Současný velký hit mezi boubelkami - Dukanova dieta i s recepty!

Současný velký hit mezi boubelkami - Dukanova dieta i s recepty!

Dukanova dieta 200Přichází jaro a léto tu bude co nevidět. Plavky ve skříni už brumlají, že zimní tukové zásoby se jim pranic nelíbí. Jaro nutí většinou i boubelky zamýšlet se nad svými kily. Ne, že by většině z nich jejich ozdobné tukové polštářky neslušely, ale svět módy a hlavně plavek je neúprosný. Ostatně – nejsou polštáře jako polštáře a mělo by se myslet i na zdraví.

 

Hitem mezi dietami se nyní stala Dukanova dieta. Má už řadu nadšených zastánkyň a ohlasy se šíří jako lavina. Není divu, že knihy s návodem, jak se podle doktora Pierra Dukana správně s kily porvat, mizí z pultů knihkupectví.

Nechtějte však po mně hodnocení, zda je tato metoda dobrá, či nikoliv. Nejsem dietoložka. Ale přiznávám, že pro mne je to metoda přijatelná. Je totiž pro „masožravce“. Přivítají ji všechny dámy (i pánové) co rádi konzumují maso a zeleninu. Knedlíky a bílé pečivo jsou v ní tabu.

Mně se dostala do ruky knížka Dukanova dieta ve 350 receptech. V této knížce nenajdete podrobný návod, jak na kila. V úvodu je několik stránek, kde autor zhruba popisuje způsob držení této diety, udává, jak k metodě dospěl a vyvinul ji, jaké jsou zkušenosti jeho pacientů… Ale opravdu je to jen a jen úvodní velmi obecné slovo. Nic podrobného. Za touto částí pak už jsou jen a jen recepty.

Receptury se dělí na dva oddíly: v prvním jsou uvedeny čistě bílkovinné pokrmy, ve druhé pokrmy z bílkovin a zeleninou (tak se dělí i dieta). Dohromady jich je skutečně tři sta padesát. Velmi se mi líbí, že u každého předpisu je uvedena doba přípravy a doba tepelného zpracování. Trošku mi chybí fotografie hotových jídel. Recepty jsou zpracovány přehledně a srozumitelně – nikde kuchařka netápe, vše pochopí.

Co víc psát o knížce receptů – všechna jídla vypadají velmi chutně a zdravě. Dokonce jsou zde návody na sladkosti – dorty a jim podobné pamlsky. Tím autor metody ukazuje, že mlsat se dá – jen člověk musí vědět, co a v jakém množství.

Tak si pojďme dopřát nějaký dobrý pokrm, po které se nezakulatíme. Dobrou chuť všem.

KŘUPAVÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 20 minut
2 porce

*3 páry kuřecích křidélek
*1 malá sklenička sójové omáčky
*1 prolisovaný stroužek česneku
*1 lžíce tekutého náhradního sladidla na bázi cyklamátu a sacharidu
*4 lžičky koření pěti vůní (badyán, hřebíček, pepř, skořice, fenykl)
*1 lžička čerstvého zázvoru nasekaného nadrobno
Všechny suroviny promícháme v salátové míse. Necháme 2–3 hodiny uležet a během této doby ještě jednou či dvakrát promícháme.
Položíme na pekáč a pečeme pod grilem. Když křidélka začnou prskat a začnou se na nich tvořit puchýřky (5–10 minut), obrátíme je a necháme ještě 5–10 minut péct.

RYBÍ SEKANÁ

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 40 minut
2 porce

*300 g tuňáka ve vlastní šťávě
*75 g kukuřičného škrobu
*3 vejce
*½ sklenice odtučněného mléka (100 ml)
*1 sáček sušených kvasnic
*sůl, pepř
Tuňáka necháme okapat a smícháme jej s ostatními surovinami.
Směs přendáme do formy na biskupský chlebíček a 40 minut pečeme při 200 °C (stupeň 6–7).
Podáváme vychlazené s tekutým rajčatovým protlakem, Dukanovou majonézou nebo koktejlovou omáčkou na krevety.

Vanilkový chlebíček

Příprava: 10 minut – Tepelná úprava: 20 minut
1 porce

*2 vejce
*½ lžičky tekutého sladidla na bázi cyklamátu a sacharidu
*20 kapek vanilkového extraktu bez oleje
*1 lžíce pšeničných otrub
*2 lžíce ovesných otrub
V míse smícháme 2 žloutky s náhradním sladidlem, vanilkou a otrubami. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh a opatrně jej zapracujeme do připravené směsi. Nalijeme do mělké formy. Pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C (stupeň 6).

Dukanova-dieta

Název: Dukanova dieta
Autor: Dr. Pierre Dukan
Překladatel: Eva Maršíková
Žánr: kuchařka
Vydáno: 2013
Stran: 295
Vydalo nakladatelství: NOXI, s. r. o.

Zdroj foto: www.noxi.sk


 

Přihlášení



Banner

Tapír

  • Tapír č.2/2020
    Od 5. března vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Petrem Kerlesem, který vzpomíná na...
  • Tapír č. 1-2020
    Od 9. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Josefem Stehlíkem, sochař a kreslíř...
  • Výstavy v lednu 2020
    Zveme vás na dvě výstavy, které jsme naplánovali hned na začátek roku 2020. PRVNÍ výstava se uskuteční ve sportovní hale...

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Jednou budou lidé kroutit hlavou nad fotografiemi náměstí s parkovištěm

Namesti 200Ze spodní části malebného Malostranského náměstí v centru Prahy zmizí parkoviště. Již před časem vznikla petice, kterou podepsaly tisíce lidí, následně město vypsalo soutěž ideových záměrů k budoucí podobě náměstí. Petici před časem iniciovalo Sdru...

Z archivu...


Literatura

Furyborn – dvě královny povstanou. Jedna aby nás zničila, druhá aby nás zachránila.

 

furybornRielle Dardennová a Eliana Ferracotová jsou dvě mladé a silné ženy, které od sebe dělí několik tisíc let a jejich příběhy nemají na první pohled nic společného. Až do chvíle, kdy se protnou a spojitost mezi nimi rozhodne o osudu světa.

 <...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Ostrava Kamera Oko představuje filmy z pohledu kameramanů

zahájení okoLaické publikum se především vyzná v hereckých osobnostech. Na druhém místě nás zajímá režie, nicméně jména kameramanů zůstávají v pozadí. To ovšem mění festival, kterému se v Ostravě říká OKO. Jedinečná událost svéh...