Současný velký hit mezi boubelkami - Dukanova dieta i s recepty!
Banner

Současný velký hit mezi boubelkami - Dukanova dieta i s recepty!

Dukanova dieta 200Přichází jaro a léto tu bude co nevidět. Plavky ve skříni už brumlají, že zimní tukové zásoby se jim pranic nelíbí. Jaro nutí většinou i boubelky zamýšlet se nad svými kily. Ne, že by většině z nich jejich ozdobné tukové polštářky neslušely, ale svět módy a hlavně plavek je neúprosný. Ostatně – nejsou polštáře jako polštáře a mělo by se myslet i na zdraví.

 

Hitem mezi dietami se nyní stala Dukanova dieta. Má už řadu nadšených zastánkyň a ohlasy se šíří jako lavina. Není divu, že knihy s návodem, jak se podle doktora Pierra Dukana správně s kily porvat, mizí z pultů knihkupectví.

Nechtějte však po mně hodnocení, zda je tato metoda dobrá, či nikoliv. Nejsem dietoložka. Ale přiznávám, že pro mne je to metoda přijatelná. Je totiž pro „masožravce“. Přivítají ji všechny dámy (i pánové) co rádi konzumují maso a zeleninu. Knedlíky a bílé pečivo jsou v ní tabu.

Mně se dostala do ruky knížka Dukanova dieta ve 350 receptech. V této knížce nenajdete podrobný návod, jak na kila. V úvodu je několik stránek, kde autor zhruba popisuje způsob držení této diety, udává, jak k metodě dospěl a vyvinul ji, jaké jsou zkušenosti jeho pacientů… Ale opravdu je to jen a jen úvodní velmi obecné slovo. Nic podrobného. Za touto částí pak už jsou jen a jen recepty.

Receptury se dělí na dva oddíly: v prvním jsou uvedeny čistě bílkovinné pokrmy, ve druhé pokrmy z bílkovin a zeleninou (tak se dělí i dieta). Dohromady jich je skutečně tři sta padesát. Velmi se mi líbí, že u každého předpisu je uvedena doba přípravy a doba tepelného zpracování. Trošku mi chybí fotografie hotových jídel. Recepty jsou zpracovány přehledně a srozumitelně – nikde kuchařka netápe, vše pochopí.

Co víc psát o knížce receptů – všechna jídla vypadají velmi chutně a zdravě. Dokonce jsou zde návody na sladkosti – dorty a jim podobné pamlsky. Tím autor metody ukazuje, že mlsat se dá – jen člověk musí vědět, co a v jakém množství.

Tak si pojďme dopřát nějaký dobrý pokrm, po které se nezakulatíme. Dobrou chuť všem.

KŘUPAVÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 20 minut
2 porce

*3 páry kuřecích křidélek
*1 malá sklenička sójové omáčky
*1 prolisovaný stroužek česneku
*1 lžíce tekutého náhradního sladidla na bázi cyklamátu a sacharidu
*4 lžičky koření pěti vůní (badyán, hřebíček, pepř, skořice, fenykl)
*1 lžička čerstvého zázvoru nasekaného nadrobno
Všechny suroviny promícháme v salátové míse. Necháme 2–3 hodiny uležet a během této doby ještě jednou či dvakrát promícháme.
Položíme na pekáč a pečeme pod grilem. Když křidélka začnou prskat a začnou se na nich tvořit puchýřky (5–10 minut), obrátíme je a necháme ještě 5–10 minut péct.

RYBÍ SEKANÁ

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 40 minut
2 porce

*300 g tuňáka ve vlastní šťávě
*75 g kukuřičného škrobu
*3 vejce
*½ sklenice odtučněného mléka (100 ml)
*1 sáček sušených kvasnic
*sůl, pepř
Tuňáka necháme okapat a smícháme jej s ostatními surovinami.
Směs přendáme do formy na biskupský chlebíček a 40 minut pečeme při 200 °C (stupeň 6–7).
Podáváme vychlazené s tekutým rajčatovým protlakem, Dukanovou majonézou nebo koktejlovou omáčkou na krevety.

Vanilkový chlebíček

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 20 minut
1 porce

*2 vejce
*½ lžičky tekutého sladidla na bázi cyklamátu a sacharidu
*20 kapek vanilkového extraktu bez oleje
*1 lžíce pšeničných otrub
*2 lžíce ovesných otrub
V míse smícháme 2 žloutky s náhradním sladidlem, vanilkou a otrubami. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh a opatrně jej zapracujeme do připravené směsi. Nalijeme do mělké formy. Pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C (stupeň 6).

Dukanova-dieta

Název: Dukanova dieta
Autor: Dr. Pierre Dukan
Překladatel: Eva Maršíková
Žánr: kuchařka
Vydáno: 2013
Stran: 295
Vydalo nakladatelství: NOXI, s. r. o.

Zdroj foto: www.noxi.sk


 

Přihlášení



Banner

Tapír

  • Tapír č. 1-2020
    Od 9. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Josefem Stehlíkem, sochař a kreslíř...
  • Výstavy v lednu 2020
    Zveme vás na dvě výstavy, které jsme naplánovali hned na začátek roku 2020. PRVNÍ výstava se uskuteční ve sportovní hale...
  • Tapír 6-2019 na listopad a prosinec
    Od 30. října vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Jiřím Werichem Petráškem – Tapír v pivovaru...

Rozhovor

Rozhovor se spisovatelem MUDr. Antonínem Poláchem

polach antonin perexMUDr. Antonín Polách se narodil 21. 7. 1959 v Novém Jičíně. Po maturitě na tamějším gymnáziu vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci v roce 1984 a...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Zámek Zbiroh zve na Slavnosti růžových vín

Slavnosti200Předposlední květnovou sobotu bude na zbirožském zámku pořádně živo. 23. května tady totiž proběhnou oblíbené Slavnosti růžových vín. Tradiční akce,  která začne v 11 a skončí v 18 hodin, s sebou přinese bohatý program pro všechny věkové katego...

Z archivu...


Literatura

Miloš Kratochvíl pasoval prvňáčky na čtenáře

altDne 6. června zaplnili refektář Emauzského kláštera především prvňáčci. Přišli se svými pedagogy, ale i rodiči, prarodiči, sourozenci na velkou slavnost. Podle toho byli i našňoření – někteří mládenci měli motýlky, slečny byly v slavnostních (někdy až princezno...

Divadlo

Muzikál Robin Hood se vrátí na repertoár Divadla Kalich

robin200Muzikálový příběh zbojníka Robina Hooda z autorské dílny Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové opět ožije na jevišti pražského Divadla Kalich. Robin Hood se na něj vrátí v pátek 19. února 2016 na limitovaný počet 20 repríz.

...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...