jejich tajemného světa a nabízí nám nové pohledy na podstatnou součást přírody, o níž toho víme stále málo. Strom může žít stovky let, úzce spolupracuje s jinými rostlinami, zvířaty i mikroorganismy. Skupina stromů tvoří les, jenž nám poskytuje potravu a prostředí pro rozmanité formy života. Cílem této knihy je pomoci lépe pochopit tajemství stromů, jejich částí, růstu, dynamických změn a to, jak je jejich život propojen s tím, co znamená být člověkem.

O autorovi:

Profesor Olavi Huikari byl mezinárodně uznávaný finský vědec, který se zabýval lesem a stromy, a ředitel Finského institutu pro výzkum lesa.

big zazracne-stromy-D0i-401647

Název knihy: Zázračné stromy
Autor: Olavi Huikari
Nakladatelství: Dokořán
Žánr: populárně naučná
Rok vydání: 2019
Hodnocení: 90%

https://www.dokoran.cz/index.php?Zazracne_stromy&p=book&id=1091


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fotbalový stres: Plzeň v panice, Sparta v naději…

fotbal plzen 200Ivánku, kamaráde, to mi řekni, jak tohle může dopadnout… Rád bych se soustředil na tu krásnou hru. Hlavně mi neříkej, že v posledních zápasech o titul jsou namočení nějací „kapříci“. Sorry, bejku, ale kazíš mi radost. B...

Z archivu...


Literatura

Podivuhodné příhody Ingrid Winterové – někdy je třeba se zbláznit

pribeh

Ingrid je v jednom kole. Je matka tří dětí, její manželství se ocitlo na mrtvém bodě, ztratilo jiskru a do toho musí stíhat spoustu povinností, o které ani nestojí, ale které nedokáže odmítnout. Třeba bez schůzek rodičovského sdružení – kde se realizu...

Divadlo

Kočár plný neřesti i ctnosti

valmont 200Láska k jedné osobě na celý život a věrnost k tomu? Pro vyznavače volnomyšlenkářství je tato životní filozofie naprosto nepřípustná. Libertinové se právě naopak velmi rádi pouští nejen do neřízených sexuálních dobrodružstvích, ale také do milostný...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...